-Πότε ιδρύθηκε ο Κολοσσός, από ποιους;
-O Κολοσσός ιδρύθηκε στις 4 Μαΐου 1963 από τους Β. Λεβέντη, Ι. Βρούλλη και Γ. Ζαχαριάδη.
-Ποια ήταν τα πρώτα βήματα και οι πρώτες δυσκολίες (ανοιχτά γήπεδα, εξασφάλιση αθλητικού υλικού, κλπ;
-Ως πολυαθλητικό σωματείο, ο Κολοσσός διατηρούσε διάφορα τμήματα, όπως κλασσικού αθλητισμού, τζούντο, βόλεϊ και μπάσκετ.
Σχετικά με την ποδηλασία, στη Ρόδο υπήρχε η μοναδική ποδηλατική πίστα στην Ελλάδα, η οποία ωστόσο αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα. Παρόλα αυτά το σωματείο κατάφερνε να διοργανώνει αγώνες.
Στο μπάσκετ αγωνιζόταν σε ανοικτά γήπεδα από τσιμέντο με κρύο και βροχή. Υπό δύσκολες συνθήκες, καθώς υπήρχαν λακκούβες με νερά και λάσπες ενώ και η εξασφάλιση του αθλητικού υλικού μόνο εύκολη δεν ήταν.
-Πόσα τμήματα είχε τότε και πόσα σήμερα και σε ποια αθλήματα;
-Εκ της ιδρύσεως δραστηριοποιήθηκε στον κλασικό αθλητισμό και τον στίβο και στη συνέχεια επεκτάθηκε στην καλαθοσφαίριση, την ποδηλασία και το βόλεϊ, ενώ κατά τη δεκαετία του 1980 ανέπτυξε και τμήμα τζούντο με αξιοσημείωτες επιτυχίες.
Τα τελευταία χρόνια ο Κολοσσός έχει επικεντρώσει αποκλειστικά το ενδιαφέρον του στο τμήμα καλαθοσφαίρισης όπου το αντρικό τμήμα αγωνίζεται στην Α1 Εθνική Κατηγορία.
-Ποιες είναι οι σημαντικές στιγμές στην ιστορία του;
-Ο Κολοσσός ήταν επί 10 χρόνια πρωταθλητής Ελλάδος στην ποδηλασία.
Πρώτος Έλληνας ποδηλάτης σε Ολυμπιακούς αγώνες ήταν ο Μιχάλης Κούτρας στο Μόντρεαλ με συνοδό τον Τάσο Καραμάριο, τότε Πρόεδρο του συλλόγου.
Ο Βασίλης Κουγιός κατείχε το πανελλήνιο ρεκόρ εφήβων στο ακόντιο μέχρι που το έσπασε ένας από τους κορυφαίους ακοντιστές, ο Κώστας Γκατσιούδης.
Το 1983, ο Κολοσσός, ανέβηκε στην Α2 Εθνική Κατηγορία μπάσκετ, με προπονητή τον Μάκη Δενδρινό και με πρώτες μεταγραφές τον Παύλο Διάκουλα και Τάκη Καρρά.
Την περίοδο 1998-1999 ο Κολοσσός ήταν η μοναδική ομάδα μπάσκετ της Δωδεκανήσου αλλά και ολόκληρου του Αιγαιακού χώρου που συμμετείχε στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής κατηγορίας.
Την αγωνιστική περίοδο 2004-2005 στέφθηκε Πρωταθλητής της Α2 Εθνικής Κατηγορίας, παίρνοντας παράλληλα το πολυπόθητο εισιτήριο συμμετοχής στην ελίτ του ελληνικού μπάσκετ.
Την περίοδο 2005-2006 συμμετέχει για πρώτη φορά στο Πρωτάθλημα της Α1 Κατηγορίας αλλά η ομάδα υποβιβάζεται στην Α2 ένεκα της απειρίας.
Ωστόσο την περίοδο 2006-2007, ο Κολοσσός επιστρέφει στα «μεγάλα σαλόνια» της Α1 Κατηγορίας, αυτή τη φορά για να παραμείνει.
Από το 2007 έως και σήμερα αγωνίζεται ανελλιπώς στην Α1, συμμετέχοντας σχεδόν κάθε χρόνο στα Play Offs, με αποκορύφωμα τις σεζόν 2011-2012 και 2021-2022 όπου τερμάτισε στην 3η θέση της κανονικής περιόδου, ενώ τη σεζόν 2022-2023 συμμετείχε στο Super Cup καθώς και στο 1ο Final 8 για τον θεσμό του Κυπέλλου Ελλάδας.
-Υπήρξαν αγώνες του Κολοσσού με ομάδες πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ που ελλιμενίστηκαν κατά καιρούς στη Ρόδο;
-Από διηγήσεις παλαιοτέρων γνωρίζουμε ότι υπήρξαν αγώνες με τα αμερικάνικα πολεμικά πλοία που επισκέπτονταν κατά καιρούς τη Ρόδο.
-Σημαντικοί αθλητές και παράγοντες στην ιστορία του.
-ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ:
Γιάννης Βλαστός, Τάσος Καραμάριος, Βασίλης Κουγιός, Βασίλης Μαραβέλιας, Μιχάλης Παυλίδης, Σπύρος Παγκάς, Γιώργος Παπαδημήτρης, Αντώνης Πεταλάς, Τάσος Κουταλιανός, Μανώλης Μπακαλούμας, Αντώνης Φραγκεσκάκης, Νίκος Χαραλάμπης, Άρης Κάκνης, Θοδωρής Λεβέντης, Παντελής Γεωργάκης, Ιγνάτιος Χρυσοχόος, Τάσος Αντωνιάδης, Γιώργος Γιαννόπουλος, Γιάννης Χατζηλαζάρου, Κώστας Κωσταρίδης, Μιχαήλ Κόκκινος.
