Προσφυγόπουλα από Χίο & Ικαρία στο σχολείο του Souq El Gharb |
του Νάσου Μπράτσου
Συνεχίζεται η «κινητικότητα» μεταξύ φορέων (άτυπων, αλλά και θεσμικών) στην περιοχή του βορειονατολικού Αιγαίου, με αφορμή το προσφυγικό και συγκεκριμένα για τη φοίτηση προσφυγόπουλων σε σχολεία. «Προδρομικά» δημοσιεύματα που στην ουσία προανήγγειλαν τέτοιου τύπου αντιδράσεις στον τοπικό Τύπο, εμφανίζονται τουλάχιστον από τις αρχές του 2017 και εκτίμησή μας είναι ότι όσο πλησιάζουν οι κάλπες (Τοπική Αυτοδιοίκηση, Ευρωεκλογές, βουλευτικές), τόσο θα κλιμακώνονται.
Σταχυολογήσαμε τα στοιχεία εκείνα που δίνουν την εικόνα, αλλά και που υπενθυμίζουν ότι στην ίδια θέση με τα σημερινά προσφυγόπουλα, βρέθηκαν οι προηγούμενες γενιές Ελλήνων στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αναμφίβολα πρέπει πάντα να θυμόμαστε ποιοι ήταν αυτοί οι βάρβαροι κατακτητές που υποχρέωσαν στην προσφυγιά χιλιάδες Ελλήνων (συν τις εκτελέσεις, τα ολοκαυτώματα, τα βασανιστήρια, κλπ) και που οι εμφανιζόμενοι ως «πολιτικοί κληρονόμοι τους», επιχειρούν σήμερα να ανοίξουν τη σχετική ατζέντα, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
Η ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου
Με εξώδικο που έστειλαν στους διευθυντές των σχολείων της Χίου καθώς και στους διευθυντές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νησιού, 1.130 γονείς μαθητών ζητούν να μη λειτουργήσουν Δομές Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ) στα σχολεία, αλλά αυτές να δημιουργηθούν μέσα στον καταυλισμό της ΒΙΑΛ. Η επιστολή διαμαρτυρίας αυτή κοινοποιήθηκε με δικαστικούς επιμελητές στο Υπουργείο Παιδείας και σε φορείς της εκπαίδευσης, στον αντιπεριφερειάρχη Χίου και στο δήμαρχο του νησιού, στον πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας καθώς και στην Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Χίου.
Το εξώδικο
Στο εξώδικό τους, οι 1.130 γονείς σημειώνουν ότι το δικαίωμα των παιδιών των προσφύγων στην εκπαίδευση όχι μόνο είναι απολύτως σεβαστό αλλά αποτελεί εκτός των άλλων υποχρέωση του κράτους να το κάνει πράξη χωρίς τη συμμετοχή των Μ.Κ.Ο. «Εμείς, οι κάτοικοι των νησιών αυτών, είμαστε εκείνοι που έχουμε επωμιστεί σχεδόν όλο το βάρος αυτής της κατάστασης, κάτι που δεν φαίνεται όμως να θέλουν να κατανοήσουν σε πρακτικό τουλάχιστον επίπεδο, οι ιθύνοντες. Είναι όμως ο σχεδιασμός του υπουργείου σωστά μελετημένος σε όλες τις παραμέτρους του και τέτοιος που να λειτουργήσει το εγχείρημα υπέρ όλων των παιδιών;», διερωτούνται και συνεχίζουν: «Απάντηση δίνει η μέχρι τώρα ασυνέπεια σε όλο το φάσμα διαχείρισης του μεταναστευτικού, η χαώδης απόσταση ανάμεσα στις κατά καιρούς εξαγγελίες και υποσχέσεις και τα αποτελέσματα αυτών, καθώς και η υποχρέωση μας ως γονείς και ως πολίτες , που μας οδηγεί να επισημάνουμε τα κακώς κείμενα τα οποία εντοπίζουμε. Η εξέλιξη και η παγίωση που έχει λάβει το όλο πρόβλημα του προσφυγικού και μεταναστευτικού, μας κατέστησε ορθολογικούς και επιφυλακτικούς».
