...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...
Μία ιστορία που αν και μοιάζει με παραμύθι, όχι μόνο δεν είναι, αλλά στη διαδρομή της πέρασε από όλες τις δύσκολες περιόδους της νεότερης ιστορίας της χώρας μας, είναι αυτή που ξεκίνησε από το δίωγμα του 1922 στη Σμύρνη , πέρασε από τη Θεσσαλονίκη του Μεσοπολέμου για να καταλήξει στο Μοσχάτο και στην ίδρυση της Χρωματουργείας Αθηνών Αφών Ε. Κολοκοτρώνη Α.Ε. - Αdelco .
Πνεύματα δραστήρια και δημιουργικά οι Μικρασιάτες πρόσφυγες έγραψαν τη δικιά τους ιστορία στο χώρο της οικονομίας μετά την εγκατάστασή τους, σε πείσμα όσων αρχικά τους έβλεπαν με αρνητική διάθεση. Πρόκοψαν, αναπτύχθηκαν οι δουλειές τους και έδειξαν ότι τα εφόδια που κουβαλούσαν από τις ρίζες τους, ο πολιτισμός και η θέληση για ζωή, μπορούσαν να αντιστρέψουν τις αρνητικές καταστάσεις που βίωναν για χρόνια.
Όπως αναφέρει η εταιρεία στο ιστορικό της: «Όσοι γνωρίζουν την ιστορία του Μοσχάτου, της δεύτερης μετά τον Πειραιά βιομηχανικής ζώνης της Αττικής στα πρώτα χρόνια του 20ου αιώνα, δεν μπορούν να αγνοήσουν την εταιρεία Adelco. Κι αυτό διότι στάθηκε η αφορμή ολόκληρου του δήμου στα δύσκολα χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Τα αδέλφια Όμηρος και Ορέστης Κολοκοτρώνης, προσφυγόπουλα από την Ιωνία, μετά από μεγάλες δυσκολίες ιδρύουν το 1934 στο Μοσχάτο τη Χρωματουργεία Αθηνών Αφών Ε. Κολοκοτρώνη Α.Ε., που επρόκειτο να παίξει σημαντικό ρόλο στη βιομηχανική ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας.
Τα αδέρφια Όμηρος και Ορέστης Κολοκοτρώνη εκτός από εργοδότες είχαν πολύ έντονο και το στοιχείο της ανθρωπιάς. Έχοντας ζήσει την Καταστροφή της Σμύρνης κατανοούσαν τον πόνο και την προσπάθεια για επιβίωση αποδεικνύοντας έμπρακτα την ανθρωπιά τους. Κατά τη διάρκεια του πολέμου και της πείνας, η Χρωματουργεία Αθηνών υποστήριζε τους υπαλλήλους της και την τοπική κοινότητα με τρόφιμα και με προμήθειες. Ένα έντονο στοιχείο που διατρέχει την φιλοσοφία της εταιρείας από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα είναι η αίσθηση της “οικογένειας” με τους υπαλλήλους της.
Στη δεκαετία του 1950, η εταιρεία επικεντρώνει το ενδιαφέρον της προς την κατεύθυνση των φαρμακευτικών κυρίως προϊόντων και αποκτά τον διακριτικό τίτλο “Adelco”.
Κατά την διάρκεια της δεκαετίας του 1960, η Adelco παρουσιάζει το σαμπουάν OM-OR, το πρώτο σαμπουάν που παρασκευάστηκε και κυκλοφόρησε στην Ελλάδα, καθώς και την πρώτη φθοριούχα οδοντόκρεμα, την οδοντόκρεμα Adelco. Τα δύο προϊόντα κυριαρχούν στην αγορά και καθιερώνουν την Adelco».
Για την ιστορία αυτή που ξεκίνησε στη Σμύρνη και έφτασε στο Mοσχάτο, μας μίλησε ο ιδιοκτήτης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Adelco, κ. Ευάγγελος Κολοκοτρώνης.
-Ποια ήταν η επαγγελματική δραστηριότητα στη Σμύρνη της οικογένειας Κολοκοτρώνη και των αδελφών Όμηρου και Ορέστη;
-Ο πατέρας της οικογένειας Βαγγελάκης Κολοκοτρώνης, απόγονος της οικογένειας του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, είχε ένα παντοπωλείο στη Σμύρνη με πάρα πολλά είδη και προϊόντα προς πώληση, όπως είναι σήμερα τα Super Market. Το παντοπωλείο αυτό ήταν ονομαστό στη περιοχή του κέντρου της Σμύρνης, κοντά στο Ισάρ-τζαμί.
