Δευτέρα 30 Μαΐου 2022

Σταθερή ρότα στις έρευνες και τα αφιερώματα


Καύσωνας, ξεκαύσωνας, εμείς σταθεροί στις επιλογές μας, με τη σταθερή συνήθεια του Σαββατοκύριακου, να ξεκινάει η μέρα με τον πρωινό καφέ σε συνδυασμό με την ανάγνωση του Blog και των αφιερωμάτων που ετοιμάζουμε για εσάς και φυσικά τις υπόλοιπες μέρες με ό,τι κρίνουμε σκόπιμο. 

Από υπολογιστή ή κινητό, η συνήθεια του ΣΚ, παραμένει σταθερή. Αντε να "μαρτυρησουμε" ότι το Σάββατο "πάμε" στο Πέραμα του Μεσοπολέμου. Τα υπόλοιπα επί της οθόνης. 

Συνεχίζουμε ακάθεκτοι...

Κυριακή 29 Μαΐου 2022

Η θυσια στα Περιβολακια Αταλάντης


 Ήμερα μνήμης η σημερινή και σας παραπεμπουμε στο συνδεσμο: https://www.ertnews.gr/anadromes/i-thysia-tis-2951943-sta-perivolakia-atalantis/

Σάββατο 28 Μαΐου 2022

ΑΣΟ και Λαδόπουλος: Τα παρατημένα εργοστάσια γίνονται χώροι αθλητισμού & Πολιτισμού (φωτορεπορτάζ)

 

ο αντιδήμαρχος Αθλητισμού & Πολιτισμού του Δήμου Πατρέων, Τάκης Πετρόπουλος έξω από τον Α.Σ.Ο.

...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...


Έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για να δημιουργηθεί ένα αθλητικό και πολιτιστικό στολίδι στην Πάτρα στις παλιές εγκαταστάσεις του ΑΣΟ. Κάποτε η σταφίδα τόσο για την Πάτρα, όσο και για πολλές περιοχές της χώρας ήταν σημαντικός παράγοντας της οικονομικής ζωής και της αγοράς εργασίας. 

 


                                   διασώζεται η παλιά μηχανή της επεξεργασίας της σταφίδας 

 


                         τα βαγονάκια που οδηγούσαν τις σταφίδες στη μηχανή επεξεργασίας

Ήταν τομέας με μεγάλη συνεισφορά των έμπειρων στην επεξεργασία της Μικρασιατών προσφύγων. Η Πάτρα βέβαια είχε από πριν αναπτύξει τον τομέα αυτό, οπότε η έλευση Μικρασιατών προσφύγων τους έφερε «έτοιμους» για να στελεχώσουν τον τομέα αυτό. Για την ιστορία, τον Αύγουστο του 1925 είχε ιδρυθεί ο Αυτόνομος Σταφιδικός Οργανισμός (Α.Σ.Ο.), Νομικό Πρόσωπο εποπτευόμενο από το Ελληνικό Δημόσιο.

Πέμπτη 26 Μαΐου 2022

«Της Σμύρνης τα τραγούδια τα τραγουδάει ο Απόλλωνας με 11 αγγελούδια»


 Ο Απόλλωνας Σμύρνης μετά τη μετεγκατάστασή του στην Αθήνα, αφού στεγάστηκε στο κέντρο της Αθήνας (στήλες του Ολυμπίου Διός και μετέπειτα στο Ρουφ) «μετακόμισε» στη Ριζούπολη το 1947. Στις γειτονικές περιοχές της Νέας Ιωνίας, της Νέας Φιλαδέλφειας και των Πατησίων, προϋπήρχαν στην περίοδο του Μεσοπολέμου αρκετά σωματεία με το όνομα του Απόλλωνα, δείγμα της αίγλης που είχε. Αναφορές στο θέμα αυτό κάναμε στην εκδήλωση που έγινε στη Νέα Ιωνία (δείτε την προηγούμενη ανάρτηση). Με την ευκαιρία ακούστε και το τραγούδι που αλιεύσαμε και είναι εξαιρετικό.


Τετάρτη 25 Μαΐου 2022

Η συμβολή των Μικρασιατών προσφύγων στον αθλητισμό


Οι πρώτες αθλητικές συγκροτήσεις των Μικρασιατών προσφύγων στη Νέα Ιωνία Αττικής, τη Νέα Φιλαδέλφεια - Νέα Χαλκηδόνα και το Ηράκλειο Αττικής, στην περίοδο του Μεσοπολέμου, «ξαναζωντάνεψαν» στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 25 Ιουνίου στο Συνεδριακό Κέντρο της Νέας Ιωνίας, με διοργανωτές τους Δήμους των προαναφερομένων περιοχών, τη Μητρόπολη των ιδίων περιοχών και το  Κέντρο Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού - ΚΕΜΙΠΟ



Εισηγητές ήταν ο ιστορικός Ανδρέας Μπαλτάς και ο δημοσιογράφος Νάσος Μπράτσος και παράλληλα με τις ομιλίες έγινε και προβολή αρχειακού υλικού. Η εκδήλωση ήταν ενταγμένη σε κύκλο πολύμηνων εκδηλώσεων των διοργανωτών με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή.





