Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022

Ξανά για το προσφυγικό και την ιστορία μας

 





Πολύ ενδιαφέρουσα η ανάρτηση, αλλά και ο διάλογος που ακολουθεί στο λογαριασμό facebook του φίλου Ηλία Γιαννίρη, https://www.facebook.com/Ilias.Gianniris/posts/pfbid0233wE3xyZKmqJJMYBWxfCE7rEmAY5UPmnuYXyZpkync8s1iScbesgBeRy8SqufLqWl για το προσφυγικό ζήτημα και ειδικά για την ιστορία των Ικαριωτών προσφύγων στο Β' Παγκόσμιο πόλεμο. Ευχαριστούμε για την υπενθύμιση και του βιβλίου που γράψαμε για το θέμα αυτό.


Γράφει και ο Χρυσόστομος Φουντούλης:

Τον Χειμώνα του 1942 με την Ιταλική - Γερμανική Κατοχή στην Ικαρία έπεσε πολύ μεγάλη πείνα-θανατικό, πολλοί άνθρωποι οικογένειες ολόκληρες έφυγαν με τις βάρκες, με τα κουπιά, πέρασαν την Σάμο έφτασαν στην Τουρκία και από εκεί Κύπρο, Συρία, Λίβανο, Παλαιστίνη, Αίγυπτο, Σουδάν, Αβησσυνία μέχρι το Βελγικό Κογκό έφτασαν και ακόμη πιο κάτω.
Έφευγαν συνήθως από τους κόλπους του Άη Γιώργη, του Ιερού ή της Αρμυρίδας, στο ακρωτήριο Δράκανο προς τη Σάμο, ή τους κόλπους στο βόρειο μέρος. Φόρτωναν τις βάρκες με πέτρες, έβγαζαν τον λέζο, και βούλιαζαν τις βάρκες να μην τις βλέπουν οι κατακτητές. Κάποια νύχτα πήγαιναν εκεί, έβγαζαν τις πέτρες και τα νερά από τις βάρκες και ξεκινούσε το μεγάλο ταξίδι της προσφυγιάς.
Τα τελευταία χρόνια φτάνουν στην Ικαρία με βάρκες άνθρωποι από διάφορες χώρες.
Ο Χρίστος Ξενάκης έκανε αυτό το ταξίδι επτά χρονών. Σκέφτηκε να κάνουμε, η Εταιρεία Ικαριακών Μελετών, μια "εγκατάσταση" αφιερωμένη στη προσφυγιά. Βρήκαμε μια βάρκα στο μέγεθος αυτών που χρησιμοποιούσαν για τη διαφυγή, αυτή της φωτογραφίας δεν μπορούσε να μετακινηθεί, να την τοποθετήσουμε στις αναχωρήσεις με την πλώρη προς το πέλαγος, αναχωρήσεις. Βρήκαμε και μια εγκαταλειμμένη βάρκα γεμάτη με σωσίβια, από αυτές που έρχονται οι πρόσφυγες από την ανατολή. Την τοποθετήσαμε με την πλώρη προς το νησί, αφίξεις,
Κάτω από τις βάρκες τοποθετήσαμε δύο μαρμάρινες πλάκες.
ΑΠΟ ΕΔΩ ΦΥΓΑΜΕ ΚΥΝΗΓΗΜΈΝΟΙ ΑΠΌ
ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΊΔΑΣ ΜΑΣ
ΕΛΠΙΔΑΝ ΑΙΝΕΙ
ΕΔΩ ΗΡΘΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΉ ΚΥΝΗΓΗΜΈΝΟΙ
ΑΠΟ ΒΑΡΒΆΡΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΑΝ ΤΙΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ ΜΑΣ
ΘΛΙΜΜΕΝΟΥ ΜΗ ΑΔΙΚΕΙ
Δυστυχώς κάποια βέβηλος χειρ βαναύσως αδίκησε τον θλιμμένο.
Για περισσότερα αναζητήστε το βιβλίο του Νάσου Μπράτσου “Αιγαιοπελαγίτες Πρόσφυγες στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο”
εκδόσεις Νότιος Άνεμος (Για περισσότερα πρώτο σχόλιο)