Στο εξώδικό τους οι γονείς σημειώνουν:
– Αντιτιθέμεθα στην δημιουργία ΔΥΕΠ ή ΖΕΠ γενικώς (και όχι μόνο για αυτά του 2018 -19) στα σχολεία του Νομού μας.
– Ζητάμε την δημιουργία Δ.Υ.Ε.Π εντός του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ, γιατί σαν λύση είναι αυτή με τα ελάχιστα προβλήματα για όλους.
– Ζητάμε με το ψήφισμα αυτό να λάβουν γνώση και οι υπόλοιποι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων εκτός αυτών των σχολείων της Χίου και των υπολοίπων νησιών, που μαστίζονται από το προσφυγικό πρόβλημα, μιας και είναι νησιά υποδοχής, ανεξέλεγκτων και απρόβλεπτων σε αριθμό, προσφύγων και μεταναστών.
– Ζητάμε από τους Διευθυντές και το Σύλλογο Διδασκόντων του κάθε Σχολείου να ενημερώνουν τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και την ειδική Επιτροπή Γονέων του σχολείου τους, που έχει συγκροτηθεί για τον σκοπό αυτό, για κάθε πιθανή εξέλιξη που θα υπάρξει από οποιονδήποτε φορέα.
– Απαιτούμε οι εκπρόσωποι των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων και η Επιτροπές Γονέων, που εκλέχθηκαν για το συγκεκριμένο θέμα, να παρευρίσκονται σε οποιαδήποτε συνάντηση, τακτική ή έκτακτη, του Συλλόγου Διδασκόντων ή άλλων φορέων, που θα γίνει στο μέλλον και θα έχει σχέση με την ίδρυση η λειτουργία ΔΥΕΠ ή ΖΕΠ για τα σχολεία μας, διότι αφορά άμεσα τα παιδιά μας και έχουμε κάθε έννομο δικαίωμα να γνωρίζουμε αλλά και να έχουμε άποψη επί του θέματος.
– Απαιτούμε από το Υπουργείο Παιδείας, την Περιφερειακή, την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση να σεβαστούν τα αιτήματα μας.
– Ζητάμε από την Δημοτική Επιτροπή Παιδείας την αμέριστη, ουσιαστική συμμετοχή και συμπαράσταση σε όλες τις αυτοδίκαιες απαιτήσεις μας ως γονείς και πολίτες.
– Σε αντίθετη περίπτωση επιφυλασσόμαστε και επικαλούμαστε κάθε έννομο συμφέρον που έχουμε ως γονείς και πολίτες σύμφωνα με το Σύνταγμα και του Νόμους του Ελληνικού Κράτους.
Αντιδράσεις
Από την άλλη μεριά ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου με ανοιχτή επιστολή του εκφράζει τη στήριξή του στη δημιουργία δομών εκπαίδευσης για τους πρόσφυγες σε πέντε σχολεία της Χίου σημειώνοντας ότι μία τέτοια απόφαση είναι κόντρα στο μίσος του εθνικισμού και του ρατσισμού. «Στη Χίο η κατάσταση επιδεινώνεται, ο εγκλεισμός συνεχίζεται, τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα της κυβέρνησης για αποσυμφόρηση της ΒΙΑΛ, για αποζημιώσεις στους κατοίκους, για ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού του ασύλου, για σταμάτημα της απληρωσιάς, συμπληρώνουν το παζλ της αντιδραστικής της πολιτικής με θύματα τους κατοίκους του νησιού, τους εργαζόμενους στις δομές και σε τελική ανάλυση τους πρόσφυγες και μετανάστες», αναφέρει.
