Β.Στρακαντούνα,Μ.Σμυρνιωτοπούλου,Ν.Μπράτσος,Θ.Φράγκου, Α.Συγγελάκης |
Tην εκδήλωση άνοιξε ο Νίκος Αναστασόπουλος εκ μέρους του Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού & Αθλητισμού Δήμου Ζωγράφου, καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους για να ακολουθήσει η πρόεδρος του ΝΠΔΔ Βάσω Στρακαντούνα που τόνισε ότι αυτό το βιβλίο πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία.
Η Θάλεια Φράγκου απόγονος προσφυγικής οικογένειας και προεδρείο της συζήτησης, επισήμανε ότι από τα προσφυγικά σχολεία στη Μ. Ανατολή και την Αφρική, βγήκαν μαθητές που στη συνέχεια εξελίχτηκαν σε κορυφαίους επιστήμονες διεθνούς κύρους.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην περιοχή του Ζωγράφου στην οποία έμειναν αρκετοί που στα χρόνια της κατοχής ανήκαν στους Αιγαιοπελαγίτες πρόσφυγες.
Ο συγγραφέας του βιβλίου, Νάσος Μπράτσος, παρουσίασε επιγραμματικά τους άξονες στους οποίους κινήθηκε η έρευνα και τα βασικά της περιεχόμενα, τονίζοντας ότι συνεχίζεται η συλλογή στοιχείων και μαρτυριών.
Ο Αριστομένης Συγγελάκης συγγραμματέας του Εθνικού ΣυμβουλίουΔιεκδικήσεων των Γερμανικών Οφειλών, έκανε σφαιρική ενημέρωση για το θέμα αυτό και χαρακτήρισε το βιβλίο ζωντανό, πλούσιο και παραστατικό.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, οι ναζί είχαν στείλει στα γερμανικά κάτεργα 7,5 εκατομμύρια νέους από την Ευρώπη για να δουλεύουν και να συντηρούν την πολεμική μηχανή και να απελευθερώνουν θέσεις γερμανικού εργατικού δυναμικού που ακολούθως πήγαινε στο στρατό.
Σε αυτούς θα είχαν προστεθεί (πιθανότατα χωρίς γυρισμό) και 80.000 Έλληνες νεολαίοι αν δεν έμπαινε φραγή στην πολιτική επιστράτευση από τις κινητοποιήσεις των αντιστασιακών οργανώσεων.
Μετά το τέλος της εκδήλωσης και την τυπική λήξη της, η κουβέντα συνεχίστηκε με επιμέρους συζητήσεις.
Το ποσοστό που αναλογεί στο συγγραφέα από τις πωλήσεις που έγιναν στην εκδήλωση θα κατατεθεί την Τρίτη 16/10 για ενίσχυση σε είδος στο Κοινωνικό Παντοπωλείο Ζωγράφου.
Το παρόν στην εκδήλωση έδωσε και τηλεοπτικό συνεργείο της ΕΡΤ που κατέγραψε δηλώσεις των ομιλητών.
Kαι το ταξίδι συνεχίζεται, καθώς θα ανακοινωθούν και άλλες εκδηλώσεις βιβλιοπαρουσίασης.