...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr και το sports.ert.gr...
του Νάσου Μπράτσου
Υπήρξε ήρωας του αγώνα ενάντια στο ναζισμό και μάλιστα ήταν Γερμανός που εκτελέστηκε στην Ελλάδα, από τα όργανα του Χίτλερ. Υπήρξε όμως και ποδοσφαιριστής στη χώρα του την περίοδο του Μεσοπολέμου. Εκεί δεν τον ξέχασαν και υπάρχει σχετικό μνημείο, αλλά και ονοματοδοσία γηπέδου στην πόλη της Δρέσδης. Ας τον μάθουμε και στη χώρα μας, πέρα από τους κύκλους των μελετητών της ιστορίας, γιατί αξίζει να γίνει σημείο αναφοράς και για το χώρο του αθλητισμού. Μιλάμε για τον Heinz Steyer.
Μεταφέρουμε από το βιβλίο του Χαράλαμπου Αλεξάνδρου “Αυτόμολοι της Βέρμαχτ στο 54ο Σύνταγμα ΕΛΑΣ”: γεννήθηκε στη Δρέσδη το 1909. Εντάχθηκε στη Γερμανική Κομμουνιστική Ένωση Νεολαίας σε ηλικία 18 ετών και λίγο αργότερα στο KPD. Ήταν καλός ποδοσφαιριστής μέλος της ομάδας Red White Rot sport. Ήλθε στη Ελλάδα ως στρατιώτης του IV/999 τάγματος εργαζόμενος ως υπάλληλος στο διοικητήριο στα Λεχαινά. Μαζί με το φίλο του Illmer Werner, εκτελέστηκε και αυτός, ήταν οι οργανωτές της αντίστασης των Γερμανών στρατιωτών. Με τις πληροφορίες που ένεκα της θέσεώς του είχε πρόσβαση, ειδοποιούσε τους αντάρτες για τις σχεδιασμένες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις, προμήθευε επίσης σε αντιστασιακούς πλαστές ταυτότητες, φάρμακα, πυρομαχικά και όπλα. Συνελήφθη στις 3 Ιουλίου 1944 κατόπιν καταδόσεως Ελλήνων, συνεργατών των Γερμανών. Καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε στις 12 Ιουλίου στο χωριό Άγιος Ιωάννης, μερικά χιλιόμετρα μακριά από την Αμαλιάδα. Προς τιμήν του τα στάδιο της Δρέσδης από το 1949 φέρει το όνομά του, τα δε Ταχυδρομεία της πρώην Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας, έκαναν ειδική αφιέρωση με έκδοση γραμματοσήμου το 1963”.
Η άνοδος του Χίτλερ στην εξουσία σήμαινε διώξεις για τους αντιφρονούντες. Ήδη ο Χάινζ Στάιερ που εκτός του αθλητισμού, εργάζονταν ως εκτυπωτής και άλλοι συναθλητές του είχαν εκδιωχθεί από τη Γενική Γερμανική Ομοσπονδία Γυμναστικής (ADT). Εκτός από την ποδοσφαιρική του δράση υπήρξε και ταμίας στο σύλλογο Red Sports Unit.
Συμβολικός τάφος του Steyers στο τιμητικό άλσος του Heidefriedhof
Φυλακίστηκε με ποινή δύο ετών και έξι μηνών για διακίνηση παράνομων εντύπων «Depesche» και «Der Rote Stern», που έκαναν λόγο για ανατροπή του χιτλερισμού. Φυλακίστηκε στις φυλακές Waldheim και του Zwickau. Από το 1937 έως το 1939 κρατήθηκε επανειλημμένα, μερικές φορές για μήνες, σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Τα τάγματα 999 τα στελέχωναν αντίπαλοι του Χίτλερ, ήταν “τάγματα ανεπιθυμήτων” και συνήθως τους έβαζαν σε αποστολές με προσδοκώμενες σημαντικές απώλειες, αφού τους θεωρούσαν απολύτως “αναλώσιμους”.
Συγκεκριμένα τα τάγματα στελέχωναν, κομμουνιστές, σοσιαλιστές, δημοκράτες ενάντιοι στο Χίτλερ και ποινικοί. Το τάγμα που υπηρετούσε μεταφέρθηκε στην Ελλάδα στις 22 Ιουνίου 1943.
Και όμως αυτό τον ήρωα που έσωσε ζωές Ελλήνων και έδωσε και τη δικιά του μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα των ομοεθνών του, τον πρόδωσαν Έλληνες συνεργάτες των ναζί.
Σχετικό θέμα: «Αυτόμολοι της Βέρμαχτ στο 54ο Σύνταγμα ΕΛΑΣ»: Συνέντευξη με το συγγραφέα Χ. Αλεξάνδρου