Σύντομους χαιρετισμούς έκαναν ο πρόεδρος του ΚΕΜΙΠΟ Λουκάς Χριστοδούλου, η Δήμαρχος Νέας Ιωνίας Δέσποινα Θωμαΐδου, ο πανοσιολογιότατος αρχιμανδρίτης Θεόκλητος Μέντης εκπρόσωπος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Ν.Ι.Φ.Η.Χ. κ. Γαβριήλ, ενώ ο Γενικός Γραμματέας του ΟΦΝΙ του παλαιότερου (ίδρυση 1926) σωματείου στη Νέα Ιωνία, Παντελής Χατζηιωάννου κατέθεσε την ιδέα να γίνουν αγώνες χάντμπολ στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα  100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή με προσκεκλημένα σωματεία από περιοχές στις οποίες εγκαταστάθηκαν Μικρασιάτες πρόσφυγες.

 



Το παρόν έδωσαν αθλήτριες (πεντάκις πρωταθλήτριες τα τελευταία χρόνια) από το τμήμα χάντμπολ του ΟΦΝΙ, ο Κώστας Τσαγκαράκης από τον Α.Γ.Σ. Ανατολή,  ο πρόεδρος του ερασιτέχνη Απόλλωνα Σμύρνης Παναγιώτης Καταβέλος, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Δημιουργία-Αλληλεγγύη" Παναγ. Μανούρης, η Αντιδήμαρχος Γκέλυ Σακαλλόγλου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Ελένη Γρίβα και Γιώργος Στέφας, η πρόεδρος της Λέσχης Ιστορίας και Πολιτισμού της ΑΕΚ, Χριστίνα Σούκερη - Παπασταμάτη, εκπρόσωποι συλλόγων της Ν. Ιωνίας, παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές και πολλοί άλλοι.



Στο τέλος βραβεύτηκαν οι εισηγητές από τους διοργανωτές και ακολούθησε η μικτή  χορωδία του συνδέσμου Αλαγιωτών υπό την διεύθυνση της μαέστρου Καίτης Τσεκούρα ενώ στο πιάνο συνόδευε η Δέσποινα Στεφανίδου, με μικρασιάτικα τραγούδια και ακολούθησε κέρασμα στους συμμετέχοντες.

Δύο νέα βιβλία από Ικαριώτες συγγραφείς

 


Την Παρασκευή 27 Μαΐου στην Αθήνα, στο καφέ «Κήπος του Μουσείου» στις 7.30μμ θα παρουσιαστεί η συλλογή διηγημάτων της Δέσποινας Σιμάκη «Τούμπα στα πλακάκια», από τις εκδόσεις ΤΟΠΟΣ.

Στη σχετική ανακοίνωση του εκδοτικού οίκου, αναφέρεται πως: «Ανάµεσα στα σπίτια τα συνήθη υπάρχουν και κάποια αλλιώτικα. Τα αποκαλούµε σπίτια φιλοξενίας παιδιών. Περνώντας, στρέφουµε το βλέµµα, πότε µε απορία, πότε µε θλίψη, αγνοώντας πως εδώ υπάρχει ένα µεγάλο στοίχηµα: να αγαπηθούν αληθινά οι άνθρωποι, δίχως της συγγένειας το σκοινί, δίχως της υποχρέωσης.

Τα διηγήµατα αυτής της συλλογής δεν ψάχνουν τις αιτίες, δεν καταδικάζουν κανέναν. Φωτίζουν µια πλευρά της πραγµατικότητας που µοιάζει αβάσταχτη και την αποφεύγουµε. Μιλούν για τον τρόπο που συναντιέται ένας άνθρωπος µε ό,τι τον γαληνεύει κι ό,τι τον συνταράζει. 

Τα παιδιά µε τα παραµύθια της παιδαγωγού, η ναρκοµανής µητέρα µε την παιδαγωγό της κόρης, η µάνα µε το µωρό που δεν γέννησε, ο γείτονας µε το δάκρυ του, ο δάσκαλος µε την καλοσύνη του, ο µετανάστης µε το µεγαλείο της δύναµής του.

