Σάββατο 22 Ιουλίου 2023

«Ένωσις Αλυσίδας»: Οι αθλητικοί «γείτονες» των Μικρασιατών προσφύγων

 


...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...

Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στη γέννηση και ανάπτυξη αθλητικών σωματείων μέσα στους συνοικισμούς που εγκαταστάθηκαν οι Μικρασιάτες πρόσφυγες του 1922 που είχαν ανεπτυγμένη πολιτιστική και αθλητική κουλτούρα. Όμως δεν έπαιζαν μονάχα μεταξύ τους, αλλά και με ομάδες «γηγενών» και αυτό βοήθησε στην κοινωνική ένταξη των προσφύγων, που στην πρώτη περίοδο της εγκατάστασής τους αντιμετώπισαν από ορισμένα τμήματα του γηγενούς πληθυσμού με αρνητικό τρόπο. Ποιοι ήταν όμως οι «αθλητικοί γείτονες» των προσφυγικών περιοχών;

Θα αναφερθούμε στην περίπτωση της ομάδας με το όνομα «Ένωσις Αλυσίδας», που έπαιξε αρκετούς αγώνες με σωματεία Μικρασιατών προσφύγων από τη Νέα Ιωνία Αττικής και τη Νέα Φιλαδέλφεια. Ποια ήταν όμως αυτή η περιοχή και γιατί ονομάστηκε έτσι;


Η περιοχή ονομάζονταν έτσι γιατί περνούσε η σιδηροδρομική γραμμή Πλατείας Λαυρίου - Στροφυλίου των Σιδηροδρόμων Αττικής και η διάβαση έκλεινε με μία χοντρή αλυσίδα για να περάσει το τρένο. Γεωγραφικά αντιστοιχεί στη σημερινή περιοχή των Πατησίων, ειδικά από τον ΗΣΑΠ Άνω Πατησίων έως την Κυπριάδου. Λιγότερο πυκνοκατοικημένη τότε, τόπος εκδρομών για τους Αθηναίους του κέντρου της πόλης και γειτονική στις προσφυγικές περιοχές της Νέας Ιωνίας Αττικής, της Νέας Φιλαδέλφειας και της Νέας Χαλκηδόνας.
   9-5-1934 εφημερίδα ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ η Ένωσις Αλυσσίδος με πλήρη σύνθεση


Ποιο ήταν το προφίλ της «Ενώσεως Αλυσίδας»;

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Αθλητικά Χρονικά» στις 5 Μαρτίου 1934, με υπογραφή του Α. Παπαδόπουλου:

«Το λαμπρό αυτό σωματείον το πασίγνωστον δια την εξαιρετικήν σταδιοδρομίαν του ιδρύθη το 1923 υπό των κ.κ. Αφων Τραχανατζή, Καρποντίνη, Ι. Παντελιά, αφών Στεφάνου εκ των οποίων αποτελέσθη και το πρώτον Διοικητικόν Συμβούλιον, εργασθέν υπερανθρώπως δια την σταδιοδρομίαν και ανάπτυξιν αυτού. Από το 1923 μέχρι τι 1928 οπότε εξελέγη νέον Διοικητικόν Συμβούλιον, δεν είχε κατορθωθή παρ' όλην την δραστηριότητα και το ενδιαφέρον των διοικούντων να καταλάβη το σωματείον μίαν καλήν θέσιν μεταξύ των ανεπισήμων σωματείων. 

Το 1928 όμως κατόπιν αρχαιρεσιών εξελέγη το κάτωθι Διοικητικόν Συμβούλιον: Βαλτεζάνος, Μιχαηλίδης, Λαμπίρης, Λαζάρου, Χανιώτης, Καρβελάς και Μπιρτζελέτος, εργασθέν με όλες τας δυνάμεις του το άνω δημ. Συμβούλιον κατόρθωσε να καταλάβη το σωματείον των την θέσιν που του ήρμοζε την πρώτην μεταξύ των ανεπισήμων, τη ενεργεία του ως άνω διοικ. Συμβουλίου, ανεγνωρίσθη από το πρωτοδικείον τον Αύγουστον του 1929. 

