Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2008

Παρέμβαση στην ΠΟΕΣΥ

Παρέμβαση Νάσου Μπράτσου στη συνεδρίαση του γενικού συμβουλίου της ΠΟΕΣΥ στις 5 Σεπτέμβρη 2008 στη Θεσσαλονίκη (και φωτο από την πορεία στη Δ.Ε.Θ.).
*AΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Μετά από την πρώτη επίθεση της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό (περίοδος 2007 - 2008 με τη δημιουργία του ΕΤΑΠ ΜΜΕ), τα επόμενα δείγματα γραφής της στα ΒΑΕ, στο θέμα της ακρίβειας, στο φορολογικό και στην ανοχή και ενθάρρυνση στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, αποδεικνύουνκαι στον πλέον δύσπιστο, ότι είναι απολύτως επικίνδυνη για τα εργασιακά μας δικαιώματα. Εν όψει των εξελίξεων στο ασφαλιστικό, που θα απαιτήσουν αγωνιστικές κινητοποιήσεις, οφείλουμε να επαναδιατυπώσουμε την αλληλεγγύη μας και την ταυτότητα στόχων με τα κλαδικά σωματεία των τεχνικών, που αντιμετωπίζονται σαν τους παρίες των ΜΜΕ από κυβέρνηση, καναλάρχες, συντεχνιαστές και όποιους ανησυχούν στην προοπτική ενός ενιαίου και δυνατού συνδικάτου Τύπου. Αποτελεί έλλειψη και καθυστέρηση, ότι δεν έχει προηγηθεί επικοινωνία της νέας διοίκησης της ΠΟΕΣΥ με τα τεχνικά σωματεία. Εφαρμόζοντας την απόφαση της ΠΟΕΣΥ για μη συμμετοχή εκπροσώπων από το δημοσιογραφικό χώρο στη διοίκηση του ΕΤΑΠ ΜΜΕ, σας καλώ να δεσμευτείτε ότι στις ενώσεις που απαρτίζουν την ΠΟΕΣΥ και στις οποίες είμαστε μέλη, θα προχωρήσουμε άμεσα σε κάθε απαιτούμενη ενέργεια για τη διαγραφή όποιου δημοσιογράφου αποδεχτεί τη σχετική πρόσκληση από την πλευρά της κυβέρνησης.
*ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ
Τέλος αποτελεί θέμα τιμής για την ΠΟΕΣΥ να ερευνήσει τις καταγγελίες για συμμετοχή μέλους της προηγούμενης διοίκησης (παράλληλα με τη θητεία του σε ΠΟΕΣΥ και σε ΔΣ κλαδικής ένωσης) σε δημοσιογραφικό σωματείο "φάντασμα", που υλοποιούσε επιδοτούμενα προγράμματα του ΚΕΚ Δήμητρα. Σας καλώ να ρίξετε φως στην υπόθεση αυτή, που με τις σκιές της προσβάλλει κάθε τίμιο εργαζόμενο και συνδικαλιστή.
*ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΜΜΕ
Εδώ και λίγους μήνες, επανέρχεται το φαινόμενο της απόπειρας Δημάρχων να αξιοποιήσουν το θεσμικό πλαίσιο που εν κρυπτώ (μέσα σε άσχετο νομοσχέδιο του υπουργείου εσωτερικών στην παράγραφο: Ρύθμιση θεμάτων ΟΤΑ πρώτου βαθμού, άρθρο 25 εδάφιο 10), πέρασε το Νοέμβριο του 2007 η κυβέρνηση και δίνει τη δυνατότητα σε δημοτικά ΜΜΕ να επιχειρήσουν να διαλύσουν τις ΣΣΕ των κλαδικών σωματείων, περνώντας τους εργαζόμενους σε εργασιακές σχέσεις ΟΤΑ. Το γεγονός ότι «οικιοθελώς» πρέπει να μεταταχθεί ο εργαζόμενος, αποτελεί κακόγουστη φάρσα, αφού εκβιαστικά επιχειρείται η αλλαγή εργασιακών σχέσεων και η αλλαγή της φυσιογνωμίας των δημοτικών ΜΜΕ. Ήδη το φαινόμενο αυτό έχει εμφανιστεί στον Ξένιο (δημοτικό ραδιόφωνο στα Ανω Λιόσια) και τίποτα δεν εγγυάται ότι θα περιοριστεί μόνο εκεί. Ανησυχία δημιουργεί το γεγονός ότι σε καλοκαιρινό δημοσίευμα της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος, εμφανίζεται στις προθέσεις του Δημάρχου Ηρακλείου Αττικής και προέδρου του δημοτικού σταθμού «επικοινωνία 94 FM», η πρόθεση να νοικιάσει το ραδιόφωνο, το οποίο ήδη έχει απαξιώσει, κάνοντάς το αρκετές ώρες την ημέρα να παίζει non stop music από play list, αφού έχει διώξει αρκετούς παραγωγούς. Διακηρυγμένη πρόθεσή του και αποτυπωμένη σε πρακτικά του διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης, η μείωση του αριθμού των εργαζομένων όλων των ειδικοτήτων. Πρόσφατα αντιμετωπίσαμε επιτυχώς την απόπειρα απόλυσης (συνδικαλιστικής δίωξης) του εκπροσώπου των συντακτών στο μικτό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ. Προτείνουμε εκτός των όποιων αναγκαίων αγωνιστικών παρεμβάσεων, τη θεσμική παρέμβαση προς την κυβέρνηση για την κατάργηση του απαράδεκτου θεσμικού πλαισίου που δίνει το πράσινο φως για τη διάλυση των δημοτικών ΜΜΕ.
*ΣΣΕ
Με το θέμα των ΣΣΕ να είναι ανοιχτό την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, τόσο γιατί στα ιδιωτικά ραδιόφωνα και τηλεοράσεις έχουν λήξει, όσο και γιατί η υπογραφή ΣΣΕ στις εφημερίδες έγινε χωρίς ικανοποιητικές αυξήσεις και με τεράστια θεσμικά κενά, αλλά και με την σύμβαση της ΕΡΤ (η πιο χαμηλή στα ΜΜΕ) να λήγει σε τρεις μήνες, θεωρούμε σκόπιμο να θίξουμε ορισμένα ζητήματα.
Πρώτα και κύρια το θέμα των αυξήσεων, εν μέσω κύματος ακρίβειας και εργασιακής ανασφάλειας, που πρέπει να απαντηθεί επιστημονικά, με υπολογισμό της απώλειας εισοδήματος, εκτιμήσεις για την εξέλιξη του πληθωρισμού και διεκδίκηση αυξήσεων που να αναπληρώνουν τις απώλειες και να εξασφαλίζουν ανεκτό επίπεδο διαβίωσης στον εργαζόμενο. Διεκδικούμε μονοετείς ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις, κυρίως στα πρώτα χαμηλότερα κλιμάκια.
Στις ΣΣΕ δεν υπάρχει πρόβλεψη για την ημιαπασχόληση και αυτό πλήττει ιδιαίτερα τους νεότερους συναδέλφους που μπαίνουν στην αγορά εργασίας και δεν πρόκειται ποτέ να συγκεντρώσουν τις προϋποθέσεις για να γραφτούν στην ΕΣΗΕΑ, το καταστατικό της οποίας είναι ιδιαίτερα περιοριστικό, ακόμα και αν αμείβονται με μισθολόγιο (ενδεικτική είναι η περίπτωση εργαζομένων στον "επικοινωνία 94FM").
Στις ΣΣΕ δεν υπάρχει πρόβλεψη για τα μπλοκάκια (το καλύτερο είναι να καταργηθεί τελείως αυτή η απαράδεκτη εργασιακή σχέση). Έτσι έχουμε το φαινόμενο να απολύονται μισθωτοί και να επαναπροσλαμβάνονται σαν «εργολάβοι», φαινόμενο που περιορίζει τη μισθωτή εργασία και με βάση την ισχύουσα εργατική νομοθεσία, βγάζει έξω τους «εργολάβους» από τις όποιες προστατευτικές διατάξεις και τη δυνατότητα των όποιων παρεμβάσεων της επιθεώρησης εργασίας.