Θα πονέσουν λίγο, ίσα ίσα για να µπορούµε να ξαναµπούµε στα δικά µας σπίτια µε τη διάθεση να τα γιάνουµε όλα. Λίγο θα πονέσουν, όσο µια τούµπα στα πλακάκια της αυλής».


Η ∆έσποινα Σιµάκη γεννήθηκε και µεγάλωσε στην Ικαρία. Σπούδασε Φιλοσοφία και εργάστηκε στο Χαµόγελο του Παιδιού και στη Μέση Εκπαίδευση. Έχει συγγράψει τον θεατρικό µονόλογο Περί φωτός, που ανέβηκε στο Μουσείο Φωταερίου στο Γκάζι και στο Θέατρο Πέτρας, και ασχολήθηκε επί σειρά ετών µε τη στιχουργική τέχνη. Έχουν εκδοθεί η ποιητική της συλλογή Σώµατα δίχως χρόνο, από τις εκδόσεις Φίλντισι και το παραµύθι Ο Ίκαρος και η δική του πατρίδα, από τις εκδόσεις Υδροπλάνο. ∆ύο παραµύθια της έχουν συµπεριληφθεί στη συλλογική έκδοση Κυρασολένη των εκδόσεων Νότιος Άνεµος ενώ κείµενά της για τη λαογραφική κυρίως παράδοση του ιδιαίτερου τόπου καταγωγής της συµπεριλαµβάνονται σε τρεις τόµους των εκδόσεων Ελεύθερες Πτήσεις.


«Γλυκά δεκάξι»: Το νέο βιβλίο του Γιάννη Παπαγιάννη

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο, έβδομο στη σειρά του Γιάννη Παπαγιάννη, με τίτλο «Γλυκά δεκάξι» (ISBN 9789605672645), από τις Εκδόσεις Διάπλαση.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως: «Ένα μυθιστόρημα διαφορετικό από τα προηγούμενα έργα του μας παρουσιάζει ο Γιάννης Παπαγιάννης στο 7ο μυθιστόρημά του. Το προηγούμενο βιβλίο, ο άντρας που γεννήθηκε με τον Ελευθέριο Βενιζέλο ήταν μια ιστορική κωμωδία η οποία απέσπασε δύο υποψηφιότητες για βραβεία, για το κρατικό βραβείο και το βραβείο αναγνώστη κι είχε μια καλή εμπορική πορεία.

Έχουμε συνηθίσει τους συγγραφείς να επαναλαμβάνουν τις εμμονές τους και τον τρόπο αφήγησης, ιδιαίτερα μετά από μια καλή πορεία. Ο Γιάννης Παπαγιάννης, διαφορετικός σε κάθε βιβλίο του, κάνει μια μεγάλη θεματική στροφή κι από τα ιστορικά πρόσωπα και τα μεγάλα γεγονότα έρχεται να μας πει μια ιστορία καθημερινών ανθρώπων. Η ιστορία φαίνεται απλή όπως και η αφήγηση, αλλά στην πορεία καταλαβαίνουμε ότι δεν είναι και τόσο απλή. Το μυθιστόρημα ξεκινάει με τα γενέθλια μιας έφηβης κοπέλας η οποία κλείνει τα δεκάξι της χρόνια.

Εκείνη την ημέρα δέχεται ένα περίεργο τηλεφώνημα. Κάποιος ο οποίος δεν αναγνωρίζεται αρχίζει και της κάνει ερωτήσεις σεξουαλικού περιεχομένου κι εκείνη μπαίνει στη διαδικασία και δίνει απαντήσεις.

Κι αυτό το γεγονός, το οποίο επαναλαμβάνεται στη διάρκεια του μυθιστορήματος, είναι σαν ένα σήμαντρο, ένα μήνυμα για άλλα γεγονότα που δεν έχουν ξανασυμβεί, για πράγματα που δεν έχει αντιμετωπίσει.

Οι απώλειες που θα υποστεί, οι οικογενειακές τραγωδίες που θα αλλάξουν εντελώς τον χάρτη της οικογένειας, θα την οδηγήσουν σε μια ακόμα πιο ακραία μυθοπλαστικά περιπέτεια: μεταμφιεσμένη σε αγόρι, με τη βοήθεια ενός συμμαθητή της, θα εισβάλλει στο άδυτο του αγίου όρους. Στην πορεία της αφήγησης, αποκαλύπτονται στοιχεία που δεν γνωρίζει εξ αρχής ο αναγνώστης.

