Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Προτάσεις για τα περιφερειακά ΜΜΕ από την ΕΣΠΗΤ

Προτάσεις της ΕΣΠΗΤ για τα Περιφερειακά Μέσα
Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΣΠΗΤ ΓΙΑΝΝΗ ΠΛΑΧΟΥΡΗ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί συνάδελφοι,
ακούω για πρώτη φορά σε παρόμοια συνάντηση για τα Περιφερειακά Μέσα παρόμοια άποψη από εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας, τουλάχιστον, όπως αυτή εκφράστηκε σήμερα από τους υπουργό κ Γιώργο Πεταλωτή και Γενικό Γραμματέα Ενημέρωσης Γιώργο Πετρουλάκη προτείνοντας το πεδίο της συζήτησής μας. Είπαν, αν κατάλαβα καλά και παρακαλώ να με διορθώσουν αν κάπου κάνω λάθος, επειδή πάντα η λέξη από την εκφορά ως την ακρόασή της παρερμηνεύεται, ότι θέλουν να μπουν αρχές και κανόνες διαφάνειας στην έκδοση για να σταματήσει η συναλλαγή με τους εκδότες σε θέματα δημοσιεύσεων ή ενισχύσεων, προέτρεψαν τους εκδότες να εγκαταλείψουν στείρες νοοτροπίες και να κάνουν επιχειρήσεις στηριγμένες σε πραγματικούς δημοσιογράφους, με ποιοτική ενημέρωση, θεμέλιο της δημοκρατίας. Χαίρομαι να μετάσχω σε παρόμοιο πεδίο συζήτησης. Όμως, για να γίνει μια συζήτηση γόνιμη θα πρέπει πρώτα να βρεθούν οι κοινοί τόποι.
Και σε αυτή την κατεύθυνση χρειάζεται τίμιο παιχνίδι, χωρίς τεχνάσματα. Στην ΕΣΠΗΤ πιστεύουμε ότι πάντα υπάρχει ευκαιρία και δίναμε αφορμές παρόμοιου διαλόγου, αλλά ιδιαίτερα τώρα, αν δεν πάμε μαζί σε μια συζήτηση ειλικρινή, απροσχημάτιστη, τα βήματα του αύριο θα μοιάζουν με εκτίναξη σε γκρεμό. Σε περιόδους κρίσης και μεταβολών ο πολίτης διψά για πληροφορία και ανθεί η ενημέρωση. Εδώ όμως, στη χώρα μας σήμερα, η κρίση καταποντίζει τα ΜΜΕ, χλευάζοντας την αξιοπιστία τους. Το είχαμε διαπιστώσει άλλωστε στο παρελθόν όταν κίνητρο αγοράς ήταν το CD, DVD, τσάντα, κραγιόν κλπ ψιλικά. Κατά συνέπεια η πρότασή μας είναι όλα πάνω στο τραπέζι, όλα εξ αρχής ρηξικέλευθα, με άλλες νοοτροπίες, αντιλήψεις- αρχές για μια βιώσιμη ανταγωνιστική ενημέρωση, βελτιωμένη σε σύγκριση με το παρόν.
Και όταν αναφέρομαι σε βελτίωση, δεν το καταθέτω ως επιθυμία μου για μιαν αλλαγή. Είναι η διαπίστωση ότι από την βελτίωση των ΜΜΕ εξαρτάται η τύχη της χώρας. Η Δημοκρατία εξασφαλίζει την βιωσιμότητα του πολιτισμού. Δεν μπορεί, όμως, να υπάρξει δημοκρατία χωρίς καλά πληροφορημένους πολίτες ούτε τέτοιοι πολίτες χωρίς ποιοτικά ΜΜΕ. Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης πάντα αποτελούσαν τα βάθρα στα οποία στηρίζονται οι δημοκρατικοί θεσμοί και εξελίσσονται οι πολιτισμένες κοινωνίες, γιατί θεραπεύουν βασικές ανάγκες του κοινωνικού συνόλου. Ο Περιφερειακός Τύπος πλεονεκτεί σε παρόμοια προσπάθεια. Ζει από την ιδιαιτερότητά του, ζει από την ανταπόκριση της τοπικής κοινωνίας και δεν μπορεί να αντικατασταθεί. Υπάρχει για αιώνες και θα υπάρχει εξ αιτίας αυτής της ιδιαιτερότητάς του.
Πιθανόν να μεταμορφωθεί (και εξαρτάται αν στο πέρασμα το χρόνου το ψηφιακό συμπληρώσει ή τελικά αντικαταστήσει το τυπωμένο) αλλά σαν φυσική ανάγκη ο χαρακτήρας του τοπικού τύπου δεν μπορεί να μεταβληθεί. Τι ψάχνουμε σήμερα λοιπόν; Μια επικαιροποιημένη απάντηση στην θεμελιώδη σύγκρουση: της δικής σας ελευθερίας στο επιχειρείν και της δικής μας ελευθερίας στην έκφραση και στο δικαίωμα της εργασίας.
Ζητούμενο λοιπόν ένα πλαίσιο όπου:
● κατοχυρώνεται η πολυφωνία, η ελευθερία έκφρασης και γνώμης, η δημοκρατική και αντικειμενική ενημέρωση, η ποιότητα της ψυχαγωγίας. ● Θεσπίζονται μέτρα απόλυτης διαφάνειας στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των ΜΜΕ. ● Τίθενται όροι λειτουργίας στην κατεύθυνση υγιούς βιωσιμότητας των επιχειρήσεων ΜΜΕ, λαμβάνοντας υπ’ όψη τις ιδιαιτερότητες μεταξύ κέντρου και περιφέρειας. ● Διασφαλίζονται τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα των εργαζομένων στα ΜΜΕ, εφαρμόζονται οι εργασιακές συμφωνίες (ΣΣΕ), οι θέσεις εργασίας, η καταβολή δεδουλευμένων και εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων. ● Δίνονται κίνητρα που ενισχύουν τον ειδησεογραφικό χαρακτήρα των ΜΜΕ (απέναντι στα φαινόμενα συρρίκνωσης και απαξίωσης της ειδησεογραφίας που παρατηρούνται σήμερα).
