...αναδημοσίευση από το ert.gr...
Ιδρύθηκε το 1925 στα Προσφυγικά της Πάτρας και συνεχίζει μία μεγάλη ιστορία αθλητικής και κοινωνικής προσφοράς.
Μιλάμε για τον Ολυμπιακό Πατρών, που στα χρόνια των μνημονίων τον έμαθε όλη η Ελλάδα για τις εξωαγωνιστικές του πρωτοβουλίες (διοργάνωση συσσιτίων, αγώνες με παράλληλη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης, κλπ). Το γήπεδο των Προσφυγικών της Πάτρας (που σήμερα δεν λειτουργεί) το έφτιαξαν με προσωπική εργασία οι πρόσφυγες που είχαν εγκατασταθεί στην περιοχή.
Ακολούθησε η ανάδειξη της ιστορικής φυσιογνωμίας του ιδιαίτερα ταλαντούχου ερυθρόλευκου ποδοσφαιριστή Νίκου Πολυκράτη, Μικρασιάτη πρόσφυγα και σημαντικού ποδοσφαιριστή στην περίοδο του Μεσοπολέμου, που ακολούθως ανδραγάθησε στο μέτωπο της Αλβανίας, έδρασε σαν ΕΛΑΣίτης στην Αχαΐα και έπεσε σαν αντάρτης του ΔΣΕ στην ίδια περιοχή.
Το άγαλμά του κοσμεί την πλατεία Ελευθερίας στην Πάτρα, μία από τις σήραγγες της εθνικής οδού Πάτρας – Αθήνας πήρε το όνομά του και από την πλευρά μας προτείναμε να ονομαστεί έτσι το γήπεδο των Προσφυγικών, όταν ανακατασκευαστεί και δοθεί σε χρήση.
Όμως υπάρχει και η τρέχουσα δραστηριότητα του σωματείου που αποτελεί κόσμημα για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Αυτή σκοπεύουμε να αναδείξουμε σήμερα.
Ο Ολυμπιακός Πατρών διαθέτει ποδοσφαιρικό τμήμα που αγωνίζεται στις ερασιτεχνικές κατηγορίες της ΕΠΣ Αχαΐας, τμήμα μπάσκετ, επίσης στις τοπικές κατηγορίες και αναδιοργανώνει το χάντμπολ με αφετηρία τις υποδομές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει ιδιόκτητα γραφεία, γυμναστήριο, σάουνα και φυσικά αίθουσα τροπαίων. Ο Ολυμπιακός Πατρών ήταν από τις πρώτες ομάδες που την περίοδο του μεσοπολέμου, δηλαδή λίγα χρόνια μετά από τη μικρασιατική καταστροφή, έδωσαν φιλικά παιχνίδια στην Τουρκία. Η κεντρική φωτο είναι από εκείνη την περίοδο.
Μέσα στη γεμάτη από ιστορικές μνήμες αίθουσα (ο Ολυμπιακός Πατρών είχε παρουσίες και στη Β’ Εθνική) υπάρχει και μία δυσάρεστη, όταν φεύγοντας με αυτομοτρίς από την Πάτρα φίλαθλοι του Πανελευσινιακού, μετά από τον αγώνα που είχε η ομάδα τους με τους ερυθρόλευκους, έπεσαν θύματα σιδηροδρομικού δυστυχήματος.
Επισκεφτήκαμε τα γραφεία του, κοντά στα ΤΕΙ της Πάτρας, στα οποία μας ξενάγησε ο προπονητής της ομάδας Κώστας Καλπουζάνης. Το σίγουρο είναι ότι αυτή η ομάδα με το ιστορικό φορτίο που έχει στις πλάτες της, έχει να προσφέρει πολλά ακόμη και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση.
Κείμενο & φωτο: Νάσος Μπράτσος
Σχετικές ειδήσεις:
Σήραγγα «Νίκος Πολυκράτης» στην E.O. Αθήνας Πατρών – Ποιός ήταν ο «Καπετάν Νικήτας» της κατοχής
Ο «Καπετάν Νικήτας» θα «ξαναπατήσει» στο χόρτο