Η πρωτοπρόσωπη υποκειμενική αφήγηση δίνει τον λόγο στην κεντρική ηρωίδα αφηγήτρια, η οποία θα περάσει μέσα από πόνο και περιπέτειες και θα οδηγηθεί από την αθωότητα της εφηβείας στην ωριμότητα της ενήλικης ζωής αλλά και στην ερωτική και σεξουαλική ωριμότητα.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η πορεία της αφηγήτριας είναι η πορεία όλων των ανθρώπων, όλων μας, αν και η υπερβολή της γυναικείας εισβολής στο άγιο όρος και οι περιπέτειες που συνεπάγονται δεν είναι κάτι που μπορεί εύκολα να συμβεί. Ωστόσο είναι πιθανόν αυτή η υπερβολή να είναι απαραίτητη ώστε να δείξει με εικόνες και πράξεις τις δυσκολίες που περνάει εσωτερικά ο κάθε έφηβος στη δύσκολη πορεία του.

Η οπτική της ηρωίδας θα αλλάξει μέσα από τον πόνο και τις περιπέτειες αλλά θα αλλάξει και η οπτική του αναγνώστη, καθώς στην πορεία αποκαλύπτονται ένοχα προσωπικά και οικογενειακά μυστικά. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι το μυθιστόρημα είναι γεμάτο μικρές αναγνωστικές εκπλήξεις που εμφανίζονται αναπάντεχα στον κατάλληλο χρόνο για να δώσουν ώθηση στη μυθοπλασία.

Δεν είναι εύκολο να πει κανείς τί τελικά μένει στη μνήμη και στην καρδιά του αναγνώστη μετά το τέλος της ανάγνωσης. Ίσως μια πικρία, ίσως μια γλυκύτητα, ίσως μια τελική αισιοδοξία: παρά τις απώλειες, παρά τον πόνο, η ζωή συνεχίζεται και ο κάθε άνθρωπος προχωράει».

Δευτέρα 23 Μαΐου 2022

Άρθρο των δικηγόρων Πολιτικής Αγωγής των Αιγυπτίων ψαράδων



Η ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ Χ.Α. ΞΑΝΑ ΣΤΙΣ 15.6.2022 : ΚΑΜΙΑ ΕΠΑΝΑΠΑΥΣΗ, ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΘΩΟΙ

ΑΡΘΡΟ – ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΗΓΟΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΑΙΓΥΠΤΙΩΝ ΨΑΡΑΔΩΝ

Στις 15 Ιουνίου 2022 αρχίζει στο Α΄ Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας η δίκη για την υπόθεση της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή» σε δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας. Στον πρώτο βαθμό, η ιστορική πια απόφαση της 7ης Οκτωβρίου 2020, με αριθμό 2644/2020 του Α΄ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, έκρινε ένοχους και έστειλε στη φυλακή τους ηγέτες της Χρυσής Αυγής ως διευθυντές εγκληματικής οργάνωσης (επτά κατηγορούμενους), ενώ καταδίκασε άλλους σαράντα-τρεις κατηγορούμενους για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και κατά περίπτωση για την τέλεση σοβαρότατων κακουργημάτων όπως η ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα και η απόπειρα ανθρωποκτονίας του Αιγύπτιου αλιεργάτη Αμπουζίντ Εμπάρακ. 

Έρευνες, μελέτες, συγκέντρωση και αξιοποίηση στοιχείων


Παλιά όταν λέγαμε ότι θέλουμε να κρατήσουμε σημειώσεις, λέγαμε «χαρτί και μολύβι», στις εποχές μας λέμε laptop και ποντίκι, οπότε ο πρωινός σας καφές και το Σαββατοκύριακο που έρχεται θα συνδυαστεί με την ανάγνωση των θεμάτων έρευνας που έχουμε ετοιμάσει για σας. 

Άρα κούπα με καφέ και laptop τα απαραίτητα αξεσουάρ, εκτός αν είστε πολύ πρωινοί τύποι και βρεθείτε σε καμιά παραλία, οπότε η δουλειά γίνεται και με το κινητό. 

Συντονιστείτε στο Blog...


Υ.Γ. σας θυμίζουμε και την εκδήλωση της Τετάρτης



Κυριακή 22 Μαΐου 2022

Από τη Σμύρνη του 1922 έως το Μοσχάτο και την Αdelco – Μία συγκλονιστική ιστορία


 ...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...

 

Μία ιστορία που αν και μοιάζει με παραμύθι, όχι μόνο δεν είναι, αλλά στη διαδρομή της πέρασε από όλες τις δύσκολες περιόδους της νεότερης ιστορίας της χώρας μας, είναι αυτή που ξεκίνησε από το δίωγμα του 1922 στη Σμύρνη , πέρασε από τη Θεσσαλονίκη του Μεσοπολέμου για να καταλήξει στο Μοσχάτο και στην ίδρυση της Χρωματουργείας Αθηνών Αφών Ε. Κολοκοτρώνη Α.Ε. - Αdelco .