ΑΘΛΗΤΕΣ:
Παλαιοί: Παύλος Διάκουλας, Βασίλη Κουγιός, Γιώργος Ματσαμάς, Παντελής Κουγιός, Μιχαήλ Μελής, Παντελής Γεωργάκης, Τάκης Καρράς, Βασίλης Ζέρβας, Χρήστος Μπουχούνας, Γιώργος Τριάντος, Σταύρος Χατζηιωαννίδης.
Σύγχρονοι: Χρήστος Γκογκίδης, Πάνος Παναγιωταράκος, Γιάννης Γεωργαλλής, Άγγελος Τσάμης, Γιώργος Καλαιτζής, Αντώνης Ασημακόπουλος, Κώστας Χαρίσης, Mike James, Γιαννούλης Λαρεντζάκης, Βασίλης Ξανθόπουλος, Χάρης Γιαννόπουλος, Δημήτρης Κατσίβελης, Kerem Kanter.
-Οι στόχοι του στη σύγχρονη περίοδο;
-Ο Κολοσσός αποτελεί μια σταθερή και υπολογίσιμη δύναμη στο χώρο του ελληνικού μπάσκετ που εκπροσωπεί επάξια τη νησιωτική Ελλάδα. Από το 2007 έως και σήμερα δεσπόζει με την παρουσία του στα μεγάλα σαλόνια του ελληνικού μπάσκετ λειτουργώντας ως πρότυπο επιτυχημένης διαδρομής ομάδας ακριτικού νησιού με τις όποιες δυσκολίες.
Η παρουσία του Κολοσσού επιτελεί διττό ρόλο με θετικά αποτελέσματα τόσο σε αθλητικό όσο και σε πολιτιστικό επίπεδο. Αγωνιστικά, ο μελλοντικός στόχος είναι να μπορέσει να αγωνιστεί σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, κάτι το οποίο δεν είναι εύκολο λόγω γηπέδου και γεωγραφικής θέσης.
Κεντρικός στόχος κάθε χρονιάς είναι, να παρουσιάζει μια ανταγωνιστική ομάδα στο παρκέ και παράλληλα στο επίκεντρο είναι να φέρνει παιδιά κάθε ηλικίας στο γήπεδο απολαμβάνοντας το μπάσκετ και τα ευεργετήματα του αθλητισμού.
-Ποια είναι η σημερινή σύνθεση του ΔΣ.
-Πρόεδρος: Θεόδωρος Καρατζάς
Αντιπρόεδρος: Μιχαήλ Μελής
Μέλη: Σάββας Ματσαμάς – Ιωάννης Παππάς – Γιώργος Γκοτζογιάννης
-Πως αντιμετωπίζει η τοπική κοινωνία τη συμπλήρωση των 60 χρόνων ζωής του συλλόγου;
-Η αθλητική δραστηριότητα της ομάδας αποτελεί σημείο αναφοράς για την τοπική κοινωνία και τα 60 χρόνια ζωής του Κολοσσού αποδεικνύουν τη σύνδεση που έχει αναπτυχθεί γιατί πέρα από την αθλητική του υπόσταση, το σωματείο βοηθάει τη νεολαία και επί συνόλου τον αθλητισμό της περιοχής.
Μια σχέση η οποία δυναμώνει όλο και περισσότερο καθώς ο Κολοσσός ήταν, είναι και θα είναι το καμάρι του νησιού, μια ομάδα που είναι άξια να διαφημίζει το σμαραγδένιο νησί της Ρόδου.
Ο Κολοσσός είναι ένας από τους λόγους που ο Ρόδιος αλλά και ο Δωδεκανήσιος αισθάνονται υπερήφανοι. Είναι η ομάδα όχι μόνο του νησιού της Ρόδου αλλά της Δωδεκανήσου. Κάνοντας πράξη το σύνθημα μια ομάδα, ένα σύμπλεγμα νησιών, είμαστε όλοι ένα.
Έρευνα: Νάσος Μπράτσος
Σχετικά θέματα
Δ.Α.Ν.Σ. Δωριεύς: Αθλητισμός και κοινωνική προσφορά από το 1924 στα Δωδεκάνησα
Από την Ελπίδα Κρεμαστής το 1927 έως το Φοίβο Κρεμαστής – Αθλητικές διαδρομές σε συνθήκες κατοχής
Η παρέμβαση του ιταλικού φασισμού στον αθλητισμό των Δωδεκανήσων στο Μεσοπόλεμο (Α’ μέρος)
Η παρέμβαση του ιταλικού φασισμού στον αθλητισμό των Δωδεκανήσων στο Μεσοπόλεμο (Β’ μέρος)
Δ.Α.Ο. Αργοναύτης 1924: Η ομάδα των Δωδεκανησίων μεταναστών επί ιταλοκρατίας
Κλεάνθης Παραδεισίου 1927: Από τη νυχτερινή σχολή «Βιλανόβα» στα γήπεδα της ιταλοκρατούμενης Ρόδου
Διαγόρας Ρόδου: Η αθλητική «Φιλική Εταιρεία» από τις 25 Μαρτίου 1905 μέχρι σήμερα