Ο Γιώργος Ρούσης υποψήφιος με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ
ΔΗΛΩΣΗ Γ. ΡΟΥΣΣΗ
Επειδή παρά τις ήττες και τις χαμένες ελπίδες, πιστεύω ότι αξίζει να συνεχίζεις να αγωνίζεσαι για να ’ρθουν οι καλύτερες μέρες που λαχταρήσαμε.
Επειδή είναι πέρα από κάθε λογική, εκτός από εκείνη του καπιταλισμού, οι μελλούμενες γενιές να ζήσουν χειρότερα απ’ ότι η δικιά μας.
Επειδή ο σοσιαλισμός –όχι δα εκείνος που αρχικά επιχειρήθηκε, αλλά απέτυχε παταγωδώς, αλλά εκείνος που δεν γνωρίσαμε, και που είναι σήμερα εφικτός– είναι η μόνη λύση απέναντι στην καπιταλιστική βαρβαρότητα.
Επειδή τόσο η λογική του «όλα ή τίποτα», όσο και εκείνη των αποκομμένων από τη σοσιαλιστική προοπτική μεταρρυθμίσεων, οδηγούν στη διαιώνιση του υπάρχοντος συστήματος, μιας και η πρώτη αποστερεί τον σκοπό από τα μέσα επίτευξης του, και η δεύτερη παραμένει δέσμια του κυρίαρχου συστήματος.
Επειδή εκείνο που επιτάσσει η κρισιμότητα των καιρών είναι ένα αντικαπιταλιστικό- αντιιμπεριαλιστικό Μέτωπο, και όχι η λογική «το μοναστήρι να είναι καλά», ή εκείνη της ενότητας ως αυτοσκοπού, ή –ακριβέστερα– της ενότητας με σκοπό την πάση θυσία πρόσβαση στην εξουσία, ακόμη και σε συνεργασία με τους Πασόκους με πολιτικά.
Επειδή, όπως έλεγε ο σύντροφος Κώστας Τζιαντζής, νομίσαμε ότι έχουμε χρόνο, αλλά στην πραγματικότητα δεν έχουμε ούτε λεπτό για χάσιμο.
Αποφάσισα να αποδεχτώ την άκρως τιμητική για μένα πρόταση να κατέβω υποψήφιος με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, θέλοντας με την υποψηφιότητά μου αυτή να την ενισχύσω ολόπλευρα και ολόψυχα ως τη δύναμη εκείνη που ανταποκρίνεται με την μεγαλύτερη συνέπεια στα κριτήρια που ανέφερα παραπάνω, να την ενισχύσω ως την τη πιο συνεπή, αγωνιστική, μετωπική, αδογμάτιστη, αγνή, αριστερή δύναμη.
Γιώργος Ρούσης
2)Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Γιώργος Ρούσης είναι Έλληνας διανοούμενος, συγγραφέας και καθηγητής Πανεπιστημίου.
Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1948. Τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε στην Κέρκυρα, όπου και ήταν μέλος του γραφείου της Νεολαίας Λαμπράκη. Μετά το Λύκειο έφυγε για σπουδές ιατρικής στη Λέουβεν του Βελγίου. Απέτυχε και μετά από δυο χρόνια στράφηκε στις Πολιτικές Επιστήμες στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών. Εκεί οι επιδόσεις του βελτιώνονταν με την πρόοδο των σπουδών του. Έτσι, τα τελευταία χρόνια των σπουδών του είχε υποτροφία από το Πανεπιστήμιο και το διδακτορικό του που αφορούσε στη συμμετοχή των εργαζομένων στη διοίκηση των επιχειρήσεων το πήρε με την πιο μεγάλη διάκριση (grande distinction). Στο ίδιο πανεπιστήμιο έκανε και μεταπτυχιακές σπουδές Ναυτικού και Αεροπορικού δίκαιου, δίπλωμα το οποίο πήρε και αυτό με διάκριση. Τις σπουδές του συμπλήρωσε αργότερα στο Παρίσι στο Διεθνές Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης (IIAP).
Μετά την πτώση της χούντας, και αφού προηγουμένως για ένα χρόνο εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης στη Νομική Σχολή του πανεπιστημίου Μπένα-Κνουν του Αλγερίου, επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου έκανε διάφορες δουλειές, μέχρι να εκλεγεί το 1980 επιστημονικός συνεργάτης στο Πάντειο. Από τότε εργάζεται συνεχώς στο Πάντειο Πανεπιστήμιο σε διάφορες βαθμίδες του διδακτικού προσωπικού και τα τελευταία δεκαοκτώ χρόνια ως καθηγητής. Εκτός από το Πάντειο, δίδαξε για δυο χρόνια στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, για μια περίοδο στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και για δυο περιόδους στην Σχολή της Πυροσβεστικής. Τα ερευνητικά, συγγραφικά του ενδιαφέροντα στρέφονται στο γενικότερο πεδίο της πολιτικής θεωρίας με έμφαση τη Θεωρία του Κράτους και πιο ειδικά στη μαρξιστική θεωρία. Έχει συγγράψει πολλά άρθρα σε περιοδικά και εφημερίδες (κυρίως σε Ελευθεροτυπία, Ριζοσπάστη, Πριν) έχει κάνει μεταφράσεις και επιμέλειες (ανάμεσα τους του Οικονομικού Λεξικού του Πανεπιστημίου Λομονόσωφ της Μόσχας) και έχει συγγράψει 12 βιβλία, με το πιο πρόσφατο να είναι το βιβλίο με τίτλο Μαρξ-Μπακούνιν για το σοσιαλιστικό κράτος"2011, εκδόσεις Γκοβόστη.