Ο Σύλλογος κατηγορεί μάλιστα την «Παγχιακή Επιτροπή Αγώνα», (επιτροπή η οποία έχει συγκροτηθεί προκειμένου να αντιμετωπισθούν ζητήματα που προκύπτον από το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα και η οποία κοινοποίησε στα μέσα ενημέρωσης το παραπάνω εξώδικο) ότι προσφέρει κάκιστες υπηρεσίες στο νησί «σπέρνοντας επί της ουσίας το μίσος απέναντι στα προσφυγόπουλα. Καταγγέλλουμε αυτή την επικίνδυνη ρατσιστική τακτική, που χρησιμοποιεί αθώα παιδιά ενός κατώτερου θεού, για να πετύχει τα πολιτικά οφέλη που επιδιώκει».
Τη ίδια ώρα σήμερα, οι διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Αριστείδης Κελεπερτζής και Ευτυχία Βλυσίδου, διαβεβαίωσαν ότι από την επόμενη εβδομάδα ξεκινάνε στα σχολεία που έχουν οριστεί από το Υπουργείο Παιδείας, Δομές Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων. Απαντώντας έτσι στους αποστολείς της εξώδικης διαμαρτυρίας. Σε συνέντευξή τους στο «Ράδιο Αλήθεια» της Χίου οι δύο διευθυντές επεσήμαναν το δικαίωμα όλων των παιδιών στην εκπαίδευση, ανεξάρτητα από φυλή και θρησκεία. Χαρακτήρισαν δε υπερβολικό τον θόρυβο που δημιουργείται.
«Ο χρόνος θα αποδείξει ότι εν τοις πράγμασι γίνεται πολύ κακό για το τίποτα», είπε η κ. Βλυσίδου, επικαλούμενη ως παράδειγμα τις ανησυχίες που υπήρξαν πέρσι με τις τάξεις υποδοχής που λειτούργησαν στο πρωινό ωράριο των σχολείων, χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα. Επίσης, και οι δύο ξεκαθάρισαν, αναφορικά με το ζήτημα που τίθεται στο εξώδικο για συμμετοχή γονέων σε συζητήσεις που θα γίνονται στις σχολικές μονάδες για τις συγκεκριμένες δομές, ότι δεν συν διοικούν και δεν συναποφασίζουν με τους γονείς.
Η ανακοίνωση του ΝΤ Χίου της ΑΔΕΔΥ:
«Η ΕΓ του ΝΤ Χίου της ΑΔΕΔΥ με αφορμή την ίδρυση των ΔΥΕΠ στα σχολεία του νησιού έχει να παρατηρήσει τα εξής:
Η όξυνση των ανταγωνισμών για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, η εκμετάλλευση και οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, είναι οι υπεύθυνοι για τους ξεριζωμένους και κατατρεγμένους σε όλο τον κόσμο, την αύξηση για το 2018 των αφίξεων προσφύγων στη χώρα μας. Χιλιάδες βρίσκονται εγκλωβισμένοι κάτω από άθλιες συνθήκες, στοιβαγμένοι στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης. ΠΡΏΤΑ ΚΑΙ ΤΡΑΓΙΚΑ ΘΎΜΑΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με τη στήριξη και των άλλων αστικών κομμάτων, στο στόχο της λεγόμενης γεωστρατηγικής αναβάθμισης εμπλέκει τη χώρα μας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς, συμμετέχει ενεργά, μετατρέποντας τη χώρα σε στρατόπεδο – ορμητήριο των ΝΑΤΟ – ΗΠΑ – ΕΕ, στα εγκλήματά τους ενάντια στους λαούς.
Στη Χίο η κατάσταση επιδεινώνεται, ο εγκλεισμός συνεχίζεται, τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα της κυβέρνησης για αποσυμφόρηση της ΒΙΑΛ, για αποζημιώσεις στους κατοίκους, για ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού του ασύλου, για σταμάτημα της απληρωσιάς, συμπληρώνουν το παζλ της αντιδραστικής της πολιτικής με θύματα τους κατοίκους του νησιού, τους εργαζόμενους στις δομές και σε τελική ανάλυση τους πρόσφυγες και μετανάστες.
Το Ν.Τ ΧΙΟΥ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ εκφράζει την αλληλεγγύη και την ουσιαστική στήριξη στους πρόσφυγες, διεκδικεί να μεταφερθούν από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα, να κλείσει το ΚΥΤ της ΒΙΑΛ.
