Σάββατο 21 Απριλίου 2018

Θύμαινα: Ο μικρός παράδεισος του Αιγαίου στους Φούρνους Κορσεών

 ...αναδημοσίευση από το ert.gr...

Αν τα νησιά των Φούρνων Κορσεών γνωρίζουν τη δημοσιότητα, συχνά για λόγους που δεν έχουν σχέση με την ομορφιά τους, αλλά με αερομαχίες, τουρκικά γκριζαρίσματα του χάρτη του Αιγαίου και άλλες παρεμφερείς καταστάσεις, σίγουρα αδικούνται, αφού υπάρχουν πολλοί δημιουργικοί λόγοι για να τα κάνουν να απολαύσουν τη δημοσιότητα που τους αξίζει.





Θα «μεταφερθούμε» στη Θύμαινα, ένα από τα δύο νησιά των Φούρνων που κατοικείται και στο οποίο υπάρχει και το ομώνυμο χωριό.


το Αυγουστιάτικο πανηγύρι της Θύμαινας
Στο νησί από το 2015 λειτουργεί ο Πολιτιστικός Σύλλογος Θύμαινας “ο Άγιος Γεώργιος”   με σκοπό την διάσωση, διαφύλαξη και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της μικρής Θύμαινας. Έχει έδρα την Θύμαινα και τα μέλη του είναι κυρίως οι κάτοικοι της Θύμαινας, αλλά και Θυμανιώτες που έχουν φύγει απο το νησί και ζουν πλέον σε άλλα μέρη της Ελλάδας ή του εξωτερικού.

Όπως αναφέρει ο σύλλογος για τη δράση του, αλλά και για το νησί: «Οι σημαντικότεροι στόχοι του Συλλόγου είναι η αναβίωση των χαμένων εθίμων, η διατήρηση των παραδόσεων του τόπου, η ανάδειξη του φυσικού πλουτου και η προστασία του περιβάλλοντος, η προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η ενημέρωση των μελών για την ιστορία και τις παραδόσεις του νησιού καθώς και η διοργάνωση αρκετών πολιτιστικών εκδηλώσεων και κοινωνικών δράσεων.
Κορμοράνοι στη Θύμαινα
H Θύμαινα, είναι ένα μικρό νησί του ανατολικού Αιγαίου και ανήκει στο νησιώτικο συμπλέγμα των Φούρνων Κορσεών, που βρίσκονται στο νοητό τρίγωνο μεταξύ Σάμου, Ικαρίας και Πάτμου. Η έκταση της είναι 10,07 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Γύρω από την Θύμαινα υπάρχουν διάφορες ακατοίκητες βραχονησίδες όπως το Θυμαινάκι και τα Κατεργάκια στα δυτικά, το Αλατσονήσι και οι Λεμονόπετρες στα νότια και η Κισηριά στα ανατολικά. Η πολύπλοκη ακτογραμμή της Θύμαινας αγγίζει τα 25 χιλιόμετρα δημιουργώντας αρκετούς κάβους, διαύλους και αθέατους υπήνεμους όρμους γεγονός που εξηγεί απόλυτα την επιλογή του νησιού ως πειρατικό λημέρι τα παλιότερα χρόνια.
η παραλία της Κεραμιδούς
Σήμερα η Θύμαινα έχει έχει 137 μόνιμους κάτοικους με κύρια ασχολία την αλιεία και λιγότερο την κτηνοτροφία. Στο νησί υπάρχουν μερικές μικρές επιχειρήσεις όπως δύο παραδοσιακά καφενεία, ένα εστιατόριο, δύο παντοπωλεία και μια καντίνα. Ο πληθυσμός του νησιού αυξάνεται τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω της επιστροφής των Θυμαινιωτών που ζουν σε άλλα μέρη καθώς και από έναν μικρό αριθμό τουριστών που μπορεί να φιλοξενήσει το νησί.



Το νησί της Θύμαινας προσφέρεται για ήρεμες και ξεκούραστες διακοπές μακριά από τα άγχη και τα προβλήματα της αστικής ζωής. Ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να έρθει σε επαφή με την φύση, να χαρεί τις πεντάκαθαρες θάλασσες και τα ορεινά μονοπάτια του νησιού, να γνωρίζει φιλόξενους ανθρώπους και να δει από κοντά μία κοινωνία η οποία δεν έχει ακόμα αλλοτριωθεί απο τον τουρισμό. Ένα ταξίδι στην ακριτική Θύμαινα είναι ένα ταξίδι στον χρόνο, ένα ταξίδι σε μια Ελλάδα παλιότερων δεκαετιών».