Σάββατο 21 Μαΐου 2022

Οι Μικρασιάτες πρόσφυγες και ο αθλητισμός στο Αίγιο - Από την «ΑΕΚ Αιγίου» το 1926 έως την «Αθλητική Ένωσις Αιγίου»

...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...
 

Δεν αποτέλεσε εξαίρεση το Αίγιο ως προς τον κανόνα της εγκατάστασης των Μικρασιατών προσφύγων μετά τον ξεριζωμό του 1922. Και εκεί μέσα από πολλές δυσκολίες πρόκοψαν και δημιούργησαν σε όλα τα επίπεδα και φυσικά η πλούσια αθλητική και πολιτιστική τους παράδοση εκφράστηκε και στο πεδίο αυτό, με δημιούργημά τους την ΑΕΚ Αιγίου το 1926 και με καταστατικό από το 1931 και μετέπειτα μετονομασθείσα σε «Αθλητική Ένωσις Αιγίου». Για την ιστορία του συλλόγου μας μίλησε ο πρόεδρός του και παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Φίλιππος Κοσσαράς.

-Πότε ιδρύθηκε ο σύλλογος;

Μετά την Μικρασιατική καταστροφή φτάνει για εγκατάσταση και στο Αίγιο μεγάλος αριθμός προσφύγων. Στην αρχή εγκαθίστανται στις μεγάλες σταφιαδαποθήκες της περιοχής και αργότερα τους δίνεται έκταση από το κράτος στη περιοχή του Συνοικισμού Αιγίου.
Ο Συνοικισμός Νικολάου Πλαστήρα όπως είναι γνωστός έως και σήμερα είναι η περιοχή όπου το 1931 οι πρόσφυγες ιδρύουν την Α.Ε.Κ. Αιγίου με αριθμό μητρώου Ε.Π.Ο. το 159. Η ομάδα έχει ως έμβλημα το δικέφαλο αετό και χρώματα το κίτρινο και το μαύρο. Η προσπάθεια για την ίδρυση της ομάδας ξεκίνα από το 1926 αλλά το ιδρυτικό Καταστατικό κατατίθεται στο Πρωτοδικείο το 1931.

Πέμπτη 19 Μαΐου 2022

78 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Διστόμου – Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων


Ανακοινώθηκε από το Δήμο Διστόμου – Αράχοβας – Αντίκυρας, το αναλυτικό πρόγραμμα των πολυήμερων εκδηλώσεων τιμής & μνήμης για τη συμπλήρωση 78 χρόνων από το Ολοκαύτωμα του Διστόμου, από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής στις 10/6/1944.

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022.

Διαβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα

Τετάρτη 18 Μαΐου 2022

Λευτέρης Πετράς: Αντίο σε ένα ρομαντικό υπηρέτη του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου

Μία σημαντική μορφή του χανιώτικου ποδοσφαίρου, ο Λευτέρης Πετράς του Απόλλωνα Αγίου Ιωάννη Χανίων,  ομάδας με μικρασιατικές ρίζες, τον οποίο υπηρέτησε και από τη θέση του προέδρου, έφυγε από τη ζωή, λίγες ημέρες μετά τη σημαντική συνέντευξη που μας παραχώρησε.
Διαβάστε - θυμηθείτε τα όσα μας είχε πει:

http://nasosbratsos.blogspot.com/2022/04/1923_16.html#more

Το Σωματείο Εργαζομένων ΕΟΔΥ για τις εργασιακές του διεκδικήσεις


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΟΔΥ - ANAKOINΩΣΗ

 

Από τις αρχές του έτους 2020 καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας αποτέλεσαν, και συνεχίζουν να αποτελούν όλοι οι εργαζόμενοι των κινητών ομάδων υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ. Οι ΚΟΜΥ δραστηριοποιούνται σε όλη την επικράτεια, διενεργώντας εκατοντάδες χιλιάδες ελέγχους - μοριακούς και αντιγονικούς – στις πύλες εισόδου, στους τυχαίους αλλά και στοχευμένους ελέγχους στο γενικό πληθυσμό, στη διερεύνηση συρροών, στην προστασία των ευάλωτων κλειστών δομών και όπου αλλού χρειάστηκε. Η ανάληψη και επιτυχής περαίωση του εμβολιασμού των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων, χρονίως πασχόντων και ψυχιατρικών δομών συνέβαλεπεραιτέρω στην αποσυμφόρηση του ΕΣΥ.

Αγώνας μνήμης από το δήμο Κορινθίων για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή


...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...

