Απεργιακή αντίσταση στον εργασιακό μεσαίωνα
Ενδεικτική των εργασιακών εξελίξεων και των τάσεων της εργοδοσίας, είναι η είδηση που ακολουθεί, στην οποία αν αφαιρούσαμε τον τόπο και την επιχείρηση, θα μπορούσε να ισχύει για οποιοδήποτε σημείο της Ευρώπης.
Αναταραχή στη Fiat, δημιουργεί η απόφαση της εργοδοτικής πλευράς να ζητήσει την ακύρωση της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, με υπογραφή νέων, μεμονωμένων συμφωνιών. Η κίνηση αυτή έγινε αποδεκτή από ορισμένες συνδικαλιστικές οργανώσεις, αλλά απορρίφτηκε από τη μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση της Fiom, που ανήκει στο κεντροαριστερό συνδικάτο Cgil.
Με βάση τις νέες συμφωνίες, προβλέπεται η οκτάωρη εργασία, που συμπεριλαμβάνει και νυκτερινές ώρες, σε εξαήμερη βάση, αύξηση 30 ευρώ και πραγματοποίηση απεργιών, μόνο σε διαστήματα υπερωριακής απασχόλησης. Επίσης επαναπρόσληψη των 4.600 εργαζομένων της παραγωγικής μονάδα του Πομιλιάνο Ντ' Άρκο, έξω από τη Νάπολη, στην καινούρια εταιρία, Newco, που ελέγχεται από τη Fiat. Παράλληλα οι αυξήσεις των μισθών θα συνδέονται με την παραγωγικότητα και σε περιπτώσεις απουσιών λόγω ασθένειας, αυτές θα ερευνώνται από ειδική επιτροπή.
Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που δεν θα αποδεχτούν το νέο καθεστώς, δεν θα έχουν αντιπροσώπευση στο νέο περιβάλλον, ενώ για το θέμα των υπερωριών η εργοδοτική πλευρά θα έχει δικαίωμα να ζητά μέχρι και 120 ώρες, ενώ για 80 ώρες επιπλέον υπερωριών, θα προηγούνται διαπραγματεύσεις με τα συνδικάτα.
Η Fiom προκήρυξε απεργία για τις 28 Ιανουαρίου και ο γενικός της γραμματέας Μαουρίτσιο Λαντίνι, δήλωσε: «Θέλουμε να δώσουμε απάντηση σε αυτή που θεωρούμε επίθεση άνευ προηγουμένου κατά των κανόνων της δημοκρατίας. Η Fiat θέλει εργάτες-είλωτες, χωρίς δικαιώματα και υπό εκβιασμό».
Αντίθετη είναι η άποψη του Ιταλού υπουργού Εργασίας Μαουρίτσιο Σακόνι, που δήλωσε ότι: «κέρδισε η πραγματιστική προσέγγιση και όχι τα ιδεολογικά σχέδια. Βλέπουμε θετικά την ανανέωση στο σύστημα βιομηχανικών σχέσεων».
Πηγή:news.ert.gr