Στις ΣΣΕ δεν υπάρχει πρόβλεψη για τα όρια της απασχόλησης στα πλαίσια της πρακτικής άσκησης φοιτητών από δημόσιες σχολές δημοσιογραφίας (ΑΕΙ) και σπουδαστών (ΙΕΚ). Επιπλέον δεν υπάρχει πουθενά η ρύθμιση ότι η πρακτική άσκηση πρέπει να αποκλείει στη συνέχεια του εργασιακού βίου το διάστημα του «δόκιμου», αφού έτσι διπλασιάζει την παρουσία νέων ανθρώπων με αμοιβή ισοδύναμη πινακίου φακής (φυσικά μιλάμε για τις νομότυπες περιπτώσεις, γιατί η μαύρη εργασία είναι η κυρίαρχη κατάσταση). Διεκδικούμε ρυθμίσεις για την πρακτική άσκηση σπουδαστών και την ομαλή ένταξή τους στην αγορά εργασίας, με ρύθμιση του ποσοστού ασκουμένων στο 10% των συντακτών πλήρους απασχόλησης σε κάθε ΜΜΕ. Απαιτούμε η πρακτική άσκηση να θεωρείται αντίστοιχη με το διάστημα τουδοκίμου, ώστε να μην παρατείνεται ο εργασιακός βίος νέος συναδέλφων μεαποδοχές πείνας. Ζητάμε την κατοχύρωση της ειδικότητας του δημοσιογράφου και της αντίστοιχης ασφαλιστικής και μισθολογικής κάλυψης, από τις οικείες ΣΣΕ, για τους τομείς παρουσίασης δελτίων ειδήσεων, για το σταμάτημα πειρατικών φαινομένων στα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ. Επίσης πρέπει να ρυθμιστεί ο χώρος εργασίας των portals και οι εργασιακές σχέσεις σε αυτά, να μην έχουν αποκλίσεις από τα υπόλοιπα ΜΜΕ. Το θέμα του ωραρίου παραμένει σχεδόν εθιμικό και πέρα από τις μέχρι τώρα «άτυπες» παραβιάσεις του, διαφαίνεται η εργοδοτική τάση να το ελαστικοποιήσει περισσότερο, απαιτώντας και πιο «θεσμικές» μορφές κάλυψης από την κυβέρνηση και τους νομοθετούντες γύρω από αυτή. Όλα τα παραπάνω επιδρούν αρνητικά στο ασφαλιστικό σύστημα και ιδίως για τους νεοεισερχόμενους σημαίνουν θολό ορίζοντα στο δικαίωμα για αξιοπρεπή σύνταξη και όχι προνοιακό επίδομα. Αποτελεί κεντρικό σημείο της δράσης μας η ανάδειξη αυτών των ζητημάτων, ακόμα πιο έντονα, ακόμα πιο δυναμικά.
*ΔΙΚΗ
Στις 26 Σεπτέμβρη υπάρχει δίκη των εργαζομένων στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ και μετέπειτα ΑΘΛΗΤΙΚΗ στην οποία η ομοσπονδία οφείλει να είναι παρούσα και στο δικαστήριο και να αναδείξει το θέμα στη δημοσιότητα, ώστε να μην ξεχαστεί ένα τεράστιο εργοδοτικό έγκλημα. Οφείλουμε να πιέσουμε τις εργοδοτικές οργανώσεις για απορρόφηση όλων των συναδέλφων από την ΑΘΛΗΤΙΚΗ και το sportime.
*ΕΡΤ
Προς το γενικό συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ
Θέμα: οι δικαστικές διαμάχες των δημοσιογράφων της ΕΡΤ, με τη διοίκηση της επιχείρησης και κατά συνέπεια και με την κυβέρνηση που υποθάλπει τέτοια φαινόμενα.
