Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018

Το επιτυχημένο «αθλητικό μοντέλο» του Δήμου Πατρέων

 ...αναδημοσίευση από το sports.ert.gr και το ert.gr...

του Νάσου Μπράτσου

Μπορεί οι εποχές της αλάνας να είναι πια παρελθόν, όμως η ανάγκη για αθλητισμό παραμένει και το «κενό» της αλάνας, καλύπτει μεγάλος αριθμός ερασιτεχνικών σωματείων σε όλη τη χώρα.
Παράλληλα, όπως συμβαίνει και σε όλους τους άλλους τομείς της ζωής μας, το αγαθό του αθλητισμού, δεν ξέφυγε από την «εμπορευματική αξία» με αποτέλεσμα από δικαιώμα να μετατραπεί σε «προϊόν», αφού άλλωστε η αθλητική ενασχόληση ήταν, είναι και θα είναι δημοφιλής δραστηριότητα.


Σημαντικό ρόλο στην επαφή των πολιτών με τον αθλητισμό είτε ερασιτεχνικό σωματειακό, είτε μαζικό λαϊκό αθλητισμό, είχε και έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, μέσα από τους αθλητικούς χώρους των οποίων έχει την ευθύνη.

Στην Πάτρα και στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου βρίσκεται σε εξέλιξη και σε καλό δρόμο, μία σημαντική πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής που αφορά στη διευκόλυνση της πρόσβασης όλων των παιδιών στον αθλητισμό.


Αρχικά να τονίσουμε ότι η παραχώρηση των δημοτικών γηπέδων στα αθλητικά σωματεία γίνεται δωρεάν, ενώ και το συνολικό κόστος λειτουργίας, συντήρησης κι εκσυγχρονισμού καλύπτει ο Δήμος και όχι οι αθλητικοί σύλλόγοι. Σε ορισμένες μόνο περιπτώσεις λόγω της έλλειψης προσωπικού και απαγόρευσης πρόσληψης τα σωματεία από κοινού αναλαμβάνουν τη φύλαξη – καθαριότητα.
Παράλληλα, από τη δημοτική αρχή, υπήρξε σύσταση κανονισμού λειτουργίας των αθλητικών χώρων, όπου μεταξύ άλλων προβλέπεται και η ρύθμιση του θέματος των συνδρομών για τα τμήματα υποδομής, θέμα που παντού στη χώρα, αποτελεί «πονοκέφαλο» για τους γονείς, ειδικά στις σφιχτές οικονομικές συνθήκες των τελευταίων χρόνων.



Επί πλέον με έγκυρη οικονομοτεχνική μελέτη έχει υπολογιστεί το μηνιαίο κόστος λειτουργίας των ακαδημιών των συλλόγων, στο οποίο βασικό μέγεθος είναι το μισθολόγιο των προπονητών (με βάση τις αποδοχές του καθηγητή φυσικής αγωγής στα σχολεία), το οποίο δεν επιδοτεί το κράτος ως οφείλει. Ακολούθως υπολογίστηκε το ύψος της μηνιαίας συνδρομής που πρέπει να καταβάλουν οι γονείς έτσι ώστε οι σύλλογοι να καλύπτουν τα πραγματικά έξοδα τους για τη λειτουργία των ακαδημιών τους χωρίς κέρδος. Με αυτό τον τρόπο τα παιδιά των εργαζομένων κάνουν αθλητισμό με 10 ευρώ το μήνα, όταν στην ελεύθερη αγορά το κόστος κυμαίνεται από 25 κι επάνω.

Παράλληλα ο Δήμος αναγνωρίζοντας το δίκιο των συλλόγων, που φυλλοροούν και απειλούνται με λουκέτο λόγω της υποχρηματοδότησης από την Πολιτεία, ειδικά τα τελευταία χρόνια, δεν αντιδικεί με τα σωματεία για την εφαρμογή του μέτρου, αλλά προσπαθεί να επεκτείνει την εφαρμογή του με τη συναίνεση τους και τη συνεργασία τους, αναδεικνύοντας τον κοινωνικό τους χαρακτήρα και στηρίζοντας τα στο έπακρο.

