Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Αίτημα για γενικές συνελεύσεις ή/και δημοψήφισμα για την επενδυτική πρόταση της εταιρείας "Ίκαρος-Άνεμος Α.Ε."

Τι θα αποφασίζαμε σε σειρά γενικών συνελεύσεων (π.χ. στον Άγιο Κήρυκο, στον Εύδηλο και στις Ράχες) ή σε ένα δημοψήφισμα για το αν θα μπούμε ή όχι σε μια "επενδυτική συνεργασία" με την εταιρεία "Ικαρος-Άνεμος Α.Ε." του Ομίλου Μυτιληναίου για την εγκατάσταση αιολικού σταθμού στο νησί μας; Είναι βέβαιο ότι η απάντηση και τα ποσοστά των ψήφων ΚΑΤΑ θα ήταν παρομοια με αυτά των Ινδιάνων Haida της Καναδέζικης Βρετανικής Κολομβίας.
Αυτό το γνωρίζουν καλά όσοι ζουν στο νησί και μιλάνε με τους συνανθρώπους τους.
Μήπως όμως αυτό είναι που φοβάται ο Δήμος Ικαρίας και γι αυτό κωφεύει και δεν προχωρά σε γενικές συνελεύσεις ή/και δημοψήφισμα; Αυτό δηλαδή που έκαναν ιστορικά και εξακολουθούν να κάνουν οι Ικαριώτες όταν τίθενται τόσο σοβαρά ζητήματα. Και όταν μιλούμε για γενικές συνελεύσεις φυσικά δεν αναφερόμαστε σε ψευδο-επιστημονικές ?ενημερωτικές? ημερίδες οργανωμένες με την αγαστή συνεργασία εταιρειών-Δήμων και Περιφερειών, σαν αυτή που είδαμε πρόσφατα στη Χίο (βλ. σχετική δημοσίευση). Διαβάστε τη παρακάτω είδηση από την κίνηση πολιτών του Οντάριο του Καναδά (Ontario Wind Resistance), εκεί όπου το παράλογο δεν έχει εκτοπίσει ακόμα τη κοινή λογική...(μετάφραση: δική μας). Αναδημοσίευση από το http://ontario-wind-resistance.org
Το έθνος των Χάϊντα στον Καναδά απορρίπτει τα αιολικά σχέδια της NaiKun
Τα μέλη του Haida Nation της Καναδέζικης Βρετανικής Κολομβίας καταψήφισαν την είσοδο τους σε μια προτεινόμενη επενδυτική συνεργασία με μια ιδιωτική εταιρεία που ζητούσε να εγκαταστήσει έναν παράκτιο αιολικό σταθμό των 396MW της εταιρείας NaiKun. Ο Πρόεδρος του Haida Nation, Guujaaw Edenshaw, είπε στη Recharge ότι οι 505 ψήφοι Κατά έναντι των 181 ψήφων Υπέρ, ήταν μια δίκαιη αντανάκλαση τους αισθήματος που κυριαρχούσε ανάμεσα στα μέλη ότι το επενδυτικό σχέδιο αποτελεί ένα απαράδεκτο οικονομικό ρίσκο γι αυτούς, και θα μπορούσε να είναι πρόβλημα για τα πουλιά και το οικοσύστημα στο Hecate Strait. "Πίστευαν αυθεντικά ότι θα μπορούσαν να βλάψουν τη θαλάσσια ζωή" είπε, ακόμα κι αν μειωνόταν η σημασία αυτής της ανησυχίας εάν τα μέτρα περιορισμού των αρνητικών επιπτώσεων παίρνονταν με περιβαλλοντικές μελέτες που η έγκρισή τους θα γινόταν από τη κεντρική και περιφερειακές κυβερνήσεις".
savepramnos.wordpress.com