Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Μηδενική ανοχή στα φαινόμενα διαφθοράς

Αθήνα, 25 Φεβρουαρίου 2016

Ο δημοσιογραφικός κόσμος οφείλει και πρέπει να στέκεται απέναντι από την όποια εξουσία, πολιτική, οικονομική-επιχειρηματική ή άλλη και να ερευνά και να αναδεικνύει χωρίς  εμπόδια ή εξαρτήσεις τα "κακώς κείμενα" όπου κι αν εμφανίζονται αυτά, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται.


Η απρόσκοπτη δημοσιογραφική έρευνα και κριτική, όσο σκληρή κι αν είναι, με βάση και τους κανόνες δεοντολογίας, δεν πρέπει να συγχέεται με τη μεμονωμένη εργαλειοποίηση της δημοσιογραφικής ιδιότητας ή της εκδοτικής δραστηριότητας από ορισμένους που έχουν σαν σκοπό είτε την αποκόμιση "μαύρου" χρηματικού οφέλους είτε τη δημιουργία εξωθεσμικών ομάδων πίεσης και εκβιασμών σε βάρος στοχοποιημένων πολιτών ή οργανισμών.

Η σύλληψη δύο δημοσιογράφων και ενός εκδότη με την κατηγορία για εκβίαση επιχειρηματιών, ΔΕΚΟ και Τραπεζών, μας υπενθυμίζει ότι δεν ζούμε σε έναν κόσμο "αγγελικά πλασμένο" και στην περίπτωση που η ελληνική δικαιοσύνη αποφανθεί καταδικάζοντας τους φερόμενους ως εμπλεκόμενους στην υπόθεση, είναι αυτονόητη η αποβολή τους από τη δημοσιογραφική οικογένεια.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) καταδικάζει απερίφραστα τα φαινόμενα διαπλοκής, αδιαφάνειας και παράφρασης της δημοσιογραφικής ιδιότητας, καλώντας τον δημοσιογραφικό κόσμο να επιδεικνύει μηδενική ανοχή όπου αυτά κι αν εμφανίζονται.

Αποκρούει ταυτοχρόνως το φαινόμενο του "κοινωνικού αυτοματισμού" σε βάρος ενός ολόκληρου κλάδου και μάλιστα σε μια εποχή που δέχεται, όπως και πολλά άλλα τμήματα της κοινωνίας, επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά του δικαιώματα και κατακτήσεις. Ζητάμε την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, για να μην αποτελέσει αυτή αφετηρία για μια ακόμα επίθεση στον Τύπο και τους ανθρώπους του.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