Ωστόσο στο διάστημα που παραμένουν εδώ οι πρόσφυγες και τα παιδιά τους, διεκδικούμε αταλάντευτα το δικαίωμα στην εκπαίδευσή τους σε αποκλειστικά δημόσιες δομές, χαιρετίζουμε και στηρίζουμε τις προσπάθειες εκπαιδευτικών και γονιών να σταθούν όρθιοι και συνεπείς στα ανθρωπιστικά τους καθήκοντα και στην προσφορά απέναντι σε αυτά τα παιδιά, να αντιμετωπίσουν το ρατσιστικό δηλητήριο που έντεχνα κάποιοι καλλιεργούν.
Μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, η αποκαλούμενη Παγχιακή Επιτροπή Αγώνα, προσφέρει κάκιστες υπηρεσίες στο νησί, μέσω των στελεχών της στα σχολεία είτε είναι γονείς σε εκπαιδευτήρια, που θα φιλοξενήσουν ΔΥΕΠ είτε όχι, τα οποία περιοδεύουν από συνέλευση γονέων σε συνέλευση, σπέρνοντας επί της ουσίας το μίσος απέναντι στα προσφυγόπουλα, προωθώντας καρμπόν ερωτήματα για τους συλλόγους γονέων , του τύπου «συμφωνείτε ή όχι με την εκπαίδευση προσφύγων στο σχολείο μας», βάζοντας στον προκρούστη της δημοκρατικοφάνειας και της κοσμοπολίτικης υποκρισίας, το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, αυτό της εκπαίδευσης των παιδιών.
Καταγγέλλουμε αυτή την επικίνδυνη ρατσιστική τακτική, που χρησιμοποιεί αθώα παιδιά ενός κατώτερου θεού, για να πετύχει τα πολιτικά οφέλη που επιδιώκει.
Καλούμε τους γονείς και εκπαιδευτικούς, όλους τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να γυρίσουν την πλάτη σε αυτές τις τακτικές, να τις απομονώσουν, διεκδικώντας μαζί μας:
Να απεγκλωβιστούν ΤΩΡΑ όλοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες – τα θύματα των πολέμων – από τα νησιά, με τη μεταφορά τους σε κέντρα της ηπειρωτικής χώρας, όπου εκεί να γίνεται η κατάθεση των εγγράφων για την έκδοση ασύλου, με προορισμό τη χώρα που επιθυμούν.
Να ανατραπούν οι αποφάσεις ΕΕ και κυβέρνησης που εγκλωβίζουν πρόσφυγες στην Ελλάδα.
Ανοιχτοί χώροι προσωρινής φιλοξενίας για πρόσφυγες και μετανάστες με ανθρώπινες συνθήκες στέγασης, σίτισης, ιατρικής περίθαλψης.
Εκπαίδευση για όλα τα παιδιά των προσφύγων και μεταναστών αποκλειστικά με κρατική ευθύνη.
Έξω οι ΜΚΟ από τις δομές.
Να διασφαλισθεί το απαραίτητο εκπαιδευτικό, επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό και να καλυφθούν όλες οι υλικές και λοιπές προϋποθέσεις για ουσιαστική εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων, τόσο στα σχολεία (ΖΕΠ -ΔΥΕΠ) όσο και στους χώρους φιλοξενίας.
Εμβολιασμοί και ιατρικές βεβαιώσεις (ΑΔΥΜ) με ευθύνη των δημόσιων δομών υγείας.
Να διασφαλιστεί η ασφαλής μεταφορά των παιδιών στα σχολεία, με συνοδούς.
Να χρηματοδοτηθούν επιπλέον τα σχολεία που φιλοξενούν προσφυγικές δομές.
Οι αρχές να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την προστασία αυτών των παιδιών.
Όχι στο μίσος των εθνικιστών. Απομονώνουμε τους εγκληματίες, δολοφόνους, ναζιστές της Χρυσής Αυγής και αυτούς τους προοδευτικούς κοσμοπολίτες, που δεν είναι ρατσιστές, απλά δε θέλουν να βλέπουν. ..τους πρόσφυγες και τα παιδιά τους, απαιτώντας «καθαρά» σχολεία!».