Πολιτική δραστηριότητα
Στα μαθητικά του χρόνια ήταν μέλος της Νεολαίας Λαμπράκη Αμέσως μετά την επιβολή της Χούντας, οργανώθηκε στο αντιδικτατορικό κίνημα και μέσα από τις γραμμές των Αντιδικτατορικών Επιτροπών, του Πατριωτικού Μετώπου της ΚΝΕ και του ΚΚΕ αγωνίστηκε κατά του δικτατορικού καθεστώτος. To 1972, με άλλους 4 συντρόφους έκανε στις Βρυξέλλες έντεκα μέρες απεργία πείνας για συλλήψεις της Χούντας. Για τη δράση του αυτή καταδικάστηκε από στρατοδικείο ερήμην σε 4 χρόνια φυλακή και υποχρεώθηκε να ζητήσει πολιτικό άσυλο στο Βέλγιο.
Στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών συμμετείχε ενεργά στο κίνημα του Μάη του 1968 μέσα από τον βελγικό φοιτητικό κύκλο του Ελεύθερου Στοχασμού (Libre examen). Ταυτόχρονα, είχε συνδεθεί με τις οργανώσεις των Ελλήνων μεταναστών του Βελγίου και υπήρξε για μεγάλο διάστημα μέλος του ΔΣ και γραμματέας της Ελληνικής Κοινότητας Βρυξελλών.
Από το 1968 μέχρι το 1989, οπότε και διαφώνησε με τη ίδρυση του Συνασπισμού, ήταν μέλος του ΚΚΕ, και για χρόνια δάσκαλος και μέλος του ΔΣ του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών (ΚΜΕ). Στη συνέχεια, και για ένα μικρό διάστημα ήταν μέλος του ΝΑΡ (Νέο Αριστερό Ρεύμα), του οποίου και υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη, όπως επίσης και της εφημερίδας του Πριν. Στη συνέχεια δραστηριοποιείται ως ανένταχτος κομμουνιστής.
Ήταν από τα ιδρυτικά μέλη της Κίνησης 1η Του Μάρτη, η οποία τάχθηκε κατά της παράδοσης του Οτσαλάν και των βομβαρδισμών στην Γιουγκοσλαβία, την οποία και επισκέφτηκε εκείνη την περίοδο. Επίσης έλαβε μέρος στην κινητοποίηση της Γένοβας.
Το 1996 διώχτηκε από τις δικαστικές αρχές μαζί με το γνωστό ηθοποιό Βασίλη Διαμαντόπουλο, για εγκωμιασμό παράνομων πράξεων, όταν υπερασπίστηκαν τους νεαρούς διαδηλωτές της πορείας του Πολυτεχνείου που είχαν συλληφθεί. Τελικά, το δικαστήριο και το Εφετείο τον απάλλαξαν, διαδοχικά, από την κατηγορία.
Το 2008, κατά τη διάρκεια του 18ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, διαφώνησε δημόσια και άσκησε σκληρή κριτική για σταλινική στροφή του κόμματος και σεχταριστική τακτική. Οι θέσεις του αυτές έγιναν αντικείμενο έντονης κριτικής κατά τον προσυνεδριακό διάλογο. Επίσης σκληρή κριτική για τον τρόπο με τον οποίο το ΚΚΕ αντιμετώπισε τις νεανικές ταραχές του Δεκεμβρίου 2008 σε ολόκληρη τη χώρα.
Εργογραφία
Συμμετοχή των εργαζόμενων πεδίο ταξικής πάλης ή ταξικής συνεργασίας;, Σύγχρονη Εποχή
Εισαγωγή στη θεωρία της δημόσιας διοίκησης, Gutenberg
Ο Λένιν και η γραφειοκρατία, Σύγχρονη Εποχή
Σοσιαλισμός και Περεστρόικα, Σύγχρονη Εποχή
Ασιατικός τρόπος παραγωγής και σοσιαλισμός, Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών Σύγχρονη Εποχή
Κομμουνισμός: Τέλος ή η αρχή της ιστορίας;, Στάχυ
Το κράτος από τον Μακιαβέλι στον Βέμπερ, Γκοβόστης
Ο λόγος στην ουτοπία, Γκοβόστης
Αρχαία Δημοκρατία, για πάντα νέα, Γκοβόστης
Out, Γκοβόστης
Σύγχρονη Επαναστατική Διανόηση, Γκοβόστης
Ο Μαρξ γεννήθηκε νωρίς, Γκοβόστης
Ιμπεριαλισμός: Αντιθέσεις και Αντιστάσεις, ΚΨΜ (συμμετοχή)