Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2024

Ολυμπιάδα Πατρών – Η δημιουργική της πορεία που ξεκίνησε από το 1961 και την αχαϊκή πρωτεύουσα (Α' Μέρος)

 


...αναδημοσίευση από το wwww.ertnews.gr...

Ξεπέρασε τις έξι δεκαετίες ζωής ο αθλητικός σύλλογος της Ολυμπιάδας Πατρών και συνεχίζει την αθλητική-κοινωνική προσφορά με τη συνεχή λειτουργία του.

Χριστούγεννα του 1961, 26 Δεκεμβρίου και στο πρακτικό του Δ.Σ. του πρώτου στη ιστορία του συλλόγου αναφέρονται οι σκοποί και οι απαιτούμενες κινήσεις για να ξεκινήσει η λειτουργία του συλλόγου. Μεταξύ αυτών ενοικίαση γραφείων, ανάρτηση ταμπέλας, αγορά επίπλων, εγγραφές μελών, κλπ



πρώτο ΔΣ




Τα πρώτα τμήματα που λειτούργησαν ήταν στίβου, μπάσκετ, βόλεϊ και ποδηλασίας. Ο χώρος που έκαναν προπόνηση τις απογευματινές ώρες οι αθλητές ήταν στο σημείο που βρίσκεται σήμερα το Νοσοκομείο “Άγιος Ανδρέας” και εκείνα τα χρόνια αρκετοί «στέγασαν» εκεί τις αθλητικές τους δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα και η ΑΕΚ Πατρών για ένα διάστημα.



1993 αγώνας Τιμής και Μνήμης για το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων

Είναι 22 Φεβρουαρίου 1962 και μεταξύ των θεμάτων του Δ.Σ. είναι και η «τοποθέτησις αθλητών μας εις εργοστάσια». Μην μας ξενίζει, ήταν για πολλά χρόνια πρακτική των συλλόγων η προσπάθεια εργασιακής αποκατάστασης των ερασιτεχνών αθλητών, ώστε εξασφαλίζοντας τα προς το ζην να μπορούν να διαθέτουν χρόνο και για τον αθλητισμό.
Επίσης σε πολλές ημερήσιες διατάξεις συνεδριάσεων εντοπίζουμε τις διαδεδομένες σε όλο το χώρο του αθλητισμού μορφές οικονομικής ενίσχυσης του ταμείου του συλλόγου, με τις λαχειοφόρους αγορές, τη διοργάνωση χοροεσπερίδων, κλπ.





Πράγματι οι επιλογές αυτές τηρήθηκαν για χρόνια και ενδεικτικά διαβάζουμε στις 23-2-1968 στην εφημερίδα «Νεολόγος» ότι τη Δευτέρα θα δοθεί ο χορός της Ολυμπιάδας. Λίγες μέρες μετά στις 29-2-1968 στην ίδια εφημερίδα δημοσιεύονται και τα αποτελέσματα των λαχνών που κληρώθηκαν στη χοροεσπερίδα.

                               Nίκος Λεοντίου και Μάρκος Θεοδωράκης-πρόεδρος

Όπως μας δήλωσαν μέλη της διοίκησης της Ολυμπιάδας: «Είμαστε το Σωματείο με τις περισσότερες χοροεσπερίδες. Μερικά ονόματα που έλαβαν μέρος σε αυτές ήταν Γιάννης Βογιατζής, αδερφές Μπρόγιερ, Μπελίντα, Τζένη Βάνου με τον μαέστρο Θεοδοσιάδη, Μουζάς-Λιχνός, Άλκης Στέας, Στράτος Διονυσίου και άλλοι.

Είμαστε το πρώτο Σωματείο Πανελλαδικά που βράβευσε αριστούχους αθλητές και αθλητές που μπαίνουν σε ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα».





Ενδιαφέρουσα η είδηση στο πρακτικό της συνεδρίασης της 20ης Απριλίου 1962, όπου διαβάζουμε ότι η Αγροτική Τράπεζα παρεχώρησε οικόπεδο για δημιουργία αθλητικού χώρου. Μάλιστα το ΔΣ το χαρακτηρίζει «άρτιον δια τερραίν μπάσκετ μπωλλ».





Αυτό βρίσκονταν στη διασταύρωση των οδών Πατρέως και Αγ. Ανδρέου και αποτέλεσε εππί διετία την αθλητική κυψέλη του συλλόγου, μέχρι να στεγαστεί σε άλλο γήπεδο στη διασταύρωση των οδών Κολοκοτρώνη και Αγ. Ανδρέου, με μεταλλικές κερκίδες. Μιλάμε πάντα για ανοιχτά γήπεδα σε εκείνες τις ρομαντικές εποχές για τον αθλητισμό.