Ανταπόδοση της αλληλεγγύης (απόσπασμα από το βιβλίο Αιγαιοπελαγίτες πρόσφυγες στον Β ́ Παγκόσμιο Πόλεμο – εκδόσεις Νότιος Άνεμος):
Πέρασαν χρόνια και η Ευτυχία Βλυσίδου, της οποίας η μητέρα και τα αδέρφια είχαν φύγει από τη Χίο σαν πρόσφυγες πολέμου, για να πάνε στην Κύπρο, όπου φοίτησαν σε κυπριακά σχολεία, βρέθηκε, ως διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη Χίο, να κάνει η ίδια μάθημα σε προσφυγόπουλα και να εργάζεται από το πόστο της για την ομαλή λειτουργία των τμημάτων αυτών. Η εφημερίδα «Αλήθεια» της Χίου και ο αντίστοιχος σταθμός, στις 22/9/2017, παρουσίασαν τις δηλώσεις της:
«Είκοσι τέσσερα πρoσφυγόπουλα, ασυνόδευτα αλλά και παιδιά που μένουν σε διαμερίσματα, θα πάνε από τη Δευτέρα τα μισά απ’ αυτά στο 1ο Γυμνάσιο και τα υπόλοιπα στο 1ο ΕΠΑΛ Χίου, για να κάνουν το αυτονόητο για την ηλικία τους, που δυστυχώς στην περίπτωσή τους αποτελεί ζητούμενο».
Επίσης υπενθυμίζουμε απόσπασμα από συνέντευξη του Χιώτη συγγραφέα Γιάννη Μακριδάκη στο ert.gr:
-Σήμερα πώς θα έβλεπαν οι πρόσφυγες εκείνης της εποχής το σημερινό προσφυγικό ρεύμα;
-«Αν και αρκετοί δεν είναι πια στη ζωή, από τις διηγήσεις τους εκτιμώ ότι ένοιωθαν τον πόνο των προσφύγων και θα ήταν αλληλέγγυοι. Πρέπει να πούμε ότι η κοινωνία της Χίου εκδήλωσε την αλληλεγγύη της στους πρόσφυγες του προσφυγικού ρεύματος της εποχής μας και παρά το γεγονός ότι εμφανίστηκαν προβλήματα από το χρονικό σημείο του εγκλωβισμού τους στο νησί, παραμένει κυρίαρχη η αλληλεγγύη».
Πηγές: χρησιμοποιήθηκε αυτούσιο το τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ, δημοσίευμα της εφημερίδας «Αλήθεια» (Χίος), απόσπασμα από το βιβλίο «Αιγαιοπελαγίτες πρόσφυγες στον Β ́ Παγκόσμιο Πόλεμο» και στοιχεία από τις επισυναπτόμενες αναρτήσεις του ert.gr
Φωτο: από το βιβλίο Αιγαιοπελαγίτες πρόσφυγες στον Β ́ Παγκόσμιο Πόλεμο, προσφυγόπουλα από Χίο και Ικαρία στο σχολείο του Souq El Gharb του Λιβάνου
Σχετικές ειδήσεις:
Η επιστροφή της οικογένειας Μισιρλή από την Κύπρο στη Χίο το 1946
«Έφυγε» η δασκάλα των προσφυγόπουλων στο Νουσεϊράτ
«Συρματένιοι, ξεσυρματένιοι· όλοι» – Ο Γιάννης Μακριδάκης στο ert.gr
Γ. Ταμβακλής: «Οδοιπορικό στη Μέση Ανατολή, 1941- 45»
Γ. Φουντούλης: Πρόσφυγας στο Souq El Gharb του Λιβάνου το 1941- 1945
To σχολείο τα προσφυγόπουλα και οι Έλληνες πρόσφυγες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου
Αντιστασιακές δράσεις στην κατοχική Χίο – Η μαρτυρία του ΕΑΜίτη Δημήτρη Κουσκουσάκη