Δημοσιογράφος μέλος της ΕΣΗΕΑ ...blog υποκειμενικής άποψης,πάντα ενυπόγραφης, με περιεχόμενα από τα media, την κοινωνία, τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, αλλά και την Ικαρία...
Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010
Κρίσιμες ώρες για το "Εσπέρια"
Αρνητικές είναι οι εξελίξεις στον τουρισμό, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν αρκετές θέσεις εργασίας στον τομέα αυτό. Αφορμή για την ανάρτηση ήταν οι χτεσινές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο ξενοδοχείο "Εσπέρια" στο κέντρο της Αθήνας, που στις 15 Δεκέμβρη θα σταματήσει τη λειτουργία του, αν δεν αλλάξουν κάποια δεδομένα μέχρι τότε. Πρόκειται για ένα ιστορικό ξενοδοχείο και όσοι ασχολούμαστε με τα συνδικαλιστικά, το έχουμε επισκεφτεί σε αρκετές συνεδριάσεις κλάδων, άλλοι ως συμμετέχοντες και άλλοι για παρακολούθηση και δημοσιογραφική καλυψη. Μια βασική αιτία για τα προβλήματα (προφανώς όχι και η μοναδική), είναι το υψηλό ενοίκιο (1,5 εκατ. ευρώ ετησίως περίπου), που καλείται να καταβάλει ο μισθωτής του ξενοδοχείου, στο Ταμείο Νομικών που είναι ο ιδιοκτήτης του και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα που δημιουργούνται από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών το 2011. Πριν λίγες ημέρες έκλεισε το ξενοδοχείο «Κάνιγγος 21» στο κέντρο της Αθήνας, λόγω αδυναμίας της μισθώτριας εταιρίας να καταβάλλει τα μισθώματα στο Ταμείο των Υπαλλήλων των Ασφαλιστικών Ταμείων που είναι και ο ιδιοκτήτης του ακινήτου.
Επιβαρυντικός παράγοντας ήταν και η κακή πορεία του τουρισμού την τελευταία διετία, γεγονός που οδηγεί τους ξενοδόχους να ζητούν την αποτροπή της αύξησης του ΦΠΑ στις τουριστικές υπηρεσίες, ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω αρνητικές εξελίξεις. Οι εξελίξεις αυτές δείχνουν πόσο ρηχές είναι οι "ερμηνείες" σε διάφορα τηλεπαράθυρα ότι για την κακή πορεία του τουρισμού φταίνε οι κακοί ναυτεργάτες και οι επίσης κακοί συμβασιούχοι του ΥΠΠΟ που κινητοποιούνται και "αμαυρώνουν" την εικόνα της χώρας.
Ο κόσμος δεν έχει λεφτά (και στις άλλες χώρες), με αποτέλεσμα ο τουρισμός να βρίσκεται γενικά σε κάμψη, η κυβέρνηση δεν ενισύει τον εσωτερικό τουρισμό, αντίθετα τον πετσοκόβει (πχ περιορισμοί στα προγράμματα της Εργατικής Εστίας) και επιπλέον η ακρίβεια και ο ΦΠΑ σφίγγουν τη θηλιά περισσότερο.
Να θυμίσω τις στατιστικές που είχαν βγει στη δημοσιότητα στις αρχές του καλοκαιριού, ότι παγκοσμίως (Ευρώπη, ΗΠΑ και στη χώρα μας) υπήρχε στον προγραμματισμό των οικογενειών, μείωση των ημερών των διακοπών λόγω οικονομικής στενότητας.