Ανοιχτή ΕΡΤ. Αυτό είναι το πρώτο πράγμα που κατάφερε ο αγώνας των εργαζομένων και του λαού. Οι τεχνικοί του ΟΤΕ, της ΕΡΤ, του 902, του Press Project που έδωσαν από τις πρώτες ώρες τη μάχη της μετάδοσης του σήματος της ελληνικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης κόντρα στο «μαύρο», ειδικά οι πρώτοι που δέχτηκαν τη βία των ΜΑΤ-ΕΚΑΜ και απειλές για τη ζωή τους, τα κατάφεραν γιατί είχαν δίκιο. Αυτό το δίκιο αναγνωρίζεται πρώτα από το δημοκρατικό λαό, και με αυτή τη δύναμη επιβάλλεται στη δικαστική εξουσία και στην πολιτική εξουσία.
Η υπόθεση της δημοκρατίας και της ενημέρωσης που έχει ανάγκη ο εργαζόμενος λαός ξεκινά από τον αγώνα που συνεχίζεται για να μείνει ανοιχτή η ΕΡΤ. Να μείνει ανοιχτή όχι για να αναδιαρθρωθεί και να εξελιχθεί σε ακόμα πιο αυστηρά ελεγχόμενο από το κράτος μηχανισμό, αλλά για να δώσει περισσότερες ευκαιρίες να ακουστεί η φωνή της κοινωνίας. Να μιλάει από τα μικρόφωνα ο λαός και όχι το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.
Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ με τις αποφάσεις τους μέσα από τις γενικές συνελεύσεις, με την κατάληψη του ραδιομεγάρου και το δικό τους πρόγραμμα σε ραδιόφωνο και τηλεόραση κέρδισαν αυτές τις μέρες την ουσιαστική συμπαράσταση των εργαζομένων, της νεολαίας, της καλλιτεχνικής διανόησης, μιας μεγάλης κοινωνικής συμμαχίας.
Άνοιξαν τη συζήτηση για την ενημέρωση, τη δημοκρατία, την εργασία στην πιο μαύρη στιγμή της μνημονιακής περιόδου. Άνοιξαν μια σημαντική ρωγμή. Έχουν ήδη τραυματίσει την τρικομματική κυβέρνηση.
Το λαϊκό κίνημα μπροστά στους ελιγμούς και τη σύγχυση που καλλιεργεί η τρικομματική κυβέρνηση, μπροστά στη δηλωμένη πρόθεσή της να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση της ΕΡΤ, μπορεί να ανασυγκροτηθεί και να διεκδικήσει πραγματικές ανατροπές σε όλα τα επίπεδα με τη δική του δύναμη, με τις δικές του ισχυρές δημοκρατικές διαδικασίες και δομές.
Άμεσοι στόχοι που μπορούν να τεθούν για ένα Μέτωπο Πάλης για την Ενημέρωση, την Εργασία, τη Δημοκρατία της εποχής μας:
1. Κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την ΕΡΤ. Κατάργηση όλων των ΠΝΠ.
2. Ανοιχτή ΕΡΤ σημαίνει έλεγχος του προγράμματος από τους εργαζόμενους και όχι από τη διοίκηση και την κυβέρνηση.
3. Κατάργηση και αυστηρή απαγόρευση των ατομικών συμβάσεων εργασίας. Επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και της σχετικής νομοθεσίας.
4. Άρση της επιστράτευσης των εκπαιδευτικών, των ναυτεργατών και των εργαζομένων στο μετρό. Κατάργηση του μέτρου της πολιτικής επιστράτευσης.
5. Οικονομική διαφάνεια σε όλες τις δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις. Δημοσιοποίηση αμοιβών προσωπικού. Περιορισμός του ορίου υπέρβασης των ΣΣΕ για αμοιβές στελεχών.
6. Απόσυρση των σχεδίων περιορισμού των διαδηλώσεων. Καμία συζήτηση για περιορισμό του δικαιώματος της απεργίας. Ξήλωμα των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας, απαγόρευση των προληπτικών προσαγωγών.
7. Επέκταση του νομοθετικού πλαισίου προστασίας του συνδικαλισμού. Ελευθερία συγκέντρωσης των εργαζομένων στο χώρο εργασίας. Ελευθερία διακίνησης των ιδεών
Οι παραπάνω στόχοι πάλης συνδέονται με το ευρύτερο δημοκρατικό και πολιτικό ζήτημα. Εντάσσονται στον άμεσο αγώνα να μπει φραγμός στην αυταρχική πορεία της σημερινής κυβέρνησης και του κράτους που την οργανώνει. Βοηθούν το ίδιο το λαϊκό κίνημα να οργανώσει τα βήματά του για μια συνολική βελτίωση της θέσης της νεολαίας και των εργαζομένων.
Πραγματική δημοκρατία υπάρχει όταν ο λαός έχει τη δύναμη να επιβάλει τη θέλησή του.
Πραγματική ενημέρωση υπάρχει όταν ακούγεται η φωνή του λαού.
Κίνηση για τις Ελευθερίες και τα Δημοκρατικά Δικαιώματα της Εποχής μας ΚΕΔΔΕ