Ποδοσφαιρικός αγώνας τιμής και μνήμης πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 16 Μαΐου 2020 στο στάδιο της Κορίνθου. Οι παλαίμαχοι της ΑΕΚ και του Κύψελου, των δυο ομάδων της προσφυγιάς, συναντήθηκαν σε έναν αγώνα ιστορικό, έναν αγώνα που διοργανώθηκε με την φροντίδα του δήμου Κορινθίων και αποτελεί την πρώτη από μια σειρά εκδηλώσεων για την συμπλήρωση των 100 χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή.

Δευτέρα 16 Μαΐου 2022

«Ιστορίες Ποδοσφαίρου: Από τη Μικρά Ασία στα Χανιά»

 

...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...


Τα εγκαίνια της έκθεσης «Ιστορίες Ποδοσφαίρου: Από τη Μικρά Ασία στα Χανιά» πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα (Κυριακής 15/05, 20:00) στο Γιαλί Τζαμί, στο Ενετικό Λιμάνι Χανίων και πρόκειται για μία σημαντική δουλειά καταγραφής της ιστορικής μνήμης και στο αθλητικό επίπεδο, από την Αδελφότητα Μικρασιατών Ν. Χανίων «Ο Άγιος Πολύκαρπος» και τους φορείς που συνεργάστηκαν στην πρωτοβουλία αυτή.

Η έκθεση θα είναι ανοικτή για το κοινό έως και την Κυριακή 29 Μαΐου κατά τις ώρες 10:00-13:00 & 19:00-22:00 και αφορά υλικό (σημαίες, φωτογραφίες, κύπελα, φανέλες κλπ) των ποδοσφαιρικών ομάδων που δημιουργήθηκαν από τους Μικρασιάτες, οι οποίοι ήρθαν στα Χανιά μετά το 1922.

Παράλληλα γίνεται αναφορά και σε ομάδες που συμμετείχαν Μικρασιάτες, μέσα από κείμενα αρχείου της εφημερίδας «Χανιώτικα Νέα».
Επιμέλεια Έκθεσης: Λευτέρης Λαμπράκης, Μαρία Μιχελογιάννη
Έρευνα: Γιώργος Δρακάκης
Συνδιοργάνωση:
Αδελφότητα Μικρασιατών Νομού Χανίων «Ο Άγιος Πολύκαρπος», Περιφέρεια Κρήτης – Π.Ε. Χανίων, Δήμος Χανίων, ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ, Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χανίων, Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Χανίων, εφημερίδα «Χανιώτικα Νέα», Πρόγραμμα «Κρήτη, Προφορική Ιστορία / Crete Oral History» της Πολιτιστικής Εταιρείας Κρήτης.


Σχετικές ειδήσεις

Περιήγηση στο Μουσείο Μικρασιατικής Μνήμης Χανίων (φωτορεπορτάζ)

Με έμπνευση από τη Μικρά Ασία και δύναμη από τα Χανιά: Απόλλων Αγίου Ιωάννη 1923

Το ταξίδι και η προσφορά του Ίκαρου Χανίων με μικρασιατική ρίζα στα γήπεδα της Κρήτης

Ιωνία Χανίων 1924: Ο ποδοσφαιρικός όμιλος των Προσφύγων με τα στρατιωτικά άρβυλα

Οι Μικρασιάτες πρόσφυγες στα Χανιά, ο «Άφοβος» και ο Ινδός Φακίρης στο γήπεδο

Η αγωγή slapp κατά του Alterthess και της Σταυρούλας Πουλημένη να πέσει στο κενό

 


Ανακοίνωση σχημάτων του Μετώπου για την ανατροπή στα ΜΜΕ για την αγωγή ενάντια σε Σταυρουλάκης Πουλημένη και Alterthess

Η αγωγή slapp κατά του Alterthess και της Σταυρούλας Πουλημένη να πέσει στο κενό

Την Πέμπτη 19 Μάη, στο Πρωτοδικείο Αθηνών, η εκδίκαση της αγωγής της «Ελληνικός Χρυσός»

Την ώρα που η χώρα μας, με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ, έχει κατρακυλήσει στην 108η θέση στην Ελευθερία του Τύπου, οι διώξεις, η τρομοκρατία, οι απειλές, η στοχοποίηση  και η παρακολούθηση δημοσιογράφων καλά κρατούν, προκειμένου να μπει «φίμωτρο» στην ελεύθερη και μαχητική δημοσιογραφία που δεν εξαγοράζεται από τη λίστα Πέτσα ούτε κι υποτάσσεται στα επιχειρηματικά συμφέροντα πολυεθνικών.

Ούριος άνεμος για «Το Θεραπευτήριο του Αιγαίου»

 


...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...

