Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2015

Γυναικείο ποδόσφαιρο: Ο μεγάλος αδικημένος που όμως έχει «σφυγμό» στα γήπεδα

 ...αναδημοσίευση από το www.ert.gr, όπου υπάρχει και photo gallery...

Είναι από τους μεγάλους αδικημένους στο χάρτη του αθλητισμού, τουλάχιστον στη χώρα μας και αναφερόμαστε στο γυναικείο ποδόσφαιρο. Στη σκιά των ανδρικών πρωταθλημάτων και των συνδρομητικών μεταδόσεων ξένων πρωταθλημάτων, οι ποδοσφαιριστίνες έχουν ξεφύγει κατά πολύ από τις γραφικές φιγούρες των γυναικών – ποδοσφαιριστών – μπαλέτου της παλιάς ελληνικής ταινίας η «Ρένα είναι οφσάιντ» (δείγμα αντίληψης του ρόλου της γυναίκας στον αθλητισμό, για μία περίοδο) και δίνουν τις δικές τους μάχες στους αγωνιστικούς χώρους και μάλιστα υπό τα βάρος μεγάλων οργανωτικών προβλημάτων.


sepoliakos
Σεπολιακός

Ας δούμε όμως τον ποδοσφαιρικό χάρτη των γυναικείων πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου που αποτελείται από:
10 ομάδες έχει η Α΄ Εθνική (16 έχει η superleague – Α΄ Εθνική ανδρών).
18 ομάδες έχει η Β΄ Εθνική γυναικών σε συνολικά τρεις ομίλους (18 ομάδες έχει η football league – Β΄ Εθνική ανδρών).
40 ομάδες έχει η Γ΄ Εθνική, σε οκτώ ομίλους από τέσσερις έως έξι ομάδες ανά όμιλο (64 ομάδες έχει η football league2 – Γ΄ Εθνική ανδρών σε τέσσερις ομίλους).

Σύνολο λοιπόν γυναικείων ομάδων σε εθνικές κατηγορίες 68, με υπόθεση εργασίας 22άδα αθλητριών ανά ομάδα, σημαίνει 1.496 ποδοσφαιριστίνες. Αριθμός που σίγουρα είναι μεγαλύτερος, αφού και σε τοπικά πρωταθλήματα υπάρχουν ποδοσφαιρικές ομάδες γυναικών και σε ορισμένα σωματεία υπάρχουν και υποδομές. Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελούν οι αθλήτριες – μαθήτριες που δίνουν τον αγώνα τους σε διπλό επίπεδο και γι’ αυτό αξίζουν το σεβασμό και την ενίσχυση όλων μας.
santa
Αγία Παρασκευή

Θα πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι τα γυναικεία σωματεία δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά στο οργανωτικό πεδίο και με ανδρικά στα πλαίσια της λειτουργίας τους μέσα σε έναν ενιαίο αθλητικό όμιλο, που καλλιεργεί τα σπορ σε διάφορες εκδοχές, αφού ορισμένα από αυτά είναι αυτοτελή.
Επιπλέον σε πολλές περιοχές, ειδικά στην επαρχία, αποτελούν συχνά τη μόνη αθλητική διέξοδο για τις γυναίκες στον αθλητισμό, γεγονός που τονίζει και την κοινωνική προσφορά των συγκεκριμένων συλλόγων.

Αναζητείστε την ερμηνεία των πολλών ομίλων στο γυναικείο ποδόσφαιρο στην προσπάθεια να μειωθούν τα συγκοινωνιακά κόστη (μετακίνηση, διατροφή, διανυκτερεύσεις) που καλούνται να αντιμετωπίσουν σωματεία και ΕΠΟ από ισχνά ταμεία σε δύσκολες εποχές και με προσέλευση θεατών σαφώς μικρότερη από τα ανδρικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου..
Και πάλι το συγκεκριμένο πρόβλημα παραμένει ως πονοκέφαλος στις διοικήσεις των ομάδων.


makaronadaxorosΟικονομική ενίσχυση και βραδιές μακαρονάδας

Λέγαμε για το οικονομικό πρόβλημα και για την μερική ανακούφισή του, επιστρατεύονται χοροί, πάρτι, συνεστιάσεις, λαχειοφόρες αγορές, ημερολόγια, χορηγίες επαγγελματιών, αλλά και βραδιές μακαρονάδας.