Κατά το 1930 ο πρόεδρός του, ο αείμνηστος τώρα κ. Βαλτεζάνος ηυτοκτόνησε και η έλλειψίς του είχε ως αποτέλεσμα να κλονισθή το σωματείον εις τοιούτον σημείον ώστε παρ' ολίγον να διαλύετο, εάν δεν ευρίσκοντο μερικοί οπαδοί του να το συγκροτήσουν για να εξακολουθήση την τόσον λαμπράν δράσιν του. Το σωματείον περιλαμβάνων και δεύτερη ομάδα αρκετά ισχυράν κατόρθωσε να επιβληθή επί αρκετών ισχυρών σωματείων, επίσης κατήρτισε και ομάδα τσικό. Εκτός του πλήρους ποδοσφαιρικού τμήματος περιλαμβάνει και αθλητικό τμήμα με αρκετά ικανούς αθλητάς. Το 1933 διοργανώθησαν εσωτερικοί αγώνες με ικανοποιητικότατα αποοτελέσματα δια τους νεαρούς αθλητάς της Ενώσεως Αλυσσίδος, θα αναφέρω δε τα αποτελέσματα του δρόμου των 20.000μ.

Γ. Χανιώτης 1ώρα 24'. 10'', Βουγιούκος 1 ώρα, 25'.20'' και Βλαβιάδης 1 ώρα και 30'.12''


Επίσης καταβάλλονται μεγάλαι προσπάθειαι παρά του Δ. Συμβουλίου δια να μετατραπή το γήπεδον εις Γυμναστήριον και το γήπεδο να μεταφερθή παραπλεύρως. Τους ευχόμεθα να το επιτύχουν, διότι είναι μεγάλο αδίκημα οι τόσοι λαμπροί αθληταί που υπάρχουν στην Αλυσσίδα (Πατήσια) να στερούνται Γυμναστηρίου.

Την ποδοσφαιρικήν ομάδα απαρτίζουν οι Κυριακός, Τσεσμελής, Χαρδούπης, Συμεωνίδης, Νικολάου, Βόλτος, Χανιώτης ΙΙ, Δροσούλης, Στρατηγάκος, Γκίζης, Βουγιούκος, Χρυσακάκης.

Το σωματείον διοικείται υπό πενταμελούς επιτροπής με επικεφαλής τον ακούραστον κ. Ε. Χανιώτην.

Αναφέρω μερικάς εκ των τελευταίων συναντήσεών της.

Ενίκησε τον Αστέρα Φιλαδελφείας με 5-2, Ελληνικόν Αττικής 1-0, Θύελλα Αγίων Αναργύρων 2-0, Ε. Αγγελοπούλου 3-0, Ατρόμητο Νέας Ιωνίας 3-2, Παμβυζαντινόν Καλογραίζης 4-1, Πανιώνιον Νέας Ιωνίας 2-0, 2-1, Παναχαρναϊκόν Μενιδίου 6-2, Αιόλου Αθηνών 2-1, 5-1, Ένωση Εμπειρικείου 5-3, Αχιλλέα Κυψέλης 5-0, 1-0.

Έφερε ισόπαλα αποτελέσματα με την Άμυνα Πολυγώνου 2-2, Ένωσιν Αγίων Αναργύρων 0-0, Θύελλαν Αγίων Αναργύρων 2-2-, Αστραπή Πολυγώνου 2-2.

Ηττήθη από τον Αετόν Αχαρνών 5-0, Άτλαντα Θυμαρακίων 6-1, Απόλλων Μύλων 2-0 και Ένωσιν Καλογραίζης 1-0».


 17-7-1930 εφημ.ΒΡΑΔΥΝΗ

Για την ιστορία να πούμε ότι εκτός από την Ένωση Αλυσίδας έχει καταγραφεί και η ύπαρξη του Ατρομήτου Αλυσίδας, που μαζί με την επίσης γειτονική Ριζούπολη, ήταν συχνοί αγωνιστικοί αντίπαλοι των Μικρασιατών της Νέας Ιωνίας, της Νέας Φιλαδέλφειας και της Νέας Χαλκηδόνας.

Έρευνα: Νάσος Μπράτσος