Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Διακοπές στις Μπραχάμες



Πρόκειται για στίχο ελληνικού τραγουδιού τραγικά επίκαιρου, αν και γράφτηκε πριν από χρόνια, αφού έκανε λογοπαίγνιο μεταξύ των διακοπών στις Μπαχάμες και των διακοπών στις Μπραχάμες (για τους μη γνώστες του λεκανοπεδίου Αττικής, το Μπραχάμι – Άγιος Δημήτριος).


Έτσι την ίδια ώρα που κυβέρνηση και φορείς εποπτευόμενοι από αυτήν διαρρέουν δελτία τύπου για αύξηση του τουρισμού και για δημοσιεύματα του ξένου τύπου για δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα (με την ακριβή Σαντορίνη να καταγράφεται σαν ο παράδεισος του σλίπινγκ μπάγκ – όσοι πάνε από από το δημοσίευμα θα πέσουν από τα σύνεφα), μια άλλη πραγματικότητα δεν βρίσκει διέξοδο στα τηλεοπτικά δελτία των 8.

Πρόκειται για τα στοιχεία που κατέγραψε η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας.
Ο τίτλος της έκθεσης είναι "Απαγορευτική Υπόθεση η Δυνατότητα Διακοπών".

Παρουσιάζουμε λοιπόν τα στοιχεία:
Οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων κάνουν απαγορευτική υπόθεση τη δυνατότητα διακοπών μιας τυπικής μέσης (από άποψη εισοδήματος ) ελληνικής οικογένειας.

Μια έρευνα της Ένωσής μας στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων με επιστροφή για μια τετραμελή οικογένεια (δυο ενήλικες και δυο παιδιά 5-10 ετών, με συμβατικά πλοία, με ΙΧΕ μεγαλύτερο των 4.25 μ. και χωρίς καμπίνα), μας έδωσε τα παρακάτω αποτελέσματα:
 
1. Από Πειραιά για:
Αίγινα         94 Ευρώ
Πόρο           136 Ευρώ (χωρίς ΙΧΕ)
Κύθνο         238 Ευρώ
Σέριφο        350 Ευρώ (με «γρήγορο» πλοίο)
Σαντορίνη    412 Ευρώ
Σύρο           328 Ευρώ
Κύθηρα       312 Ευρώ
Πάρο           365 Ευρώ
Νάξο           369 Ευρώ
Σίφνο          406 Ευρώ
Χίο              346 Ευρώ
Μυτιλήνη     442 Ευρώ
Ηράκλειο     282 & 373 Ευρώ (ανάλογα με την εταιρία και την ώρα αναχώρησης)
Μήλο          342 Ευρώ
Σάμο           450 Ευρώ
Ρόδο           433 Ευρώ

2. Από Ραφήνα για:
Άνδρο         188 Ευρώ
Τήνο           254 Ευρώ
Πάρο           327 Ευρώ
Νάξο           369 Ευρώ

3. Από Λαύριο για:
Τζιά            149,80 Ευρώ

4. Από Αγ. Κωνσταντίνο για:
Σκιάθο         333 Ευρώ
Σκόπελο      392 Ευρώ
Αλόννησο    392 Ευρώ

5. Από Θεσσαλονίκη για:
Λήμνο         292 Ευρώ
Μυτιλήνη     511 Ευρώ
Σάμο           571 Ευρώ
Χίο              547 Ευρώ

Αν δε, η τυπική οικογένεια είναι κάτοικοι άλλων περιοχών της ηπειρωτικής Ελλάδας και χρειαστούν και βενζίνη – διόδια για τη μετακίνηση προς και από το λιμάνι αναχώρησης, τότε μάλλον θα απολαύσουν την πισίνα της περιοχής τους και ας ζούμε σε μια χώρα με 13.676 χιλιόμετρα ακτογραμμής και 165 κατοικήσιμα νησιά.

Αν τέλος, μια οικογένεια τεσσάρων μελών (δυο ενήλικες και δυο παιδιά 6-12 ετών) κάτοικοι Αθηνών, αποφασίσουν να πάνε για θαλάσσιο μπάνιο σε μια οργανωμένη παραλία που προσφέρει ασφάλεια για τα παιδιά, ομπρέλα και δύο ξαπλώστρες, τότε για Σάββατο ή Κυριακή θα πρέπει να πληρώσει όλως ενδεικτικώς με παράδειγμα τρεις μεγάλες οργανωμένες και με εύκολη πρόσβαση για τους κατοίκους των Αθηνών πλαζ της Αττικής τα εξής χρηματικά ποσά: για τη πλαζ του Ήλιου (Άλιμος) 20Ευρώ , τη πλαζ της Βούλας 28Ευρώ και τη πλαζ της Βάρκιζας 29Ευρώ .


Στα παραπάνω να προσθέσουμε ότι υπάρχουν και παραλίες χωρίς γενική είσοδο αλλά με αντίτιμο ξαπλώστρας. Αν δοθεί η δυνατότητα σε επιχειρηματίες να κλείσουν και να εκμεταλλευθούν τον εναπομείναν ελεύθερο αιγιαλό τότε, θα βλέπουμε τη θάλασσα με το κυάλι!".

Aπό την πλευρά μας να θυμίσουμε ότι η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, είναι φορέας που η λειτουργία του ξεκίνησε με ευθύνη της ΓΣΕΕ.
 
Νάσος Μπράτσος