Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» κλείνει δέκα χρόνια συνεχούς λειτουργίας και αποτελεί ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα που προσφέρει ανεκτίμητες υπηρεσίες στους κατοίκους που κινούνται πολλές φορές κάτω από τα όρια της αξιοπρεπούς διαβίωσης. Ειδικά στον Δήμο της Γλυφάδας με την αυτοθυσία των εργαζομένων στο πρόγραμμα και παρά τις σημαντικές δυσκολίες που έχουν ανά καιρούς αντιμετωπίσει, εξυπηρετούνται πάνω από 70 οικογένειες σε μηνιαία βάση. Ειδικά λόγω της φτώχειας και της κοινωνικής εξαθλίωσης που έχουν δημιουργήσει οι πολιτικές Κυβέρνησης - ΕΕ- ΔΝΤ και που βιώνουν χιλιάδες οικογένειες και στον δήμο της Γλυφάδας το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» πρέπει να σταθεί γερά στα πόδια του και να διευρυνθεί.
Καταρχήν το πρόγραμμα πρέπει να ενταχθεί οργανικά στην τοπική αυτοδιοίκηση, να έχει σχεδιασμό μόνιμης και πανελλαδικής δραστηριότητας και η χρηματοδότησή του να έρχεται κατευθείαν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δεν είναι δυνατόν να είναι συνεχώς υπό αμφισβήτηση η συνέχεια του προγράμματος και να εξαρτάται συνεχώς από χρηματοδοτήσεις που δεν γνωρίζουμε για πόσο θα δίνονται και με ποιούς όρους.
Οι εργαζόμενοι του προγράμματος πρέπει να έχουν συμβάσεις αορίστου χρόνου μόνιμου και σταθερό χαρακτήρα και να μην νιώθουν διαρκώς πως είναι υπό αμφισβήτηση η θέση τους. Ειδικά σε αυτού του τύπου τις υπηρεσίες δημιουργείται και μία σχέση μεταξύ των εργαζομένων και των ανθρώπων που δέχονται την βοήθεια η οποία πρέπει να προστατευτεί.
Οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις, που στεγάζεται το «Βοήθεια στο Σπίτι», δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του προγράμματος. Πρέπει να δοθεί από τον Δήμοο απαραίτητος χώρος με βάση τις ανάγκες της υπηρεσίας έτσι όπως τις καθορίζουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.
Οι δικαιούχοι του προγράμματός πρέπει να πολλαπλασιαστούν και τα κριτήρια να διευρυνθούν σημαντικά. Πρέπει το πρόγραμμα να μπορέσει να εξυπηρετήσει όλους τους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη. Αυτό όμως σημαίνει επαρκή χρηματοδότηση, πρόσληψη προσωπικού, πρόσληψη ειδικευμένου προσωπικού (γιατρός, νοσηλευτής κοινωνικός λειτουργός).
Πρέπει επίσης, το πρόγραμμα σε συνεργασία με τις άλλες κοινωνικές δομές του δήμου (κοινωνικό ιατρείο, κοινωνικό παντοπωλείο) να μπορεί θεσμικά, να πάρει πρωτοβουλίες να μπορέσει να συνδεθεί με οργανώσεις κατοίκων και αυτοοργανωμένες δομές της κοινωνίας. Σωματεία, επιτροπές κατοίκων κτλ ώστε να μπορεί πιο ουσιαστικά και αποτελεσματικά να προσφέρει τις υπηρεσίες του.
Ο Δήμος Γλυφάδας είναι πολύ μεγάλος πληθυσμιακά και γεωγραφικά για αυτό και πρέπει να δημιουργηθεί ακόμα ένα «Βοήθεια στο Σπίτι» και το ένα να λειτουργεί στην άνω και το άλλο στην κάτω Γλυφάδα.
Τέλος, ο δήμος πρέπει να παρέχει κάθε δυνατή στήριξη ώστε να διευκολύνει το έργο του προγράμματος, όπως παραδείγματος χάρη να διατεθεί ένα ειδικά διαμορφωμένο όχημα για την μεταφορά και αναπήρων, να είναι σε θέση δηλαδή να μεταφέρει αναπηρικά αμαξίδια.
Για τα χρήματα που εκταμιεύονται για το «Βοήθεια στο Σπίτι» πρέπει να υπάρχει πλήρης κοινωνικός έλεγχος και διαφάνεια. Πρέπει οι πολίτες όπως και οι εργαζόμενοι να γνωρίζουν πόσα ακριβώς είναι αυτά τα ποσά και το πού ξοδεύετε μέχρι και το τελευταίο λεπτό.
Για να μην είναι όμως όλα αυτά ευχολόγια, όλες αυτές οι διεκδικήσεις πρέπει να μπαίνουν στο πλαίσιο ενός ρωμαλέου δυναμικού κινήματος συνολικής ανατροπής της κοινωνικής βαρβαρότητας που μας έχουν επιβάλει. Γιατί ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση της φτώχειας είναι να μπορέσεις να εξαλείψεις τα αίτια που την γεννούν...
ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
με την αριστερά της ρήξης και της ανατροπής