Αποδεδειγμένα καλοτάξιδο είναι το βιβλίο του ιατρού Γιώργου Καλλιβρούση που ζει μόνιμα στην Ελβετία, «Το Θεραπευτήριο του Αιγαίου», από τις εκδόσεις Οσελότος, αφού η μαζική συμμετοχή στην εκδήλωση βιβλιοπαρουσίασης στο αίθριο του Πολεμικού Μουσείου την Παρασκευή 13 Μαΐου το πιστοποίησε. Μεγάλο μέρος του κοινού ήταν από την Άνδρο, τόπο καταγωγής του κ. Καλλιβρούση, αλλά και αρκετοί από την Ικαρία, την αξία των λουτροπηγών της οποίας, πραγματεύεται το βιβλίο.

Μια πολύ σημαντική πτυχή της Ικαριακής κοινότητας και βασικός πυλώνας ανάπτυξης του νησιού οι Ιαματικές πηγές και ο θερμαλισμός αποκτούν πλέον μια πολύ αξιόλογη βιβλιογραφία η οποία θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για το μέλλον.

Έρευνες για όλες τις εποχές και σε όλες τις εποχές

 


Δεν πρέπει να έχετε παράπονο, στη φωτο βάλαμε και λουλουδικό για να τονίσουμε την ανοιξιάτικη περίοδο. 

Να πούμε ότι οι έρευνές μας συνεχίζονται για όλες τις εποχές (δηλαδή τις ιστορικές περιόδους) και σε όλες τις εποχές (η τρέχουσα ημερολογιακή διάσταση, για όλο το χρόνο δηλαδή) χωρίς σταματημό. 

Έτσι και το επόμενο Σαββατοκύριακο ο πρωινός σας καφές θα συνδυαστεί με την ανάγνωση των θεμάτων που έχουμε ετοιμάσει για εσάς. 

Συντονιστείτε στο Blog...

Κυριακή 15 Μαΐου 2022

«Η Κρήνη του Χέλιου» από το Μελί της Μικράς Ασίας στο Χαλάνδρι

 


 ...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...

 

Περιοχή στην οποία εγκαταστάθηκαν Μικρασιάτες πρόσφυγες μετά την καταστροφή του 1922 ήταν το Χαλάνδρι, όπως συνέβη και σε αρκετές στη χώρα μας. Δύσκολα μπορεί να φανταστεί κάποιος ότι λίγα τετράγωνα στα δεξιά της λεωφόρου Κηφισίας όπως πάμε από την Αθήνα στην Κηφισιά και μετά τα «Σίδερα Χαλανδρίου», υπήρχε προσφυγικός συνοικισμός. Και όμως στους ημικτηματολογικούς χάρτες του Δήμου Αθηναίων το 1955 η περιοχή αποτυπώνεται ακριβώς έτσι, σαν προσφυγική.

Συγκεκριμένα ήταν ο «νέος συνοικισμός», καθώς υπήρχε και ο παλαιός. Ο «νέος» ιδρύθηκε το 1936, καθώς με ενέργειες του Υπουργείου Πρόνοιας απαλλοτριώθηκε και ρυμοτομήθηκε μια μεγάλη έκταση δίπλα στη Λ. Κηφισίας και μεταφέρθηκαν περίπου 90 οικογένειες.

Σάββατο 14 Μαΐου 2022

Γλαύκος Πατρών: Γήπεδο μπάσκετ στην εγκαταλελειμένη Πειραϊκή - Πατραϊκή


 ...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...

Υποδειγματική αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων βιομηχανικών χώρων, αποτελεί η αξιοποίηση χώρου της πρώην Πειραϊκής – Πατραϊκής στην Πάτρα από την ομάδα μπάσκετ του Γλαύκου Πατρών . Ελάχιστες είναι οι αντίστοιχες περιπτώσεις στην Ελλάδα, ενώ μεγάλος αριθμός αναλόγων χωρών έχει παραδοθεί στη φθορά του χρόνου, ενώ θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για αθλητισμό – Πολιτισμό – πράσινο. Την ενδιαφέρουσα αυτή περίπτωση σας παρουσιάζουμε στο αφιέρωμά μας.

Πέμπτη 12 Μαΐου 2022

Αγώνας τιμής & μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή

 


Τη Δευτέρα 16 Μαΐου στις 6μμ στο στάδιο Κορίνθου, υπό την αιγίδα του Δήμου, θα διεξαχθεί ποδοσφαιρικός αγώνας με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή.

Συμμετέχουν και στηρίζουν τη διοργάνωση:  Δήμος Κορινθίων, Μικρασιατική Στέγη Κορίνθου, AEK FC / ΠΑΕ ΑΕΚ και ο ΠΑΣ Κύψελος Κορίνθου.