Ο Άγιος Δημήτριος στον κάβο της Θύμαινας
Ενδιαφέρουσες πληροφορίες
Η Θύμαινα με Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ 402/17-05-2002 Τευχος Δ) χαρακτηρίστηκε μεταξύ μερικών ακόμα μικρών νησιών ως περιοχές που έχουν ανάγκη από ιδιαίτερη προστασία και καθορίστηκαν περιορισμοί και ειδικοί όροι δόμησης στις εκτός σχεδίου και εκτός οικισμών περιοχές αυτών.



Η Θύμαινα, που χαρακτηρίζεται από απότομες βραχώδεις ακτές και βραχώδεις παραλίες, εντάσσεται στο δίκτυο Natura 2000, ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ), λόγω της περιβαλλοντικής σημασίας των χερσαίων και θαλάσσιων οικοσυστημάτων της περιοχής, καθώς και των ειδών πανίδας και χλωρίδας.
Επίσης είναι στον κατάλογο βιοτόπων του ευρωπαϊκού προγράμματος Corine, ως παράκτια περιοχή οικολογικής σημασίας, με τον κωδικό A00010082.

 

Κολυμβητικός Μαραθώνιος “Ο Γύρος της Θύμαινας”
Είναι ένας αθλητικός θεσμός που λαμβάνει χώρα στην ακριτική Θύμαινα. Οι αθλητές κολυμπούν μια εκλπηκτική διαδρομή 18 χιλιομέτρων με εναλλασόμενα υποβρύχια τοπία από κοφτά βαθιά νερά σε απόκρημνους κάβους, περάσματα απο στενούς διαύλους που δημιουργούνται με τις γύρω βραχονησίδες, πρασινογάλαγα ρηχά νερά σε αμμουδερούς κόλπους μέχρι κολύμπι πάνω απο βυθισμένα αρχαία ναυάγια.



Ο Κολυμβητικός Μαραθώνιος “Ο γύρος της Θύμαινας” διοργανώθηκε πρώτη φορά το 2017 απο τον Πολιτιστικό Σύλλογο Θύμαινας σε συνεργασία και τον Δήμο Φούρνων Κορσεών και γνώρισε τεράστια επιτυχία. Αθλητές απο όλη την Ελλάδα ήρθαν και κολύμπησαν στα πεντακάθαρα νερά της ακτογραμμής της Θύμαινας υπό την συνοδεία παραδοσιακών αλιευτικών σκαφών στα οποία υπήρχαν οι συνοδοί των αθλητών με ντόπιους καπετάνιους-αλιείς. Για το 2018 ο 2ος Κολυμβητικός Μαραθώνιος “Ο γύρος της Θύμαινας”, έχει προγραμματιστεί για την 1η Σεπτεμβρίου 2018.


Για αναλυτική παρουσίαση όλων των στοιχείων γύρω από το νησί επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του συλλόγου που όπως μας είπαν οι εκπρόσωποι του συλλόγου το επόμενο διάστημα θα εμπλουτιστεί με περισσότερο υλικό και το λογαριασμό του στο facebook και φυσικά προγραμματίστε τις διακοπές σας. Και αν τα ενοικιαζόμενα δωμάτια στη Θύμαινα δεν επαρκούν στη ζήτηση, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αφού απέναντι είναι οι Φούρνοι με μεγαλύτερη υποδομή και συνεχείς συνδέσεις με τη Θύμαινα για εκδρομές.



Σχετικές ειδήσεις:

Το ert.gr στο νησί των Κουρσάρων – Φούρνοι: τα φιόρδ του Αιγαίου

Διάλεξη για τα αρχαία και μεσαιωνικά ναυάγια στους Φούρνους Κορσεών

Ο Αθλητισμός στο νησί των Κουρσάρων – Το ert.gr παρουσιάζει τον Κουρσάρο Φούρνων

Φουρνιώτες πρόσφυγες πολέμου – O Ι. Μαρούσης στο ert.gr

Φούρνοι – Κύπρος με βάρκα: Μια προσφυγική οδύσσεια

Σάμος: Εκδήλωση τουριστικής προβολής των Φούρνων

Σάμος: Συνόδευσαν κολυμπώντας τους μαθητές της Θύμαινας

Ικαρία: «Γεννητούρια» στην Θύμαινα μετά από πολλά χρόνια

Νηπιαγωγός για μια μαθήτρια στη Θύμαινα (video)

Η ΕΡΤ κοντά στους κατοίκους της Θύμαινας (video)