Η γενική αντίληψη είναι ότι οι φορολογούμενοι πολίτες πρέπει να απολαμβάνουν και το δικαίωμα πρόσβασης στον αθλητισμό, χωρίς επιπρόσθετες δαπάνες. Ειδικά για τον αθλητισμό στις παιδικές ηλικίες, δεν πρέπει η οικονομική κρίση να σταθεί εμπόδιο για τη λαίκή οικογένεια και να στερήσει από τα παιδιά της το δικαίωμα στον αθλητισμό, επειδή οι γονείς αντιμετωπίζουν προβλήματα απολύσεων, υποαπασχόλησης, καθυστερήσεις πληρωμών, ή περικοπές μισθών.



Σε συνέντευξή του στο ert.gr ο Κώστας Καραγκούνης πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Δήμου Πατρέων για τα ποδοσφαιρικά γήπεδα του Δήμο, μας είχε δηλώσει σχετικά:
«Η χρήση των δημοτικών γηπέδων γίνεται δωρεάν από τα σωματεία και για το λόγο αυτό και για να μην στερηθεί κανένα παιδί το ποδόσφαιρο, έχουμε βάλει τον όρο οι συνδρομές στις υποδομές να μην ξεπερνάνε τα 10 ευρώ. Έτσι κανένα παιδί ανέργου ή πολύτεκνου δεν καλείται να πληρώσει συνδρομές 25-30 ευρώ που ζητούν υποδομές που δεν κάνουν χρήση των δημοτικών εγκαταστάσεων».




Μιλώντας στο παρελθόν με τον Τάκη Πετρόπουλο, άμισθο σύμβουλο του Δημάρχου Πατρέων Κ. Πελετίδη σε θέματα αθλητισμού, αλλά και πρόεδρο της διοικούσας επιτροπής του Παμπελοποννησιακού Σταδίου (και νυν πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού), μας είχε δηλώσει πως «η υποχρέωση της κάθε κυβέρνησης να επιδοτεί τον ερασιτεχνικό αθλητισμό απορρέει από το ίδιο το σύνταγμα (άρθρο 18), από τους αθλητικούς νόμους του κράτους και για να το πάμε και λίγο παραπέρα και από τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που έχει υιοθετηθεί από την Unicef, έχει υπογραφεί από 191 χώρες του κόσμου μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, της οποίας αποτελεί και νόμο και η τήρηση του εποπτεύεται από τον Συνήγορο του Παιδιού».

Να σημειώσουμε ότι σε σχέση με την προηγούμενη δημοτική αρχή, ο Δήμος Πατρέων κινείται με μειωμένο κατά 62% προύπολογισμό.

Η πρωτοβουλία αυτή του δήμου όπως είναι εύλογο έχει γίνει δεκτή με ενθουσιασμό από τους εργαζόμενους γονείς και οι αθλητικοί σύλλογοι που παρόλη την οικονομική τους συμπίεση διατηρούν τα παραδοσιακά κοινωνικά τους χαρακτηριστικά, αναγνωρίζουν το δικαίωμα όλων των παιδιών στον αθλητισμό.

Η αντίληψη ότι είναι παράλογο οι εργαζόμενοι γονείς να καλύπτουν μέσω υψηλών διδάκτρων των ακαδημιών, το έλλειμμα που δημιουργεί η κρατική υποχρηματοδότηση του αθλητισμού κερδίζει έδαφος στην Πάτρα και η εφαρμογή αυτού του κοινωνικού μέτρου επεκτείνεται σιγά σιγά σε όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου Πατρέων ομαλά και χωρίς ιδιαίτερες τριβές