Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

Στο 40% η ανεργία στην Εύβοια: Ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου Σ. Μπασινάς μιλάει στο ert.gr

Πάνε χρόνια που η αγορά εργασίας στην Εύβοια αντιμετωπίζει προβλήματα και οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις, αλλά επιμένουν συλλογικά στην αντιμετώπισή τους.
Από τα Ναυπηγεία στην Αυλίδα, έως τη ΔΕΗ και την ΑΓΕΤ στο Αλιβέρι, από τα Τσιμέντα Χαλκίδας έως τη ΛΑΡΚΟ και την Ηλεκτρομηχανική Κύμης, αλλά και από τους εργαζόμενους στον επισιτισμό – τουρισμό, έως τις χημικές βιομηχανίες και τα σούπερ μάρκετ, ο αγώνας για την αξιοπρέπεια και για το μεροκάματο στις δύσκολες συνθήκες που περνάει η χώρα τα τελευταία χρόνια, γράφει τη δικιά του συλλογική ιστορία.
Σ. Μπασινάς
Σ. Μπασινάς

Το www.ert.gr συνομίλησε με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου νομού Ευβοίας, Στέφανο Μπασινά για τα εργασιακά θέματα της περιοχής. Μάλιστα η LAFARGE αυτές τις ημέρες, απέλυσε άλλους 10 εργαζόμενους μεταξύ αυτών τον κ. Μπασινά και τον πρόεδρο της ένωσης εργαζομένων στα Τσιμέντα Χαλκίδας Ηλία Κούκουρα.

-Ποια είναι η κατάσταση στην αγορά εργασίας στην Εύβοια;
– «Η ανεργία στο Νομό Εύβοιας κυμαίνεται στο 40%, το ποσοστό της ανεργίας στους νέους φτάνει στο 75%.
Η μαύρη ανασφάλιστη εργασία φτάνει στο 60%.
Έχουν κλείσει το 60% μικρών επιχειρήσεων και καταστημάτων.
Πιο συγκεκριμένα και ενδεικτικά αναφέρουμε τα εξής:
  • ΣΕΛΜΑΝ: απασχολούσε 800 εργαζόμενους, έχουν απολυθεί στο σύνολό τους. Η Εταιρία πήγε προς πτώχευση, αναμένεται ο πλειστηριασμός του ομίλου και οι εργαζόμενοι δεν έχουν λάβει αποζημιώσεις και δεδουλευμένα σχεδόν 2 χρόνων.
Σημειωτέον ότι παλαιότερα η ΣΕΛΜΑΝ απασχολούσε 1500 εργαζόμενους. Διαθέτει Λιμάνι με τεράστιες προοπτικές και 200 στέμματα στεγασμένους χώρους από τα 450 στρεμμάτων συνολικής έκτασής τους.
  • ΝΕΟΣΕΤ:έχει απολυθεί το σύνολο των εργαζομένων του εργοστασίου 350.Η Εταιρία είναι σε πτώχευση, αναμένεται ο πλειστηριασμός και οι εργαζόμενοι δεν έχουν λάβει αποζημιώσεις δεδουλευμένων 2 ετών.
Παλαιότερα απασχολούνταν περίπου 500 εργαζόμενοι και διαθέτει τεράστιους στεγασμένους αποθηκευτικούς χώρους.
Παρόλο την πτώχευση κρατάει σκανδαλωδώς το όνομα ΝΕΟΣΕΤ και ανοίγει καινούργια καταστήματα με το 99% να πάει σε καινούργια Εταιρία (ofsor) και το 1% στη μητρική Εταιρία.
  • ΙΝΤΕΡΚΕΜ (πρώην μέλος ΝΕΟΧΗΜΙΚΗΣ ΛΑΥΡΕΝΤΙΑΔΗ):
4 εργοστάσια στην περιοχή έκλεισαν τα 3, 100 απολυμένοι περίπου.
Οφείλονται αποζημιώσεις, δεδουλευμένα ένσημα 2,5 χρόνων περίπου.
Το ένα εργοστάσιο άνοιξε έπειτα από πλειστηριασμό που έβγαλαν το Σωματείο και οι εργαζόμενοι (6.300.000 το τίμημα) με καινούργια διεύθυνση AKFA.
Έχουν προσληφθεί περίπου 15 εργαζόμενοι, όλοι από το παλιό προσωπικό που απασχολούσε.
Εκκρεμεί δικαστήριο ανακοπής από τράπεζες, για να λάβουν τα δεδουλευμένα τους (70 εργαζόμενοι περίπου).
Διαθέτει το ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΛΙΜΑΝΙ   διακίνησης Χημικών στην Ελλάδα.
  • ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ (ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΜΦΙΕΤΖΟΓΛΟΥ):
50 εργαζόμενοι ΟΜΗΡΟΙ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΙ – απλήρωτοι 3 χρόνια και ανασφάλιστοι.
Εργοστάσιο που δούλευε εξαγωγικά 90% με παραγωγή σωλήνων ειδικού ISO για πετρελαιοπηγές και φυσικό αέριο.
Υπάρχουν επενδυτές για άμεση λειτουργία του εργοστασίου και σκονταφτει στον Εμφιετζόγλου που χρησιμοποιεί απατεωνίστικες τακτικές.
Υπάρχουν επαφές με τα συναρμόδια υπουργεία για επίλυση του προβλήματος (χρωστάει περίπου 125 εκατομμύρια ευρώ στο δημόσιο).
  • ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ:
Απολυμένοι τουλάχιστον 50 από Σ/Μ ΓΑΛΗΝΟΣ, ΑΤΛΑΝΤΙΚ.
Απόπειρα ένταξης στο άρθρο 99 και τελική δόλια πτώχευση. Ξεπούλησαν όλα τα περιουσιακά στοιχεία μέσω ύποπτων μεθόδων με αποτέλεσμα ενώ οι εργαζόμενοι έχουν κερδίσει όλα τα δικαστήρια, δεν έχουν από πού να λαμβάνουν (τρία χρόνια μισθούς, αποζημιώσεις κ.λ.π.)».

-Τί συμβαίνει στα Τσιμέντα Χαλκίδας;
-«27   μήνες σταμάτημα βιομηχανικής και εμπορικής δραστηριότητας.
Η Εταιρία έπειτα από απόρριψη των ομαδικών απολύσεων χρησιμοποιεί το 5% του Νόμου για κάθε μήνα και έχει απολύσει σχεδόν το σύνολο του προσωπικού (από 236 έχουν απομείνει 25).
Έχουν κερδηθεί δικαστήρια που έχουν βγάλει άκυρες τις απολύσεις ως παράνομες και καταχρηστικές.
Βαστάνε και πληρώνουν Βιομηχανικές ΑΔΕΙΕΣ ΛΑΤΟΜΕΙΟΥ – ΛΙΜΑΝΙΟΥ και παίρνουν και καινούργιες άδειες λειτουργίας για λατομεία και περιβαλλοντικές μελέτες.
Αναμένεται συγχώνευση HOLSIM – LAFARGE μέχρι τέλος Ιουνίου (50 δίς εξαγορά)».

-Πρόσφατα είχαν αποκαλυφθεί φαινόμενα μαύρης εργασίας και άλλων παραπτωμάτων της εργατικής νομοθεσίας στον τομέα του επισιτισμού-τουρισμού. Παραμένουν τα προβλήματα αυτά ή έχουν υπάρξει αλλαγές;
-«Τριτοκοσμικές συνθήκες, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων. Μαύρη ανασφάλιστη εργασία – ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι – εργολάβοι – πρακτική φοιτητών και από το εξωτερικό. Συνεχής έλεγχοι στο μέτρο του δυνατού και πλήθος προστίμων και μηνύσεων».

-Ποια είναι η κατάσταση στην Ηλεκτρομηχανική Κύμης (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα) και στα Ναυπηγεία Αυλίδας;

-«Εργοστάσιο κατασκευής Αλεξίσφαιρων γιλέκων – ρούχα στρατού – κράνη στρατού – στολές ραδιοχημικού πολέμου κ.λ.π. ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
Απένταξη από την προηγούμενη Κυβέρνηση από τον στρατιωτικό τομέα και ένταξη στον πολιτικό.
Αναμένεται τοποθέτηση Δ.Σ. και Εκκαθαριστή.
Επαφές με Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και υπόσχεση ότι θα λειτουργήσει μέσα στο επόμενο 2μηνο ως εργοστάσιο βάσης. Αναμένονται οι γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Τα Ναυπηγεία Αυλίδας λειτουργούν κανονικά, έχοντας προβλήματα περιβαλλοντολογικά και συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας».

-Ποιά είναι η κατάσταση στη ΛΑΡΚΟ;
-«Ηθελημένη απαξίωση της Εταιρίας με σκοπό το ξεπούλημα της. Παραμένει η προηγούμενη Διοίκηση και χρησιμοποιεί ακόμα μεθόδους απαξίωσης.
Συνάντηση με υπουργείο οικονομικών (ΜΑΓΔΑΣ) γνωστοποίηση με στοιχεία της απαξίωσης της Εταιρίας και λάβαμε υπόσχεση αλλαγής Διοίκησης και δραστηριοποίησης της Εταιρίας».

Εργαζόμενοι των Τσιμέντων Χαλκίδας στην ΕΡΤ τον Ιούνιο του 2013
Εργαζόμενοι των Τσιμέντων Χαλκίδας στην ΕΡΤ τον Ιούνιο του 2013


-Πώς δραστηριοποιείται το εργατικό κέντρο για να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση; 
-«Το ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ συνεχίζοντας τους αγώνες του είναι καθημερινά στο δρόμο και με κάθε δυνατό μέσο (έλεγχοι, καταγγελίες, απεργίες, καταλήψεις, δικαστικοί αγώνες κ.λ.π.) προσπαθεί όχι μόνο να προστατέψει τις εναπομείναντες θέσεις εργασίας αλλά να δημιουργήσει και καινούργιες».

Πηγές φωτο: Εργατικό Κέντρο Ευβοίας, Ένωση Εργαζομένων Τσιμέντων Χαλκίδας
Συνέντευξη: Νάσος Μπράτσος