Δημοσιογράφος μέλος της ΕΣΗΕΑ ...blog υποκειμενικής άποψης,πάντα ενυπόγραφης, με περιεχόμενα από τα media, την κοινωνία, τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, αλλά και την Ικαρία...
Σάββατο 29 Μαΐου 2010
Προς τους εγχώριους οικοδεσπότες του ΔΝΤ
Λάβαμε δύο ενδιαφέροντα μηνύματα και τα αναδημοσιεύουμε. Ψάχνοντας στο google, είδαμε αρκετές αναφορές στο θέμα που περιγράφουν.
1) "Για οσους δε γνωριζουν, η για οσους γνωρίζουν και κανουν το κοροιδο, οι Λετονοι πολίτες οδηγησαν την κυβερνησή τους στα Ευρωπαικα Δικαστηρια, που υπεγραψε συμφωνια με του ΔΝΤ και τους εκοψε μισθους και συνταξεις, και ΚΕΡΔΙΣΑΝ...Η κυβερνηση της χωρας αυτης ειναι υποχρεωμενη να επαναφέρει τους μισθούς και τις συντάξεις στα προ ΔΝΤ επιπεδα... .!!
Συμφωνα με την αποφαση ειναι αντισυνταγματικη η μειωση των συνταξεων και των μισθων διοτι ο μισθος αποτελει αδιαμφησβιτητο μερος του δικαιωματος ιδιοκτησίας ενος φυσικου προσωπου..και η μειωση αυτου του δικαιώματος αποτελει καταφωρη παραβαση εκ μερους του κρατους απεναντι στο μισθωτο η τον συνταξιούχο.
Το κρατος μπορει να επικαλεσθει αδυναμία πληρωμης, αλλα οχι αυθαιρετη μειωση μισθου η σύνταξης.
Καλα θα κανουν οσοι ασχολουνται οι κανουν οτι ασχολουνται με το δικαιο τω εργαζομενων, να ανοιξουν τα ματια τους. ΤΩΡΑ.!!!"
2)Σύμφωνα με το λετονικό δικαστήριο, «θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών τα οποία στηρίζονται στο Σύνταγμα είναι υποχρεωτικά για τον νομοθέτη, ανεξάρτητα από την οικονομική κατάσταση του κράτους». Το άρθρο 109 του λετονικού Συντάγματος προβλέπει ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα κοινωνικής ασφάλισης λόγω ηλικίας, ατυχήματος, ανεργίας κ.ά.
Αντίστοιχα, το άρθρο 22 παράγραφος 5 και το άρθρο 25 του ελληνικού Συντάγματος επιβάλλουν στο κράτος να μεριμνά για την κοινωνική ασφάλιση ως ο νόμος ορίζει και να εγγυάται την αρχή του κοινωνικού κράτους. Οι όποιοι περιορισμοί πρέπει να προβλέπονται ρητά και να μην παραβιάζουν την αρχή της αναλογικότητας.
Οι Λετονοί δικαστές δέχονται ότι το κράτος έχει τη δυνατότητα επιλογών για τη σωτηρία του ασφαλιστικού συστήματος. Ομως, τα μέτρα που λαμβάνει πρέπει να είναι επαρκώς τεκμηριωμένα, να μην παραβιάζουν την αρχή της αναλογικότητας και να μην καταργούν δικαιώματα που είχαν ήδη παραχωρηθεί στους πολίτες.
«Το λετονικό δικαστήριο έκρινε αντίθετες με τη δημοκρατική αρχή και την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας τις δημοσιονομικές συμφωνίες της χώρας με τους διεθνείς δανειστές της (ΔΝΤ και Ε.Ε.). Οι συμφωνίες αυτές, όπως και στη χώρα μας, δεν μπορούν να χρησιμεύουν ως επιχείρημα για περιορισμό θεμελιωδών δικαιωμάτων», επισημαίνει ο καθηγητής του Εργατικού Δικαίου, Αλ. Μητρόπουλος.