-Πότε έφυγαν και ποιες ήταν οι συνθήκες του ταξιδιού;
-Έφυγαν από τη Σμύρνη τη περίοδο της Μικρασιατικής καταστροφής βοηθούμενοι από κάποιους γείτονες Τουρκικής καταγωγής, με μεγάλη δυσκολία και χωρίς να μπορούν να πάρουν τίποτα από τα υπάρχοντα τους, με τις αδερφές τους να καταπίνουν κάποια κοσμήματα προκειμένου να μπορέσουν να ζήσουν το πρώτο διάστημα της προσφυγιάς.
-Πού ήταν ο πρώτος τόπος εγκατάστασής τους μετά τον ξεριζωμό;
-Αρχικά πήγαν στη Θεσσαλονίκη και πέρασαν το πρώτο διάστημα πολύ δύσκολα, ειδικά ο μικρότερος αδερφός, πουλώντας λεμόνια, τρόφιμα και χρώματα στους δρόμους της Θεσσαλονίκης.
-Πως έγιναν τα πρώτα βήματα στο νέο περιβάλλον και ποιες ήταν οι δυσκολίες στην επανεκκίνηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας;
-Τα πρώτα βήματα έγιναν ανοίγοντας ένα μικρό κατάστημα στη Θεσσαλονίκη πουλώντας χρώματα. Έπειτα από μερικά χρόνια ο μεγαλύτερος από τους δύο αδερφούς, ο Όμηρος Κολοκοτρώνης ήρθε στην Αθήνα όπου δημιούργησε μαζί με άλλους δύο συνεταίρους, τον Τσοχατζόπουλο και τον Γκέτσο, μία επιχείρηση παραγωγής χρωμάτων ανιλίνης για το βάψιμο ρούχων.
Μετά από λίγο, τα αδέρφια Όμηρος και Ορέστης Κολοκοτρώνης αποχώρησαν από την εταιρεία αυτή και δημιούργησαν τη δική τους επιχείρηση στη περιοχή του Μοσχάτου τα Χρωματουργεία Αθηνών Αφών Ε. Κολοκοτρώνη Α.Ε. όπου χτίστηκε και το εργοστάσιο παραγωγής χρωμάτων.
-Στο προσωπικό της επιχείρησης το 1934 είχαν επιλεγεί Μικρασιάτες πρόσφυγες για να εργαστούν;
-Η επιχείρηση Χρωματουργεία Αθηνών Αφών Ε. Κολοκοτρώνη Α.Ε. μετά από πολλές δυσκολίες κατάφερε να επικρατήσει στη περιοχή, έτσι δημιουργήθηκε το Μοσχάτο από εργαζόμενους της επιχείρησης και τις οικογένειες τους που ως επί το πλείστων ήταν Μικρασιάτες πρόσφυγες. Οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στη περιοχή του Μοσχάτου, που τότε το 1934 ήταν ένας απέραντος ελαιώνας και από αυτούς δημιουργήθηκε το Μοσχάτο που είναι σήμερα.
Σημειωτέων ότι ο ένας εκ των δύο αδερφών, ο Ορέστης Κολοκοτρώνης διετέλεσε για πολλά χρόνια δήμαρχος του Μοσχάτου, κάνοντας πολλά έργα στη περιοχή.
Έτσι δημιουργήθηκε η εταιρεία ΑDELCO – XΡΩΜΑΤΟΥΡΓΕΙΑ ΑΘΗΝΩΝ ΑΦΩΝ Ε. ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ Α.Ε. η οποία δραστηριοποιείτο στη παραγωγή χρωμάτων, κατόπιν στη παραγωγή φαρμάκων και κτηνιατρικών, καλλυντικών και υδρόφιλου βάμβακος.
Η εταιρεία ΑDELCO – XΡΩΜΑΤΟΥΡΓΕΙΑ ΑΘΗΝΩΝ ΑΦΩΝ Ε. ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ Α.Ε. υφίσταται έως σήμερα, παραμένει μία καθαρά Ελληνική Εταιρεία η οποία εδρεύει στη περιοχή του Μοσχάτου και δραστηριοποιείται στη παραγωγή φαρμάκων, καλλυντικών, συμπληρωμάτων διατροφής και ιατροτεχνολογικών προϊόντων.
Έρευνα και Συνέντευξη: Νάσος Μπράτσος