 Η τελευταία αναφορά είναι και η λιγότερο διαδεδομένη και αποτελεί παραδοσιακή μέθοδο ενίσχυσης συλλόγων (όχι μόνο αθλητικών) στην Ικαρία, όπου συνήθως σε δημοτικούς χώρους, με εθελοντική προσφορά υλικών και εργασίας, γίνεται βραδιά μακαρονάδας (άρα χαμηλών λειτουργικών εξόδων) και το εισιτήριο εισόδου, μπαίνει στο ταμείο των διοργανωτών.


Το βέβαιο είναι ότι η συμπεριφορά των (όχι πολλών πρέπει να πούμε) φιλάθλων που παρακολουθούν αγώνες γυναικείου πρωταθλήματος, είναι αρκετά διαφορετική από αρκετούς αγώνες ποδοσφαίρου ανδρών και σαφώς πιο ήπια και πολιτισμένη.

Αν και αριθμητικά το κοινό υπολείπεται αυτού των ανδρικών πρωταθλημάτων και «διαβασμένο» ως προς το άθλημα και τους κανόνες του είναι και πιστό δίνοντας το παρόν τακτικά, αφού στις εξέδρες ακούγονται σχόλια και γίνονται συγκρίσεις και εκτιμήσεις για τους αγώνες που προηγήθηκαν, αλλά και γι’ αυτούς που ακολουθούν.
amazones
Αμαζόνες Δράμας

pegasusΑς μη βιαστεί κανείς να κάνει σχόλια για την τεχνική κατάρτιση των γυναικών ποδοσφαιριστών, γιατί και υψηλή είναι σε αρκετές (σαφώς ο μέσος όρος στο θέμα αυτό υπολείπεται των ανδρικών πρωταθλημάτων) και έχουν γίνει κατά καιρούς τέτοιες μεταγραφές στο ανδρικό ποδόσφαιρο (στην ποδοσφαιρική αργκό τα επονομαζόμενα «παλτά»), που κάνουν την όποια απόπειρα σύγκρισης άδικη και προκατειλημμένη.

Αναρωτηθείτε πάντως τι προτιμάτε να ακούτε στο γήπεδο, την κριτική ότι η τάδε τερματοφύλακας δεν μπλοκάρει τη μπάλα για να μην της χαλάσει το μανικιούρ (το πιο «σκληρό» σχόλιο που έχουμε ακούσει σε όσους αγώνες γυναικών έχουμε παρακολουθήσει), ή τις υποψίες (που συχνά επαληθεύονται) ότι ένα παιχνίδι ανδρικού πρωταθλήματος είναι στημένο.

Σίγουρα όμως υπάρχει διαφορά στη δύναμη για προφανείς λόγους. Καταλήγοντας, προτείνουμε ανεπιφύλακτα να δώσετε το παρόν, όποτε μπορέσετε, σε αγώνες γυναικείου πρωταθλήματος, όπου είναι βέβαιο ότι κατά τη διάρκεια του αγώνα δεν θα σας πυροβολήσουν με πιστόλι φωτοβολίδας, δεν θα σας πετροβολήσουν, δεν θα σας πετάξουν καφέ, πέτρες, ή πάσης φύσεως αντικείμενα και δεν θα σας καθυβρίσουν εν χορώ.
Στο τέλος θα έχετε τη χαρά να χειροκροτήσετε και τις δύο ομάδες για την προσπάθειά τους. Λίγο είναι στις μέρες μας;

Στοιχεία ομάδων και ομίλων: ΕΠΟ

Πηγές φωτο κειμένου: Aμαζόνες Δράμας, Αγία Παρασκευή, Σεπολιακός, Διαγόρας Ικαρίας, Πήγασος Θριασίου Πεδίου

Phtoto gallery, Ν. Μπράτσος: Πήγασος Θριασίου – Διαγόρας Ικαρίας, αγώνας της 20/12/2015,

Κείμενο: Νάσος Μπράτσος