Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2019

Για το νέο σύστημα προσλήψεων-διορισμών του Υπουργείου Παιδείας

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΙΚΑΡΙΑΣ - ΦΟΥΡΝΩΝ
ekpaideutikoi_ikarias_fournwn@yahoo.gr

Ανακοίνωση του Συλλόγου για το νέο σύστημα προσλήψεων-διορισμών του Υπουργείου Παιδείας.

Να αποσυρθεί τώρα το Νομοσχέδιο!

 Όχι στο προσοντολόγιο- μόνιμοι και μαζικοί διορισμοί τώρα!


Αποτελεί πλέον πάγια τακτική του Υπουργείου Παιδείας, η όποια νέα νομοθέτηση να γίνεται όταν τα σχολεία είναι κλειστά, ώστε να αποφύγουν την αντίδραση του εκπαιδευτικού κινήματος. Έτσι λοιπόν, το Υπουργείο Παιδείας, δυο μέρες πριν κλείσουν τα σχολεία, ανακοίνωσε το νέο σύστημα προσλήψεων- διορισμών, ενώ το εισήγαγαν  εσπευσμένα στη Βουλή τη Δευτέρα 7/1 (3 μέρες μόνο μετά τη λήξη της διαβούλευσης) και επιχειρούν να το ψηφίσουν με συνοπτικές διαδικασίες μέχρι την Παρασκευή 11/1. Αναρωτιόμαστε πότε αποδελτιώθηκαν τα χιλιάδες σχόλια και πότε λήφθηκαν υπόψη, ώστε να πραγματοποιηθούν οι όποιες αλλαγές!

Τι είναι όμως αυτό το νέο σύστημα προσλήψεων-διορισμών; Τίποτα παραπάνω απο ένα προσοντολόγιο, το οποίο απαξιώνει τα βασικά πτυχία και την προϋπηρεσία των αναπληρωτών οι οποίοι τόσα χρόνια καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.  Βασική κατεύθυνση της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σε συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων, υπό τις  κατευθύνσεις των ΕΕ- ΟΟΣΑ,  είναι η προϋπηρεσία και το πτυχίο να μην κατοχυρώνουν αυτονόητο δικαίωμα μόνιμης εργασίας.

Τι προβλέπεται:

·   Στην ουσία μοιράζονται ισοβαρώς η προϋπηρεσία και τα ακαδημαϊκά κριτήρια, ενώ μοριοδοτούνται και ορισμένα κοινωνικά κριτήρια.

·   Ορίζεται“ταβάνι” στην προϋπηρεσία, καθώς μοριοδοτείται με ένα μόριο ανά μήνα έως και τους 120 μήνες. Αναφαίρετο δικαίωμα κάθε συναδέλφου η αναγνώριση και η προσμέτρηση του συνόλου της προϋπηρεσίας για τον διορισμό στον κλάδο του/ στην ειδικότητά του.Εδώ και πολλά έτη χιλιάδες αναπληρωτές εργάστηκαν σε ένα σύστημα στο οποίο κυρίαρχο κίνητρο ήταν η απόκτηση προϋπηρεσίας, χωρίς να υπάρξει μέχρι σήμερα αλλαγή σε αυτό κριτήριο, με εξαίρεση εδώ και δύο έτη την τροπολογία της Ειδικής Αγωγής.

·  Καθιερώνονται κοινοί πίνακες για την πρόσληψη μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών, υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ. Οι νέοι πίνακες που θα δημιουργηθούν θα είναι κλειστοί και θα ανανεώνονται κάθε διετία.

·  Τα ακαδημαϊκά κριτήρια που μοριοδοτούνται ειναι τα εξής:  Διδακτορικό, Μεταπτυχιακό, Δεύτερο Μεταπτυχιακό, Δεύτερο Πτυχίο, ο βαθμός του βασικού Πτυχίου, Γνώση μιας ξένης γλώσσας, Πιστοποιημένη γνώση Η/Υ  και σεμινάρια 300 ωρών.

·   Μοριοδοτούνται τα κοινωνικά κριτήρια (τέκνα, μόνιμη αναπηρία).

·  Μεταφέρεται η προϋπηρεσία από κλάδο σε κλάδο. Έτσι, για παράδειγμα, μπορεί κάποιος συνάδελφος ΠΕ70 να μεταφέρει την προϋπηρεσία του στον πίνακα της ΕΑΕ, εφόσον κατέχει τα τυπικά προσόντα. Παρομοίως κάποιος συνάδελφος οποιουδήποτε κλάδου, εφόσον κατέχει κάποιο β’ πτυχίο θα μπορεί να μεταφέρει την προϋπηρεσία του σε οποιονδήποτε άλλον πίνακα, αφού θα διαθέτει το τυπικό προσόν ένταξης. Ωστόσο οι συνάδελφοι ΠΕ 71/61 δεν έχουν τη δυνατότητα διορισμού στη γενική εκπαίδευση.

·  Επανέρχεται το ζήτημα της παιδαγωγικής επάρκειας, χωρίς αυτή να αποτελεί προαπαιτούμενο προσόν και που θα αναγκάσει τον εκπαιδευτικό να παρακολουθήσει ένα πρόγραμμα, το οποίο δεν αναφέρει αν θα παρέχεται δωρεάν με ευθύνη της πολιτείας.

·  Μετρά μόνο η πραγματική  προϋπηρεσία και όχι τα μόρια που αποκτήθηκαν απο δυσπρόσιτες/ απομακρυσμένες περιοχές.

·  Μπαίνουν οι  βάσεις για την αξιολόγηση των συναδέλφων και μετά τον διορισμό με την αναφορά σε εξετάσεις και κριτήρια καταλληλότητας των εκπαιδευτικών.


ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΩΡΑ!