Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010
Αρχιπέλαγος: Newsletter Φεβρουάριος 2010
Αγαπητοί φίλοι,
Στο Newsletter Φεβρουαρίου, θα βρείτε πληροφορίες για τις σημαντικότερες δράσεις του Αρχιπελάγους που έλαβαν χώρα το τελευταίο διάστημα, καθώς και για όλη την τρέχουσα επικαιρότητα. Ενημερωθείτε λοιπόν σχετικά με τα παρακάτω θέματα:
Περιβαλλοντικό Έγκλημα στο Ρέθυμνο: Η συνέχεια
Σε μία προσπάθεια αντιστροφής του δυσμενούς κλίματος που έχει δημιουργηθεί εις βάρος της, η αλλαντοβιομηχανία Creta Farm παρέθεσε συνέντευξη τύπου όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο Αρχιπέλαγος, ΙΘΑΠΕΑ και στους κλειστούς διαύλους επικοινωνίας που συνάντησε μετά τη δημοσιοποίηση από πλευράς μας (δείτε εδώ σχετικό Δ/Τ) της εκτεταμένης ρύπανσης στην περιοχή Λατζιμά Ρεθύμνου.
Εκβρασμοί θαλάσσιων θηλαστικών και χελωνών: Η τραγωδία που γίνεται συνήθεια
Σε παγιωμένη κατάσταση τείνει να μετατραπεί το συχνό πλέον φαινόμενο των εκβρασμών θαλάσσιων θηλαστικών και χελωνών στις ελληνικές θάλασσες. Τα στοιχεία που συνέλεξε το Αρχιπέλαγος από το φθινόπωρο μέχρι σήμερα παρουσιάζουν μία κατάσταση τουλάχιστον λυπηρή, που καθιστά τη χώρα μας ανάξια να διαχειριστεί τον σπάνιο φυσικό της πλούτο και επικίνδυνη στην προσπάθεια διατήρησης της βιοποικιλότητας της θαλάσσιας ζωής.
Εκβρασμοί σημειώθηκαν σε διάφορα σημεία της ελληνικής ακτογραμμής: Θεσσαλονίκη, Βόλο, Βάρκιζα, Μυτιλήνη, Σάμο, Κω (2) και αν αναλογιστούμε, πως για κάθε θαλάσσια χελώνα ή δελφίνι που βρίσκεται θανατωμένο αντιστοιχούν περίπου άλλες είκοσι περιπτώσεις που δεν εντοπίζονται, τότε εύλογα συμπεραίνουμε τη σοβαρότητα της κατάστασης.
Πηνελόπη - Το αεικίνητο ιστιοφόρο του Αρχιπελάγους επιστρέφει
Μετά από τέσσερα χρόνια παραμονής σε καρνάγιο της Πάτμου, το ιστιοφόρο “Πηνελόπη” μετακόμισε στο Καρλόβασι της Σάμου για την οριστική πλέον επισκευή της (Δείτε εδώ το σχετικό VIDEO) Το σιδερένιο ιστιοφόρο αποτελεί ουσιαστικά τη ζωντανή ιστορία του Αρχιπελάγους, συντροφεύοντας επί 6 συνεχή χρόνια και σχεδόν καθημερινά την ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου σε διάφορα σημεία των ελληνικών θαλασσών.
Η έλλειψη πόρων για την επισκευή και συντήρηση του σκάφους, ανάγκασε την Πηνελόπη να μείνει χρόνια παροπλισμένη στην Πάτμο, αφήνοντας τον χρόνο να προσθέσει κι άλλα σημάδια, πέρα από αυτά που είχαν «στολίσει» τόσα χρόνια στο σκαρί της οι αντιξοότητες του καιρού και οι ανήσυχες θάλασσες του Αιγαίου.
Η μεταφορά της Πηνελόπης στη Σάμο αποτέλεσε εξ αρχής ένα δύσκολο εγχείρημα.
Το Αρχιπέλαγος μέλος του Δικτύου Ocean 2012
Το δίκτυο Ocean 2012 δημιουργήθηκε με στόχο την προώθηση της αειφόρου αλιείας και την εφαρμογή μέτρων αλιευτικής διαχείρισης μέσα από τη διαδικασία μεταρρύθμισης της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής.
Αριθμεί περισσότερα από 30 μέλη - ΜΚΟ από όλο τον κόσμο, ενώ το Αρχιπέλαγος αποτελεί τη μοναδική ελληνική Οργάνωση που συμμετέχει στο Δίκτυο Ocean 2012.
Το Αιγαίο στο πλαίσιο της ¨μαύρης" ανάπτυξης
Σε μία εποχή όπου η λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη» κατέχει υψηλή θέση στα επενδυτικά πλάνα των επιχειρήσεων και στην κρατική πολιτική επικοινωνία, στην πραγματικότητα κυριαρχεί η επιλογή της μαύρης ανάπτυξης, με στόχο να αυξήσουν ορισμένοι το μέγεθος της κερδοφορίας τους, αδιαφορώντας για το συνεπακόλουθο περιβαλλοντικό ρίσκο.
Η ενδεχόμενη κατασκευή του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη είναι δεδομένο πως θα θέσει σε δραματική περιβαλλοντική υποβάθμιση την ευρύτερη περιοχή του Έβρου.