Τι σημαίνουν αυτά:
1. Διαφάνεια στην ιδιοκτησία. Αρραγής σχέση μεταξύ κατόχου εταιρείας ΜΜΕ και τίτλου - σήματος ΜΜΕ.
2. Κανόνες στην όποια ενίσχυση. Σύνδεση των κρατικών δημοσιεύσεων- διαφημίσεων με την εκπλήρωση των νόμιμων υποχρεώσεών τους. Να καθορισθούν δημόσιοι κανόνες διαφάνειας για την διανομή της κρατικής διαφήμισης και να υποχρεώνονται, προκειμένου να μετέχουν στην κρατική διαφήμιση και στις υποχρεωτικές δημοσιεύσεις (διακηρύξεις - πλειστηριασμοί -ανακοινώσεις και ισολογισμοί), να προσκομίζουν φορολογική ενημερότητα, ασφαλιστική ενημερότητα από όλα τα ταμεία των εργαζομένων στα ΜΜΕ και πιστοποιητικό ελέγχου του Σ.ΕΠ.Ε. (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας) από το οποίο να διαπιστώνεται η τήρηση των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας και των ΣΣΕ.
3. Σύνδεση του Μέσου με ελάχιστες θέσεις εργασίας. Τουλάχιστον τρεις ανά εφημερίδα. Λύση είναι και η σύνδεση με αριθμό σελίδων. Σε περίπτωση επέκτασης της εφημερίδας σε Περιφερειακό επίπεδο, καλύπτοντας ευρύτερο φάσμα Νομών, να υποχρεώνεται να διατηρεί γραφείο σε κάθε νομό με ένα τουλάχιστο ακόμα συντάκτη. Λέμε όχι στο φαινόμενο να μπαίνει ο ΣΕΠΕ από την πόρτα και οι εργοδότες να σπρώχνουν υπό την τρομοκρατία της ανεργίας τους εργαζόμενους να πηδάνε από τα παράθυρα. Ρητή πρόβλεψη στον νόμο ότι όλοι οι εργαζόμενοι στα αδειοδοτημένα ΜΜΕ πρέπει να έχουν σχέση εξαρτημένης εργασίας με πλήρες ωράριο. Ρύθμιση του απαράδεκτου καθεστώτος των Δ.Π.Υ. Οι εργαζόμενοι δεν είναι εργολάβοι και τα ΜΜΕ δεν μπορούν να διδάσκουν μαθήματα εισφοροδιαφυγής, ούτε μαύρης εργασίας.
4. Ρητή αναφορά για ασφάλιση των συντακτών στους οικείους κλάδους (Α’ και Β’ Διευθύνσεων) του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, τόσο για τις ημερήσιες όσο και για τις μη ημερήσιες εφημερίδες.
5. Για να διασφαλίζεται η ποιότητα της προσφερόμενης υπηρεσίας και η εκπλήρωση του σκοπού της, όλοι οι διευθυντές, αρχισυντάκτες ή ο υπεύθυνοι κάθε ΜΜΕ πρέπει να είναι μέλη αντίστοιχης Συνδικαλιστικής Ενώσεως της ΠΟΕΣΥ.
6. Να προστατεύονται τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα των εργαζομένων. Να καταργηθεί η νομοθεσία που οδηγεί στη φίμωση και τρομοκράτηση των δημοσιογράφων και στη χειραγώγηση της ενημέρωσης, με την τροποποίηση του νόμου για τις αστικές αποζημιώσεις (Ν.1178/1981), προστατεύοντας ταυτόχρονα τον πολίτη από την αυθαιρεσία.
7. Ποσόστωση δημοσιογραφικής ύλης και ποσόστωση τοπικής ύλης. Προσδιορισμός των χαρακτηρισμών αν κρίνεται αναγκαίο τι είναι τοπική και τι περιφερειακή εφημερίδα.
8. Να προστατεύονται τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα των εργαζομένων. Να καταργηθεί η νομοθεσία που οδηγεί στη φίμωση και τρομοκράτηση των δημοσιογράφων και στη χειραγώγηση της ενημέρωσης, με την τροποποίηση του νόμου για τις αστικές αποζημιώσεις (Ν.1178/1981), προστατεύοντας ταυτόχρονα τον πολίτη από την αυθαιρεσία.
9. Κίνητρο μετάβασης σε ψηφιακά διανεμόμενες εκδόσεις, συνδεδεμένο με ελέγχους για την τήρηση ή όχι των υποχρεώσεων που κάθε ΜΜΕ αναλαμβάνει.
10. Συμμετοχή αντιπροσώπων των Ενώσεων στις Επιτροπές και στις ανεξάρτητες αρχές που θα επιβλέπουν την εφαρμογή του Νόμου.
Περιμένουμε να μας δοθεί έγκαιρα το Σχέδιο Νόμου, πριν την κατάθεσή του για ψήφιση στην Ελληνική Βουλή, προκειμένου να υποβάλλουμε τις οριστικές μας παρατηρήσεις.
Ευχαριστούμε για την πρόσκληση.
Γιάννης Πλαχούρης
Χανιά 18 Μαρτίου 2011