Ζωντάνεψαν μνήμες και ξεχείλισε η συγκίνηση στην εκδήλωση - βιβλιοπαρουσίαση που έγινε την Τρίτη 4 Απριλίου 2023 στο 6ο ΚΑΠΗ Αιγάλεω, του βιβλίου της Μαρίας Χασαπίδου «Οι εξόριστοι της Ικαρίας & άλλες αναμνήσεις ζωής». Ικαριακής καταγωγής η συγγραφέας έζησε την προσφυγιά στη Μέση Ανατολή στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, θέμα με το οποίο είχε ασχοληθεί στο προηγούμενο βιβλίο της με τίτλο «Προσφυγοπούλα 2014 στις Πηγές του Μωυσέως».
Στην εκδήλωση έδωσαν το παρόν αρκετοί εκπρόσωποι από το χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τόσο της δημοτικής αρχής, όσο και των υπολοίπων συνδυασμών. Επίσης έδωσαν το παρόν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖA-ΠΣ Παναγιώτης Κουρουμπλής, η Περιφερειακή σύμβουλος και υποψήφια βουλεύτρια Ρένα Δούρου και η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νάντια Γιαννακοπούλου, εκ μέρους του Κύκλου Πολιτισμού και Τέχνης, η Χαρούλα Κοτσάνη και η συγγραφέας Μαρία Φαφαλιού.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Αιγάλεω «Νέες Κυδωνίες» και ιστορικός Γιάννης Κουτούλιας αναφέρθηκε διεξοδικά στο βιβλίο και ανέφερε ένα σημείο που τον εντυπωσίασε. Ήταν όταν η συγγραφέας ήρθε στην Αθήνα, στο Χαλάνδρι και αν και ήταν η πιο κοντή στην τάξη την έβαλαν στο τελευταίο θρανίο και μόνη της γιατί θεωρούσαν τους Ικαριώτες «μιάσματα» εκείνα τα δύσκολα μετεμφυλιακά χρόνια.
Ακολούθως η Αθηνά Δασκαλάκη, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Αιγάλεω χαρακτήρισε το βιβλίο σαν «ένα βαθιά αντιπολεμικό βιβλίο», που περιλαμβάνει τρείς βασικές ενότητες, την πρώτη για τους εξόριστους στην Ικαρία, τη δεύτερη για το Αιγάλεω που σημαδεύτηκε από το Ολοκαύτωμα της 29ης Σεπτεμβρίου 1944 και την τρίτη που η συγγραφέας αναφέρεται στο σύντροφο της ζωής της Τάκη Χασαπίδη.
Στη συνέχεια μίλησε η συγγραφέας, που περιληπτικά αναφέρθηκε στην εμπειρία της να βλέπει με τα μάτια ενός μικρού παιδιού τους εξόριστους στην Ικαρία, τους οποίους ο τοπικός πληθυσμός – συμπεριλαμβανομένης και της οικογένειας της - στήριξε όσο μπορούσε.
Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων και στον πρόλογο του βιβλίου «Το βιβλίο αυτό είναι αφιερωμένο σε όλους που πίστεψαν ότι μπορούσαν να κάνουν τον κόσμο πιο όμορφο, πιο δίκαιο. Και έδωσαν ακόμα και την πολύτιμη ζωή τους για αυτά τα ιδανικά. Τι κρίμα που έφυγαν χωρίς να μπορέσουν να αλλάξουν τα δεδομένα . Ίσως τα παιδιά μας ή τα εγγόνια μας να μπορέσουν να αλλάξουν τα πράγματα και ο κόσμος να γίνει πιο δίκαιος και η λέξη πόλεμος να μην υπάρχει σε κανένα λεξικό του κόσμου. Το εύχομαι και το ελπίζω».
Η εκδήλωση έκλεισε με την υπογραφή βιβλίων από τη Μαρία Χασαπίδου.