Μελέτη παραγωγικότητας παράκτιας αλιείας & υποβολή επιστημονικής δημοσίευσης για το συνέδριο της CIESM
Συνεχίζεται σε καθημερινή βάση από την ερευνητική ομάδα του Αρχιπελάγους, η καταγραφή της αλιευτικής παραγωγής στην περιοχή της ΝΔ Σάμου. Η προσπάθεια αυτή, που έχει ξεκινήσει εδώ και 10 μήνες γίνεται με τη θερμή συνεργασία των παράκτιων αλιέων της περιοχής, οι οποίοι επιτρέπουν στους ερευνητές του Αρχιπελάγους να καταγράφουν καθημερινά την παραγωγή και τη σύνθεση των αλιευμάτων τους (τόσο αυτών που αλιεύονται νόμιμα, όσο και αυτών που αλιεύονται παράνομα - για να μπορέσει να σχηματιστεί μία πραγματική εικόνα της παραγωγής και των επιπτώσεων της παράκτιας αλιείας).
Παράλληλα, το Αρχιπέλαγος μέσω της μελέτης «Παραγωγή και σύνθεση των αλιευμάτων της παράκτιας αλιείας, στο Αν Αιγαίο» που υπέβαλε στη Διεθνή Επιτροπή για την Επιστημονική Εξερεύνηση της Μεσογείου (CIESM), θα συμμετάσχει στο συνέδριο που διοργανώνει ο διεθνής οργανισμός στη Βενετία στις 10-14 Μαΐου. Το συνέδριο αποτελεί τη μεγαλύτερη συνάντηση θαλάσσιων επιστημόνων της Μεσογείου.
Ερευνητική αποστολή: Οι φάλαινες του Αιγαίου
Στο πλαίσιο της διαρκούς καταγραφής των πληθυσμών των θαλάσσιων θηλαστικών στο ανατολικό Αιγαίο η θαλάσσια ερευνητική ομάδα του Αρχιπελάγους με τη συνεργασία εξειδικευμένων επιστημόνων από πανεπιστήμια του εξωτερικού κατέγραψε κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου ομάδες της φάλαινας Φυσητήρα (Physeter macrocephalus).
Το συγκεκριμένο είδος φάλαινας για χιλιάδες χρόνια μεταναστεύει διαπλέοντας το Αιγαίο και κοσμεί διαρκώς με την παρουσία του τις ελληνικές θάλασσες.
Το Αρχιπέλαγος στη συνέντευξη τύπου του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος για τις ΑΠΕ
Το Αρχιπέλαγος παραβρέθηκε στην ανοιχτή συνέντευξη τύπου του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος για την επικείμενη συζήτηση στη Βουλή του Νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ (Διαβάστε εδώ το σχετικό Δ/Τ του Επιμελητηρίου). Η συνέντευξη τύπου στάθηκε αφορμή για να ακουστούν οι απόψεις και οι θέσεις φορέων από όλη την Ελλάδα, ενώ συζητήθηκαν τα περαιτέρω βήματα για την αντιμετώπιση του ζητήματος.
To Αρχιπέλαγος είχε ήδη υπoγράψει από κοινού με φορείς και Κινήσεις πολιτών κείμενο θέσεων και προτάσεων. Το κείμενο – παρέμβαση εγείρει εύλογες ενστάσεις τόσο για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου όσο και για τη σπουδή της ψήφισης του, ενώ παραθέτει λεπτομερώς προτάσεις αναφορικά με την εγκατάσταση, εφαρμογή και ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Ελλάδα.
Ερώτηση του βουλευτή Ν.Ζωίδη προς την υπουργό Ανάπτυξης & Τροφίμων για την ενεργοποίηση του Κέντρου Ελέγχου Αλιείας
Ερώτηση προς την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή κατέθεσε (15/01/10) ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ζωίδης, με θέμα την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των ιχθυαποθεμάτων στο Αιγαίο.
Η αφορμή δόθηκε από τη συνέντευξη που παραχώρησε η Αναστασία Μήλιου, Υδροβιολόγος – Συντονίστρια Επιστημονικής Έρευνας & Δράσεων Προστασίας του Αρχιπελάγους στην εφημερίδα “Σταθμός” της Κω, και στην οποία αναφερόταν με στοιχεία στη δραστική μείωση των ιχθυαποθεμάτων, στον οικονομικό μαρασμό της παράκτιας αλιείας και στην ανεπαρκή λειτουργία του Κέντρου Ελέγχου Αλιείας.
Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας: Το Αρχιπέλαγος αλλάζει
Στη τελευταία συνέλευση του ΔΣ του Αρχιπελάγους αποφασίστηκε η αλλαγή του τίτλου της Οργάνωσης σε Αρχιπέλαγος, Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας.
Η αλλαγή δεν αντικατοπτρίζει καμία στροφή στους τομείς δράσεις του Ινστιτούτου, οι οποίοι συνεχίζουν να επικεντρώνονται στην επιστημονική έρευνα και προστασία, τόσο των θαλάσσιων όσο και των χερσαίων οικοσυστημάτων.
Η έδρα του Αρχιπελάγους όπως και το Κέντρο Αγρονομικής, Δασικής και Περιβαλλοντικής Έρευνας παραμένει μακριά από τα αστικά κέντρα στις Ράχες Ικαρίας, ενώ οι δραστηριότητες στο θαλάσσιο πεδίο ξεκινούν από τη Θαλάσσια Ερευνητική βάση στον Όρμο Μαραθοκάμπου στη Σάμο και αναπτύσσονται σε όλο το Αιγαίο μέσω των Παρατηρητηρίων και των συνεργατών μας. Στην Αθήνα λειτουργεί γραφείο διεκπεραίωσης στην οδό Μιχαήλ Βόδα 89 (τηλ: 210 8253024)
Επισκεφθείτε επίσης, το ιστολόγιο μας http://theblog.archipelago.gr/ για να ανταλλάξουμε σκέψεις και κοινούς προβληματισμούς,
www.archipelago.gr