Αγαπητοί συνάδελφοι
Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει ξεκινήσει ένας κύκλος δικαστικής διαμάχης αρκετών εργαζομένων (όλων των ειδικοτήτων, όχι μόνο δημοσιογράφων) με την ΕΡΤ.
Δύο είναι οι βασικές κατηγορίες:
α)εργαζόμενοι που κόπηκαν από το Π.Δ. Παυλόπουλου και προχώρησαν (ατομικά ο καθένας) δικαστικά με ιδιώτες δικηγόρους, αφού δεν υπήρξε οργανωμένη παρέμβαση και στήριξή τους από τα σωματεία του χώρου μας, ιδιαίτερα στο δημοσιογραφικό χώρο, παρά τις κατά καιρούς εκκλήσεις που είχαν γίνει, ιδίως στην ΕΣΗΕΑ. Η εξακρίβωση του αριθμού των εργαζομένων που βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση και η στήριξή τους,είναι ένας στόχος που πρέπει να υιοθετηθεί από την ΠΟΕΣΥ, ιδίως όταν η ΕΡΤ διακήρυξε και εφάρμοσε την αντεκδίκηση, δηλαδή την μη επαναπρόσληψή τους με συμβάσεις έργου, όταν πέρασε ένα τρίμηνο, επειδή κινήθηκαν δικαστικά.
β) εργαζόμενοι που μονιμοποιήθηκαν και για το διάστημα που κρίθηκε ότι πληρούσαν τα κριτήρια των πάγιων και διαρκών αναγκών, εργάζονταν με συμβάσεις έργου, με αμοιβές κάτω από τις ΣΣΕ, χωρίς δώρα και επιδόματα και χωρίς πρόσθετες αμοιβές νυχτερινής εργασίας, ή Σαββατοκύριακου και αργιών. Τη διαφορά αυτή για το διάστημα Ιούνιος 2002 έως Νοέμβριος 2006 (έναρξη και λήξη του χρονικού διαστήματος που έθετε σαν κριτήριο το Π.Δ. Παυλόπουλου) η ΕΡΤ αρνείται να την καταβάλει. Μεγάλη ομάδα δημοσιογράφων από την ΕΡΤ Αθήνας, έχει ήδη προσδιορισμένες δίκες στις 18 Δεκεμβρίου 2008 και 8 Ιανουαρίου 2009. Η υπόθεση αυτή δουλεύεται από συγκεκριμένο δικηγορικό γραφείο το οποίο αξιοποιώντας το κενό της απουσίας της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΕΣΥ, πρότεινε δωρεάν ανάληψη των υποθέσεων και μόνο σε περίπτωση επιτυχούς κατάληξης, αμοιβή ίση με το 10% του διεκδικούμενου ποσού για κάθε συνάδελφο. Όμως υπάρχουν και συνάδελφοι που έχουν κινηθεί ατομικά με άλλα δικηγορικά γραφεία και υπάρχει κενό ενημέρωσης για την εξέλιξη των υποθέσεών τους. Στην επαρχία από όσο γνωρίζω, οργανωμένη κίνηση συντονισμού και δικαστικής εκπροσώπησης των δημοσιογράφων της ΕΡΤ έκανε η ΕΣΗΕΠΗΝ για την περιοχή ευθύνης της. Η στήριξη της ΠΟΕΣΥ στις δικαστικές διαμάχες, με κάθε τρόπο (δικαστική παρουσία, συνδικαλιστικά μέτρα ανάδειξης του προβλήματος, κλπ) πρέπει να εκδηλωθεί άμεσα.
Νάσος Μπράτσος μέλος του γενικού συμβουλίου της ΠΟΕΣΥ, εργαζόμενος στην ΕΡΤ (και αντίδικος με την ΕΡΤ στις δίκες της 18 Δεκεμβρίου και 8 Ιανουαρίου).