Σχετική είδηση: Κύψελος Κορίνθου: Είμαστε περήφανοι για την προσφυγική μας ιδιότητα

 

Ώρα ημιτελικού την Κυριακή 15 Μάη

 

Eκτός από τους τελικούς στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και το κύπελλο Αγγλίας, έχουμε και τα δικά μας. Στηρίξετε τα ερασιτεχνικά σωματεία, τον πραγματικό αθλητισμό.

Τετάρτη 11 Μαΐου 2022

Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις «Παναγούλεια 2022» με την «Ειρηνοδρομία 2022


Σε εξέλιξη βρίσκονται τα «Παναγούλεια 2022» στο Δήμο Αγίου Δημητρίου Αττικής, με κορυφαίο μεταξύ των εκδηλώσεων το μεγάλο δρομικό γεγονός, την «Ειρηνοδρομία 2022». Παράλληλα διεξάγονται και αρκετές άλλες εκδηλώσεις.

Κινηματογράφος

Με την προβολή τριών ταινιών αντιφασιστικού – αντιπολεμικού περιεχομένου ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού & Περιβάλλοντος, ευαισθητοποιεί και αναδεικνύει την ανάγκη να επικρατήσει η παγκόσμια Ειρήνη. Οι προβολές γίνονται στο Δημοτικό Θέατρο “Μελίνα Μερκούρη” (Αγ. Δημητρίου 55). Ήδη την Τρίτη 10 Μαΐου προβλήθηκε η ταινία “Ο Τζόνι πήρε το όπλο του”, την Τετάρτη 11 Μαΐου  “Ο γιος του Σαούλ” και την Παρασκευή 13 Μαΐου θα προβληθεί “Το κύμα” στις  21:00.
 

Έκθεση φωτογραφίας

Η έκθεση με θέμα “Ειρήνη είναι τα δικαιώματα των παιδιών”, που άνοιξε τις πύλες της στις 8/5 θα είναι ανοιχτή στο κοινό έως τις 27-5-2022 από Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 9:30 έως 20:30, στην αίθουσα εκθέσεων του Δημαρχείου Αγίου Δημητρίου (Αγ. Δημητρίου 55 – 1ος όροφος).

Μεγάλη Rock συναυλία

Υπόγεια Ρεύματα και Ενδελέχεια.

Δύο συγκροτήματα της θρυλικής ροκ σκηνής των ’90s, σε μια συναυλία, το Σάββατο 14 Μαΐου και ώρα 20:30, στην πλατεία Παναγούλη.




«Τρέχουμε για την Ειρήνη, κερδίζουμε τη Ζωή»

Η Ειρηνοδρομία 2022 θα διεξαχθεί την Κυριακή 15 Μαΐου στον Άγιο Δημήτριο, στο πλαίσιο των καθιερωμένων εορταστικών εκδηλώσεων στη μνήμη του αγωνιστή της Δημοκρατίας Αλέκου Παναγούλη.

Περιλαμβάνει αγώνες 10χλμ., 5χλμ. και 2,5χλμ., καθώς επίσης και μια διαδρομή ευαισθησίας 1.000μ. Οι αγωνιστικές διαδρομές είναι πιστοποιημένες και οι αγώνες έχουν την έγκριση του ΣΕΓΑΣ.

«Η Δημοκρατία, η ειρήνη και η Συμπερίληψη είναι το τρίπτυχο των αξιών που αναδεικνύει η Ειρηνοδρομία. Είναι οι αξίες που τόσο μεγάλη ανάγκη έχουμε ως κοινωνία και ως άνθρωποι σήμερα. Λέμε ναι στα δικαιώματα όλων των ανθρώπων, ναι στα παιδιά, ναι στην ειρήνη, ναι στο πολιτισμό, τον αθλητισμό και την εκπαίδευση».



Πολιτικό Μνημόσυνο και Συναυλία

Οι εκδηλώσεις των Παναγουλείων κορυφώνονται την Κυριακή 15 Μαΐου με το πολιτικό μνημόσυνο για τον αγωνιστή Αλέκο Παναγούλη και συναυλία του Δημοτικού Ωδείου “Μίκης Θεοδωράκης”.

Ώρα 20:00  Πολιτικό μνημόσυνο στο μνημείο του Αλέκου Παναγούλη
Ώρα 20:30  Χαιρετισμός της Δημάρχου Αγίου Δημητρίου Μαρίας Ανδρούτσου
Ώρα 21:00  Συναυλία του Δημοτικού Ωδείου “Μίκης Θεοδωράκης”

Στη συναυλία θα ακουστούν τραγούδια του Μ. Θεοδωράκη και του Μ. Χατζιδάκι. Συμμετέχει η Μικτή Χορωδία και Κιθαριστικό Σύνολο του Δημοτικού Ωδείου. Τραγουδούν οι καθηγητές του Ωδείου Ι. Ηλιοπούλου και Δ. Λογαράς.