Σάββατο 7 Απριλίου 2012

ΜΜΕ: πολιτική εκδήλωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Πολιτική εκδήλωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, στο αμφιθέατρο της ΕΣΗΕΑ, πραγματοποίησαν το βράδυ της Παρασκευής, εργαζόμενοι στα ΜΜΕ. Στο άνοιγμα της εκδήλωσης, το προεδρείο έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον τραυματισμό του προέδρου της ένωσης φωτορεπόρτερ Ελλάδας, Μάριου Λώλου, με τον οποίο στο χώρο των ΜΜΕ, μας ενώνουν πολύχρονοι κοινοί αγώνες.
Ακολούθως ο διευθυντής της εφημερίδας "εργατική αλληλεγγύη", Πάνος Γκαργκάνας, αναφέρθηκε στο χαρακτήρα της κρίσης, σαν κρίσης του καπιταλισμού και όχι συγκεκριμένων μορφών διαχείρισής του, υπενθυμίζοντας ότι αρχικά έπληξε τις τράπεζες των ΗΠΑ και η γερμανική κυβέρνηση τότε υπερθεμάτιζε ότι δεν αφορά την Ευρώπη η εξέλιξη αυτή, ακολούθως "χτύπησε" το Ντουμπάϊ και μετά την Ελλάδα. Τόνισε ότι απέτυχαν όλες οι συνταγές των καπιταλιστών για την αντιμετώπισή της και μέσα σε αυτές και η προσπάθειά τους να "φρενάρουν" τη μετάδοσή της από την Ελλάδα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με πολύ πιο ισχυρές οικονομίες. Εκτίμησε ότι θα ενταθούν οι πιέσεις προς την αριστερά για "ρεαλισμό", ώστε να βάλει πλάτη με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στα σχέδια των καπιταλιστών. Απέκρουσε το ιδεολόγημα της "καθυστέρησης των μεταρρυθμίσων", σαν αιτία για την κρίση, δηλαδή της καθυστέρησης των απολύσεων, της περαιτέρω ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων και όσα άλλα επιθυμούν να φορτώσουν στις πλάτες της εργατικής τάξης, το κεφάλαιο και οι πολιτικοί του εκφραστές. Αναφέρθηκε στις προτάσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για διαγραφή του χρέους, αλλά και για εργατικό έλεγχο, χρησιμοποιώντας και παραδείγματα περιπτώσεων που οι εργαζόμενοι έδωσαν δείγματα αυτής της προοπτικής, όπως το ΑΛΤΕΡ και η Ελευθεροτυπία.
Ακολούθησε η εισήγηση του Θανάση Σκαμνάκη, δημοσιογράφου από την εφημερίδα "Πρίν", που ανέφερε ότι "όσο τα οικονομικά προβλήματα θα οξύνονται, θα οδηγούν σε ανακατατάξεις στο κοινωνικό πεδίο και τόσο θα επιλέγεται η καταστολή, για να ελεγθούν οι εξεγερτικές διαθέσεις". Αναφερόμενος στις οικονομικές εξελίξεις, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι "στην περίοδο της κρίσης, αυξήθηκαν οι κροίσοι", παρουσιάζοντας στοιχεία που δείχνουν ότι οι συνέπειες της κρίσης δεν αφορούν όλους μέσα στο κοινωνικό σώμα, αφού κάποιοι επωφελούνται από αυτήν, αλλά και πριν από αυτήν σημειώναν επίσης υψηλές κερδοφορίες. Αναφέρθηκε επίσης και στην πολιτική πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ προς άλλες αριστερές δυνάμεις για κοινό μέτωπο αγώνα, λέγοντας ότι το πεδίο που θα χρειαστεί να "δουλέψει" η πρόταση θα είναι και μετά τις εκλογές, που όποιο αποτέλεσμα και αν δώσουν, θα είναι αποτέλεσμα πολιτικής αστάθειας και συνέχισης των επιθέσεων στους εργαζόμενους.
Μετά τις εισηγήσεις έγινε χαιρετισμός από το Γιάννη Κουτζουράδη, εκ μέρους του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής, που μεταξύ άλλων ανέφερε ότι μέσα στο ΜΑΑ, εκτιμούν ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι ο πιο συγγενικός πολιτικός τους χώρος και ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμά της θα τους χαροποιήσει ιδιαίτερα, εκφράζοντας την άποψη, ότι οι πολιτικές εξελίξεις και η πολιτική ρευστότητα και της μετεκλογικής περιόδου, δημιουργούν συνθήκες κοινής δράσης για τα τμήματα της αριστεράς, που είναι ενάντια στο σύστημα και δεν διαπνέονται από αντιλήψεις κυβερνητισμού, ενώ ήδη έχουν υπάρξει αρκετές περιπτώσεις κοινών δράσεων στην τρέχουσα περίοδο.
Ακολούθησαν παρεμβάσεις από αρκετούς εργαζόμενους στα ΜΜΕ, στην πρώτη πολιτική συγκέντρωση-συζήτηση, που οργάνωσε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο συγκεκριμένο κλάδο. Οι γενικές πολιτικές εξελίξεις, αλλά και οι "επιμέρους" αγώνες στα ΜΜΕ, τα τελευταία χρόνια, τροφοδότησαν μια πλούσια και ζωντανή συζήτηση.