21-12-1972 εφημερίδα ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

Στις 15 Απριλίου 1962 στο πρακτικό των αρχαιρεσιών βλέπουμε 48 ψηφίσαντα μέλη και στις πρώτες θέσεις του Λάβδα Βασίλειο με 46 ψήφους, Ζαχαράτο Δημ. και Καρκατσά Κωνσταντίνο με 45 έκαστος, και με 44 τους Ζήκο Λεωνίδα, Καββαδία Παναγ. Και Πολυμερόπουλο Χαρ. Και ακολουθούν άλλοι με λιγότερες.





O σύλλογος προχώρησε στην αγορά οικοπέδου για να στεγάσει τις δραστηριότητές του και λεπτομέρειες περιέχουν τα πρακτικά της συνεδρίασης στις 2-1-1986. Ακολούθως αναφέρονται τα μέλη του συλλόγου που προσέφεραν ποσά για το σκοπό αυτό και το μέγεθος της συμβολής του καθενός.
Η απόφαση για να φτιαχτεί κλειστό γήπεδο ανήκει στη διοίκηση του Κώστα Μπακαλάρου και τελικά το γήπεδο κατασκευάστηκε και εγκαινιάστηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2000.





Μπορεί ο σύλλογος να έχει καταγράψει σημαντικές επιτυχίες όπως η πορεία έως την Α1 σε μπάσκετ (και σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις) και βόλεϊ και μέσω της παρουσίας σε εθνικές κατηγορίες να γίνει γνωστός και δημοφιλής σε ευρύτερο κοινό, αλλά και με σημαντικές επιτυχίες στο στίβο, που συνεχίζονται και στις μέρες μας, όμως το βασικό είναι η συνέχεια στη δράση του γιατί δεν υπήρξε σύλλογος «διάττοντας αστέρας» αλλά διαχρονική κυψέλη αθλητικής δημιουργίας, «βάζοντας» συνεχώς νέες γενιές στον αθλητισμό, οπότε το «μετάλλιο» που είναι διαχρονικό είναι η εμπιστοσύνη γονιών και αθλητών προς το σύλλογο.



2015 παγκορασίδες Ολυμπιάδα-Παναχαϊκή βόλεϊ -φωτο αρχείου Ν. Μπράτσος



Η Ολυμπιάδα δεν ξεχνά όσους έχουν προσφέρει τις υπηρεσίες τους στο σύλλογο

Προπονητές Μπάσκετ (με αλφαβητική σειρά)
Αναστασόπουλος Βασίλης
Βέργος Στέφανος
Βλαχόπουλος
Βουρνάς Νίκος
Γιαννόπουλος Κώστας
Δεσυνιώτης Σπύρος
Δίπλαρος Ιωάννης
Θωμαΐδης Τάσος
Καλαντζής Παναγιώτης
Καλπάκης
Καραλής 
Κατσούπης Παναγιώτης
Λαμπρόπουλος Κωνσταντίνος
Λιωνάς Αθανάσιος
Μάρκοβιτς Ζόραν
Μπελεγρής Φώτης
Πετρόπουλος Κώστας
Πετρόπουλος Τάκης

Προπονητές Βόλεϊ Ανδρών
Αδαμόπουλος Παναγιώτης
Βαλουξής Χρήστος
Δαρείος Θεόδωρος
Ζάγκλας Γιώργος
Ζαφειρόπουλος Αθανάσιος
Μητρόπουλος Γεώργιος
Μιχαΐλοβιτς Ντράγκαν
Φλώρος Τάκης
Χριστόπουλος Γιώργος

Προπονητές Βόλεϊ Γυναικών
Αντωνόπουλος Τάκης
Γεράνιος Αντώνης
Δαρείος Θεόδωρος
Ζαφειρόπουλος Αθανάσιος
Λαμπρόπουλος Γρηγόρης
Τζουβέκας Κωνσταντίνος
Χρηστιάς Βασίλης
Χριστόπουλος Γιώργος




Η προσφορά του συλλόγου στον αθλητισμό της αχαϊκής πρωτεύουσας συνεχίζεται, δίνοντας αθλητική διέξοδο στη νεολαία της περιοχής με το «αθλητικό μελίσσι» να στεγάζεται στις εγκαταστάσεις του συλλόγου.

Έρευνα: Νάσος Μπράτσος


Υ.Γ. ευχαριστούμε τη διοίκηση της Ολυμπιάδας για την παροχή στοιχείων και τη συνεργασία.